Μια ιδιαίτερα σημαντική εσπερίδα για τη διατροφή και την καθημερινότητα των πολιτών διοργανώνετε την Παρασκευή 29.03.2024 το απόγευμα και ώρα 17:00-21:00 υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Επιστημόνων Τροφίμων – ΠΕΤΕΤ με θέμα «Ο καταναλωτής στο επίκεντρο της Ασφάλειας Τροφίμων» στο Αμφιθέατρο του Δήμου Περιστερίου Οδός Καραθεοδωρή 1, Περιστέρι (έξω ακριβώς από τον σταθμό του Μετρό, Περιστέρι)
Στόχος αυτής της δράσης της εσπερίδας είναι η ορθή ενημέρωση και η ενεργοποίηση των καταναλωτών σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια τροφίμων και την καθημερινή διατροφή.
Σκοπός της ημερίδας, η διαρκής και αξιόπιστη ενημέρωση των καταναλωτών, για την ασφάλεια & υγιεινή των τροφίμων.
Στην εσπερίδα εκτός από τα στελέχη της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Επιστημόνων Τροφίμων – ΠΕΤΕΤ- θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από δημόσιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, διακεκριμένοι καθηγητές πανεπιστημίου αλλά και αρκετοί έγκριτοι επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των τροφίμων

Μέσα από τρεις θεματικές ενότητες διακεκριμένοι επιστήμονες θα εστιάσουν με τις αναφορές τους και τις αναλύσεις τους σε ενδιαφέρουσες πτυχές που επηρεάζουν και διαμορφώνουν όλες τις φάσεις της αλυσίδας των τροφίμων. Μετά το τέλος κάθε ενότητας ακολουθούν ερωτήσεις και συζήτηση με τους συμμετέχοντες.
Πιο συγκριμένα οι ενότητες που θα παρουσιαστούν και θα αναλυθούν σχολαστικά από εξειδικευμένους επιστήμονες μέσα από ερωτήματα και θέσεις είναι οι ακόλουθες:
1η Ενότητα: Η ασφάλεια Τροφίμων σε Εθνικό & Ευρωπαϊκό Επίπεδο – Σπατάλη Τροφίμων στην Ε.Ε – Πιστοποίηση Τροφίμων και Καταναλωτές
Πως προσεγγίζει το θέμα Ασφάλειας Τροφίμων η Ε.Ε;
Στέλιος Κουλούρης , Τεχνολόγος τροφίμων, Legislative Officer in the European Commission, DG-SANTE
Ο κοινωνικός, οικονομικός και περιβαλλοντικός αντίκτυπος της σπατάλης τροφίμων. Πως μπορούμε να μειώσουμε εμείς σαν καταναλωτές την σπατάλη τροφίμων;
Ντία Χωραφά Συντονίστρια Συμμαχίας για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων, οργάνωση Μπορούμε,
Οφέλη της πιστοποίησης των τροφίμων για τον καταναλωτή. Τι χρειάζεται να γνωρίζει ο καταναλωτής;
Χαράλαμπος Αγγελούδης , Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Global Product Manager Certification TUV AUSTRIA HELLAS
Βιολογικά τρόφιμα και καταναλωτές. Πως είμαι σίγουρος ότι αγοράζω όντως βιολογικά τρόφιμα;
Θωμάς Αραπογιάννης, Διευθυντής Αγρο-διατροφικού Τομέα Τϋν HELLAS (Τϋν NORD)
2η Ενότητα: – Μύθοι και αλήθειες για τα τρόφιμα και υλικά συσκευασίας
Τι πρέπει να προσέχουμε για τα υλικά συσκευασίας που χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας; Τι γίνεται με τα Πλαστικά και τα Χάρτινα καλαμάκια; Μύθοι και αλήθειες ,
Βίκυ Νταλή, MBA, MSc Τεχνολόγος Τροφίμων, Εμπορική Διευθύντρια των εργαστηρίων Tsakalidis Analysis&Testing
Μύθοι και Αλήθειες για τα Ψάρια Ιχθυοκαλλιέργειας ,
Κατερίνα Λύτρα, Κτηνίατρος – Ιχθυοπαθολόγος – Διευθύντρια Επιστημονικής Επιτροπής της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ)
Μύθοι και αλήθειες για τα γαλακτοκομικά ,
Ευσταθία Τσάκαλη, Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων.
Μύθοι και αλήθειες για τα δημητριακά ,
Μιχάλης Ορεστίδης, Τεχνολόγος Τροφίμων, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Τροφίμων σε θέματα τεχνολογίας και καινοτομίας

Ενότητα 3η – Επισήμανση τροφίμων και χρήση προσθέτων
Πρόσθετα και Τρόφιμα (Συντηρητικά , χρωστικές , γλυκαντικά). Τελικά πόσο ασφαλή είναι;
Ηλίας Αλεξίου, Αντιπρόεδρος ΠΕΤΕΤ, Προϊστάμενος Τμήματος Εμπορίου, Περ. Ενότητας Δυτικού Τομέα Αθήνας,
Αρωματικές ύλες και τρόφιμα
Εύα Κωνσταντίνη, Γεωπόνος Τεχνολόγος Τροφίμων , Υπεύθυνη έρευνας & ανάπτυξης VIONOVA A.E.
Ισχυρισμοί διατροφής και ισχυρισμοί υγείας στα τρόφιμα
Ιωάννης Σμαρνάκης , Τεχνολόγος Τροφίμων, Πρόεδρος ΠΕΤΕΤ , Διευθυντής Εργοστασίου&Ανάπτυξης Προϊόντων Λάβδας Ζαχαρώδη Α.Ε.
Επισήμανση τροφίμων; Ποια είναι οι υποχρεωτικές και ποιές οι προαιρετικές ενδείξεις σε μια ετικέτα; Τι χρειάζεται να γνωρίζει ο καταναλωτής;
Νίκος Γκιώνης, Τεχνολόγος Τροφίμων, Επιθεωρητής Ασφάλειας Τροφίμων, Συνιδρυτής του Podcast The Food Processors.
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.