Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

(upd 01.05)

Μαραθώνια η συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου στη Βουλή – η οποία είναι ακόμα σε εξέλιξη- και σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη ενέκρινε ομόφωνα την λίστα μεταρρυθμίσεων που απέστειλε η κυβέρνηση στο Brussels Group και ταυτόχρονα επαναβεβαιώθηκε η δεσμευση της κυβέρνησης να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και να επιτύχει μια αμοιβαία επωφελή λύση με τους εταίρους της χώρας.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε το κυβερνητικό συμβούλιο για την λίστα των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες έχουν θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα και μεταφέρουν τα βάρη από τα χαμηλά και μεσαία στα υψηλά εισοδήματα. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν, ότι βάσει της λίστας που εστάλη, ο στόχος της κυβέρνησης για το τρέχον έτος είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% και ρυθμού ανάπτυξης 1,4%, χωρίς να συνυπολογίζονται τα 2 δισ. ευρώ του πακέτου Juncker.

Στη συνεδρίαση θα γίνει επίσης μια γενική ενημέρωση για τον ΟΛΠ και το νομοσχέδιο για τις Φυλακές Τύπου Γ, που θα κατατεθεί στην Βουλή εντός της εβδομάδος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι διαφωνίες με τους δανειστές εστιάζονται στα εργασιακά και το ασφαλιστικό, όπου η κυβέρνηση επιμένει στην “κόκκινη” γραμμή της μη απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων, καθώς και στην διατήρηση των ορίων συνταξιοδότησης.

Εντωμεταξυ, για ζητήματα που άπτονται της τρέχουσας διαπραγμάτευσης θα ενημερώσει τη Βουλή αύριο στις 8 μ.μ. ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας ζήτησε την Κυριακή από την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου να διεξαχθεί συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με βάση το άρθρο 142Α.

Επιθυμία του πρωθυπουργού είναι η ενημέρωση του σώματος για όσα θέματα έχει ανοίξει η ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές, αλλά και η πραγματοποίηση σχετικής συζήτησης με την αντιπολίτευση. Το αίτημα του κ. Τσίπρα γίνεται στο πλαίσιο της διακηρύξεων της κυβέρνησης που αφορούν στη σημασία που θα δοθεί το επόμενο διάστημα στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, ο κ. Τσίπρας κατά την συζήτηση θα θέσει διλημματικού χαρακτήρα ερωτήματα στην αντιπολίτευση.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων που δεν συμμετέχουν στην κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσουν αν θα έπρεπε ή όχι να προωθηθεί το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση ή το νομοσχέδιο που θα έρθει για τις 100 δόσεις.

Επίσης, στο ίδιο πλαίσιο θα ερωτηθεί η αντιπολίτευση αν καλώς τέθηκε ή όχι στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα Καγκελάριο το θέμα της Siemens και του κατοχικού δανείου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση αύριο θα επιχειρήσει με αυτόν τον τρόπο να προχωρήσει σε πένα συνολικό απολογισμό των κινήσεών της στους δύο μήνες που προηγήθηκαν.

Όλα αυτά, τη στιγμή που το κλίμα που μεταφέρουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες δεν είναι και τόσο ενθαρυντικό. “H Ελλάδα δεν υπέβαλε μια λίστα μεταρρυθμίσεων την Παρασκευή, απλώς ανέπτυξε μέσα στο Σαββατοκύριακο κάποιες ιδέες”, δήλωσε την Κυριακή το βράδυ στο Reuters αξιωματούχος της ΕΕ.

Οι συζητήσεις από την Παρασκευή ως την Κυριακή αποσκοπούσαν στο να βοηθούσαν τους Έλληνες να ετοιμάσουν την εν λόγω λίστα ώστε να σταλεί τη Δευτέρα, πρόσθεσε ο ίδιος και τόνισε ότι «ανυπομονούμε να λάβουμε κάτι τη Δευτέρα».

Όπως γράφει το Reuters, με την σημερινή της μορφή η «λίστα» δεν παρέχει τις απαραίτητες διευκρινίσεις ώστε να κερδίσει την έγκριση των δανειστών.

Σε αντίστοιχο κλίμα και η WSJ μετέδιδε δηλώσεις αξιωματούχων που βλέπουν δύσκολο να πραγματοποιηθεί το Eurogroup πριν από τα μέσα του Απριλίου.

Δεν τα έχει βρει ακόμα η κυβέρνηση με τους Θεσμούς

Οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων μεταξύ των δύο πλευρών στις Βρυξέλλες, είναι πιθανό να δείξουν τα όρια και τις δυνατότητες μίας συμφωνίας. Σε κάθε περίπτωση, εάν δεν δρομολογηθούν οι συνεδριάσεις του Euro Working Group, ώστε να ληφθούν οι τελικές -θετικές- αποφάσεις, η ανεξέλεγκτη σύγκρουση θα είναι αναπόφευκτη.

Η Τετάρτη τίθεται ως απώτατο σημείο συμφωνίας αφενός με δεδομένο ότι την ερχόμενη Κυριακή έχουμε Πάσχα Καθολικών, με όλες τις υπηρεσίες κλειστές και αφετέρου στις 9 του μήνα η χώρα έχει να εκπληρώσει δανειακές υποχρεώσεις. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία λοιπόν ούτε τώρα, με τόση προσπάθεια από την πλευρά της Αθήνας να πείσει για τη μεταρρυθμιστική της διάθεση και ενώ έχει προηγηθεί μία σημαντική προσέγγιση στις σχέσεις του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ, τότε, λένε οι περισσότεροι, δεν θα υπάρξει ποτέ.

Η εικόνα που έχει το Μέγαρο Μαξίμου από τις συνομιλίες που άρχισαν χθες στις Βρυξέλλες δεν είναι κακή, αλλά δεν μπορεί να προβλέψει κιόλας την κατάληξή τους. Αυτό για το οποίο διαβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές είναι η Αθήνα δεν πρόκειται να δεχθεί υφεσιακά μέτρα, περικοπές και μειώσεις μισθών και συντάξεων, ούτε αύξηση φορολογίας. Δεν συζητά επίσης ορισμένα θέματα, όπως την πώληση δικτύων, ή τις ομαδικές απολύσεις, την αύξηση ορίων ηλικίας στις συντάξεις κ.α

Νωρίτερα, διεξοδική παρουσίαση της λίστας των μεταρρυθμίσεων, έκανε ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Όπως αναφέρουν κομματικές πηγές, ο κ. Τσίπρας στην εισήγησή του εστίασε στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και στις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης και σημείωσε ότι τα προτεινόμενα μέτρα έχουν θετικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, χωρίς να περιλαμβάνουν υφεσιακά μέτρα.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, τα μέτρα αυτά εντάσσονται σε έναν σχεδιασμό που μεταφέρει το βάρος από τα ασθενέστερα και μεσαία στρώματα στα υψηλά εισοδήματα. Η Πολιτική Γραμματεία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ενέκρινε τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης και επιβεβαίωσε τις κυβερνητικές δεσμεύσεις απέναντι στον ελληνικό λαό, όπως καταγράφηκαν και στις προγραμματικές της δηλώσεις.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η ΠΓ επαναβεβαίωσε τις «κόκκινες γραμμές» τής κυβέρνησης στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση, ιδιαίτερα δε σε ό,τι αφορά τη μη υλοποίηση υφεσιακών μέτρων, μείωσης συντάξεων και μισθών ή περαιτέρω διάλυσης της αγοράς εργασίας.