Του Γιάννη Μακρυγιάννη
Στις επικοινωνιακές ικανότητες του Αλέξη Τσίπρα και ταυτόχρονα στην αξιοποίηση του κενού ηγεσίας που υπάρχει στην αξιωματική αντιπολίτευσης στηρίζει την επιχείρηση ελέγχου των πολιτικών εξελίξεων, ενόψει των δύσκολων και επώδυνων δοκιμασιών που την περιμένουν στη Βουλή η κυβέρνηση.
Ο κ. Τσίπρας έχει σηκώσει τις τελευταίες ημέρες το βάρος της πολιτικής σύγκρουσης με την αντιπολίτευση, τόσο με προγραμματισμένες εμφανίσεις, όπως στη Βουλή, όσο και με πρωτοβουλίες όπως η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Ο πρωθυπουργός μάλιστα, πυκνώνοντας τις δημόσιες εμφανίσεις του, θα παραχωρήσει το βράδυ της Πέμπτης (στις 10) συνέντευξη στην ΕΡΤ, παρότι αύριο θα μιλήσει στο κλείσιμο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, ενώ μόλις την Τρίτη είχε απευθύνει δύο ομιλίες, μία στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και μία στην εκδήλωση του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου – και ενώ το Σάββατο το βράδυ είχε διάγγελμα στον ελληνικό λαό, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο προεδρικό μέγαρο.
Η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος θεωρεί ιδιαίτερα κρίσιμη την τρέχουσα περίοδο και μέχρι την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και γι’ αυτό αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη συσπείρωση της κοινοβουλευτικής ομάδας και την αποτροπή οποιασδήποτε εσωκομματικής κρίσης.
Στην πορεία αυτή υπάρχουν τέσσερις σταθμοί πάνω κάτω και ανάλογα με τον τελικό σχεδιασμό:
– Η ψήφιση του προϋπολογισμού, η οποία θα γίνει αύριο βράδυ, χωρίς άγχος, κατά τα φαινόμενα, για τυχόν νέες διαφοροποιήσεις κυβερνητικών βουλευτών. Και μόνο όμως ότι η ψήφος επέχει θέση ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση έχει τη σημασία του.
– Η έγκριση από τη Βουλή μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου της νέας λίστας με τα 13 προαπαιτούμενα για την καταβολή της δόσης του 1 δισ. ευρώ από το δανειακό πρόγραμμα. Θεωρείται σχετικά «ήπιο» πακέτο μέτρων, που μπορεί να περάσει χωρίς σοβαρά προβλήματα από τη Βουλή.
– Το ασφαλιστικό. Είτε γίνει σε δύο δόσεις (μία τον Δεκέμβριο και μία τον Ιανουάριο), είτε σε μία (τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, ανάλογα με τις εκτιμήσεις που θα επικρατήσουν στο Μαξίμου και στις συνεννοήσεις με την τρόικα), θα αποτελέσει το καθοριστικό ίσως τεστ για την κυβερνητική συνοχή.
– Τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα για την πρώτη αξιολόγηση (αγροτικό, φορολογικά), που είναι επίσης μία σοβαρή δοκιμασία.
Η κυβέρνηση επιδιώκει να διατηρήσει την κοινοβουλευτική της δύναμη αλώβητη, ώστε να ξεκινήσει χωρίς ταλαντεύσεις και ερωτηματικά για την πολιτική σταθερότητα στη χώρα η συζήτηση για το χρέος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Και σε αυτό το στοίχημα ρίχνει όλο το βάρος του ο Αλέξης Τσίπρας.

Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.