Σε μία σειρά πρωτοβουλιών και ενεργειών προχώρησε η Ένωση Αποφοίτων Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης διοργανώνοντας δύο εκδηλώσεις – παρεμβάσεις στα δρώμενα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης θέλοντας να αναδείξει τον ρόλο των δημοσίων υπαλλήλων στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Η πρώτη δράση αφορούσε ένα καινοτόμο Εργαστήριο Ιδεών με τίτλο: «Από τη Διοίκηση της Κρίσης στη Διοίκηση της Απόδοσης», στο οποίο αναλύθηκαν διεξοδικά τα προβλήματα, οι ευκαιρίες και οι προοπτικές στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού στο χώρο της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Το εργαστήριο χαιρέτισαν με την παρουσία τους η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, κ. Γρηγόρης Θεοδωράκης, ο Τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας σε θέματα Δημόσιας Διοίκησης, κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, η Τομεάρχης του ΚΙΝΑΛ, Έφη Στεφοπούλου και ο υπ. Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, κ. Αγγέλου. Οι συμμετέχοντες στα πάνελ των τριών συνεδριών, σημαίνοντες εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας και ανώτεροι δημόσιοι λειτουργοί από όλο το φάσμα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, φώτισαν με επάρκεια ζητήματα φλέγοντα, νέες τάσεις και προτεραιότητες για τον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού. Ακόμη, αναδείχθηκαν δυναμικές προσεγγίσεις που εκφεύγουν από την παγιωμένη εικόνα – εντύπωση της κλασικής δημοσιοϋπαλληλίας και την προβληματική σχέση πολίτη – δημοσίου υπαλλήλου.

Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν περιπτώσεις όπως η αναγκαιότητα ενιαίων ρυθμίσεων για την επίτευξη καλής νομοθέτησης, παροχή ίσων ευκαιριών για κινητικότητα, πάγιο «αίτημα» των υπηρετούντων στο ελληνικό δημόσιο που βομβαρδίζονται από τα πολυάριθμα παράγωγα της κακονομίας και της πολυνομίας. Σε αυτό το σκέλος υπογραμμίστηκε η ανάγκη επανάκτησης της πολιτικής αξιοπιστίας, καθώς οι συνεχείς τροπολογίες κατά παρέκκλιση του ισχύοντος νόμου υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των υπαλλήλων. Περαιτέρω, έγινε ενδελεχής αποτίμηση του ν. 4440/2016, σημείο αναφοράς στα πρόσφατα δημοσιοδιοικητικά πεπραγμένα, στο πλαίσιο της οποίας εκπονήθηκε μελέτη με θέμα την εφαρμογή του νόμου και τις εξαιρέσεις από αυτόν από ομάδα εργασίας της Ένωσης με επικεφαλής την κ. Δραμαλιώτη, Διευθύντρια σε Τομέα της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού. Η συζήτηση που διεξήχθη εστίασε με σαφήνεια σε ό,τι αφορά πια στην εφαρμογή του και τα νέα δεδομένα που εισέφερε στον τομέα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης με τις θετικές και αρνητικές διαστάσεις. Ειδική αναφορά έγινε στο θεσμό της κινητικότητας που εισήχθη επισήμως με το ν. 4440/2016 και την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσής του στο πλαίσιο μιας νέας αντίληψης στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Από την πλευρά του Πρόεδρος της Ένωσης Αποφοίτων, κ. Δημήτρης Κιρμικίρογλου, ανέφερε ότι η Επανάσταση της Τεχνολογίας θα αλλάξει δραστικά την παραδοσιακή μορφή της οικονομίας και του κράτους. «Για να διατηρήσει τη συνοχή της και να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της η Δημόσια Διοίκηση οφείλει να χαράξει μία “έξυπνη” στρατηγική για το ανθρώπινο δυναμικό της επενδύοντας πόρους στο Reskilling και το Retraining, δομώντας παράλληλα ευέλικτες διαδικασίες κινητικότητας για την έγκαιρη προσαρμογή του δυναμικού στις προκλήσεις της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης των Big Data και της Ρομποτικής», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε συνάφεια με την προηγούμενη δράση διοργανώθηκε μία άλλη πρωτοβουλία με τίτλο: 2ος Διάλογος για τη Δημόσια Διοίκηση: Εθνική Διοίκηση και Ευρωπαϊκή Διοίκηση: Πορεία Παράλληλη ή Σύγκλιση;». Το ευρωπαϊκό πρόσημο της θεματικής της εκδήλωσης κλήθηκαν να αποσαφηνίσουν εξέχοντες ακαδημαϊκοί με ειδίκευση στα ευρωπαϊκά θέματα και εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, όπως ο Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, κ. Ναπολέων Μαραβέγιας και ο Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Παντείου, Αργύρης Πασσάς, αλλά και πολιτικά στελέχη όπως ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κωστής Χατζηδάκης και ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, και ο υπ. Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, με συντονίστρια τη γνωστή δημοσιογράφο κα Κέλλυ Κοντογεώργη. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις διαχρονικές παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και τις παρεμβάσεις – τομές που πραγματοποιήθηκαν κατά καιρούς με την οικονομική αρωγή και διοικητική επίνευση των Ευρωπαίων εταίρων.

Η εμπειρία της υλοποίησης του ΕΣΠΑ – και εν γένει των κοινοτικών προγραμμάτων – χρησίμευσε ως μελέτη περίπτωσης, η οποία ανέδειξε τις αλλαγές προς το καλύτερο που επισυνέβησαν στην ελληνική δημόσια διοίκηση αλλά και τις ευκαιρίες που χάθηκαν παρά την εισροή σημαντικών κονδυλίων. Προς επίρρωση αυτού, κατέστη σαφές από όλους τους ομιλητές ότι η σύγκλιση της εθνικής διοίκησης με την ευρωπαϊκή δεν είναι μόνο θέμα χρηματοδότησης πόρων αλλά και αλλαγής μιας καθεστηκυίας νοοτροπίας που βραχυκυκλώνει τη βελτίωση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και επιβαρύνει τους ωφελούμενους πολίτες. Στη γόνιμη συζήτηση με το κοινό που ακολούθησε αναδείχθηκαν οι ασυνέχειες της εθνικής διοίκησης παρά τα βήματα προόδου που επιτελέστηκαν, ενώ έγινε και κριτική αποτίμηση / αναφορά σε επίκαιρο σχέδιο νόμου που έχει κατατεθεί και ρυθμίζει σειρά θεμάτων της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.