Του Γιάννη Μακρυγιάννη

Μοιάζει περίεργο, αλλά είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο πλέον, μετά και τη νέα ψηφοφορία-θρίλερ στη Βουλή επί των προαπαιτούμενων μέτρων για τη νέα συμφωνία με τους δανειστές: Ο Αλέξης Τσίπρας δυσκολεύεται να πείσει τις γυναίκες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθήσουν τις πολιτικές του επιλογές.

Δεν έφταναν δηλαδή η Ζωή Κωνσταντοπούλου –που διαφωνεί μονίμως, κάθετα, έντονα και ολοκληρωτικά πια– η Ραχήλ Μακρή, που βγαίνει αριστερότερα των πάντων στον ΣΥΡΙΖΑ και η Αγλαΐα Κυρίτση, που επεφύλασσε στον πρωθυπουργό τη δυσάρεστη έκπληξη της διαφωνίας. Στις αντίθετες φωνές προστέθηκαν πλέον άλλες τρεις γυναίκες, ενώ παραλίγο να κάνει τη… ζημιά και τέταρτη. Επίσης μακριά από τον Αλέξη Τσίπρα παραμένουν άλλες δύο.

Συγκεκριμένα η «κακή» είδηση από την χθεσινοβραδινή ψηφοφορία ήλθε από τη μεταστροφή τριών γυναικών:

Η 29χρονη Δανάη Τζήκα Κωστοπούλου, μηχανικός από τη Μαγνησία, αντί να πει ΝΑΙ όπως στην ψηφοφορία της περασμένης εβδομάδας, πέρασε στο ΠΑΡΩΝ, παγώνοντας πολλούς στο πρωθυπουργικό επιτελείο.

Η Νίνα Κασιμάτη, προσωπική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα για το ψηφοδέλτιο της Β’ Πειραιά και μέχρι χθες «αντίπαλο δέος» στον Παναγιώτη Λαφαζάνη στην περιοχή αυτή, επέλεξε το ΠΑΡΩΝ έναντι του ΝΑΙ που είχε ψηφίσει την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Αλεξάνδρα Τσανάκα από την Καβάλα, η οποία στην πρώτη ψηφοφορία είχε προτιμήσει να είναι απούσα – η μόνη που επέλεξε τέτοια στάση τότε – έριξε ένα «ξερό» ΟΧΙ επί της αρχής, που δεν «ξέρανε» μεν την κυβερνητική ηγεσία, η οποία ήταν υποψιασμένη, ωστόσο απογοήτευσε πολλούς στα ηγετικά κλιμάκια.

Παραλίγο να αφήσει ενεούς τους πρωθυπουργικούς συμβούλους κα η Αννέτα Καβαδία, πρώην δημοσιογράφος της ΕΡΤ και νυν υψηλόβαθμο στέλεχος της κίνησης των «53»: Είπε μεν ΝΑΙ επί της αρχής, αλλά στο πρώτο άρθρο έριξε ένα «περιποιημένο» ΠΑΡΩΝ, δείχνοντας ότι δεν είναι δεδομένη για τη συνέχεια.

καβαδία

Αυτές οι νέες διαφοροποιήσεις, ήλθαν να προστεθούν στις δύο που πέρασαν κάπως απαρατήρητες την προηγούμενη εβδομάδα: της Ηρώς Διώτη και της Βασιλικής Λέβα – αμφότερες επέλεξαν το ΠΑΡΩΝ και τότε και χθες βράδυ. Ιδίως για την κυρία Διώτη η απογοήτευση στο Μαξίμου είναι δεδομένη, καθώς πρόκειται για στέλεχος της γενιάς του Αλέξη Τσίπρα και συμμετέχει στην κίνηση των «53».

διώτη

λέβα

Τα βιογραφικά των τριών βουλευτών, που διαφώνησαν:

Νίνα Κασιμάτη

κασιμάτη

Γεννήθηκε το 1978, μεγάλωσε στο Κερατσίνι και στο Πέραμα. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, στο αντικείμενο των χρηματοδοτήσεων. Σπούδασε στο αγγλικό δίκαιο (c.he) στο Λονδίνο, έχει φοιτήσει στο UCL, είναι τελειόφοιτη του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρακολούθησε σεμινάριο για την οικονομική ανάπτυξη και τα εργασιακά στην Παγκόσμια Τράπεζα, ΗΠΑ. Συμμετείχε στο αντιπολεμικό κίνημα (Γιουγκοσλαβία 1999, Ιράκ 2003), σε αποστολή στον πόλεμο του Λιβάνου το 2006, στο κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης (Γένοβα 2001). Μέλος πρωτοβουλιών ενάντια στο σχέδιο Ανάν (2004), στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος (2006-7), στη νεοφιλελεύθερη ευρωσυνθήκη (2008). Στέλεχος του Νέου Αγωνιστή, ιδρυτικής συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, συμμετέχει στο κίνημα κατά του Μνημονίου από το 2010.

Υπήρξε μέλος του ΠΑΣΟΚ και εξελέγη στο 7ο και 8ο Συνέδριο μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, το 2005 και το 2008 αντίστοιχα. Εξελέγη μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, διετέλεσε μέλος της Πολιτικής Γραμματείας. Είναι συντονίστρια της ΟΜ Περάματος και μέλος της Επιτροπής Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Δανάη Τζήκα Κωστοπούλου

κωστοπούλου

Γεννήθηκε το 1986. Μεγάλωσε στον Βόλο και αποφοίτησε από το 7ο Λύκειο. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολεοδομία & στις Αστικές Συγκοινωνίες στο Ε.Μ.Π. και στο Πολυτεχνείο της Βιέννης. Ζει και εργάζεται στον Βόλο ως Πολιτικός Μηχανικός και δραστηριοποιείται στο ΤΕΕ Μαγνησίας. Εντάχθηκε στην αριστερά από τα φοιτητικά της χρόνια και συμμετείχε ενεργά στις κινητοποιήσεις για την παιδεία το 2006. Διετέλεσε μέλος της Γραμματείας του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας Συνασπισμού και ασχολήθηκε με τα αυτοδιοικητικά ζητήματα του Δήμου Αθήνας μέσα από την αυτοδιοικητική παράταξη «Ανοιχτή Πόλη». Είναι παρούσα στους κοινωνικούς αγώνες και στα κινήματα των τελευταίων ετών. Σήμερα είναι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Μαγνησίας και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Εκλέγεται πρώτη φορά βουλευτής Μαγνησίας στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αλεξάνδρα Τσανάκα

τσανάκα

Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1965. Αποφοίτησε από το τμήμα Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών της Πολυτεχνικής σχολής του Α.Π.Θ. το 1990. Είναι έγγαμη, μητέρα ενός παιδιού. Είναι μέλος του ΤΕΕ από το 1990 και εγγεγραμμένη στο μητρώο μελετητών. Έχει επαγγελματική εμπειρία ως Τοπογράφος 21 έτη. Έθεσε υποψηφιότητα με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτη φορά στις εθνικές εκλογές του 2009. Εκλέγεται πρώτη φορά βουλευτής Καβάλας στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μέλος Συντονιστικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας, μέλος της ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ. Υπήρξε μέλος της γραμματείας των Δημοτικών παρατάξεων “Νέα Πόλη” και “Συμπαράταξη πολιτών”.