Η διαδικασία συμπλήρωσης και υποβολής του Μηχανογραφικού Δελτίου για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ξεκίνησε την Παρασκευή 08/07/23 ενώ η πλατφόρμα του Υπουργείου Παιδείας θα παραμείνει ανοικτή έως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, 17 Ιουλίου 2023.

Οι 73.220 υποψήφιοι των ΓΕΛ και οι 15.350 υποψήφιοι των ΕΠΑΛ, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας τους (password) θα μπορούν να επισκέπτονται την πλατφόρμα στην παραπάνω ηλεκτρονική διεύθυνση και να επιλέγουν το Μηχανογραφικό Δελτίο για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή/και το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ για να καταχωρήσουν τις επιλογές τους.

Τα βήματα για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού

• Οι υποψήφιοι θα πρέπει να ακολουθήσουν με προσοχή τα βήματα για τη συμπλήρωση ενώ συνιστάται να προηγηθεί η συμπλήρωση πρόχειρου μηχανογραφικού πριν την οριστική υποβολή, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα αλλαγών.

• Σε ό,τι αφορά τις επιλογές σχολής, δεν υπάρχει κανένας αριθμητικός περιορισμός. Το σύστημα, ωστόσο, θα τους ανοίξει μόνο τις σχολές όπου έχουν εξασφαλίσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ). Συγκεκριμένα,  κάθε υποψήφιος θα βλέπει τα τμήματα εκείνα, για τα οποία ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων του είναι ίσος ή μεγαλύτερος από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) κάθε τμήματος, συνυπολογιζόμενης όπου απαιτείται και της ΕΒΕ του ειδικού μαθήματος ή των πρακτικών δοκιμασιών.

• Ο σωστός υπολογισμός των μορίων, είναι το επόμενο σημαντικό βήμα, που πρέπει να ακολουθήσουν οι υποψήφιοι. Για τη διευκόλυνσή τους, το υπουργείο Παιδείας έχει αναπτύξει ειδική εφαρμογή για τον υπολογισμό των μορίων. Εισάγοντας στη συγκεκριμένη εφαρμογή τους βαθμούς που πήραν σε κάθε μάθημα, οι ενδιαφερόμενοι θα λάβουν αυτόματη ενημέρωση για το σύνολο των μορίων, που συγκεντρώνουν σε κάθε Τμήμα/Σχολή του Επιστημονικού Πεδίου ή Τομέα, που ανήκουν. Στην ίδια εφαρμογή, οι υποψήφιοι θα καταφύγουν για να υπολογίσουν και το σύνολο των μορίων των Ειδικών Μαθημάτων.

• Στη συνέχεια, οι ενδιαφερόμενοι καλό είναι να καταγράψουν σε ένα χαρτί όλες τις σχολές, που τους ενδιαφέρουν, σύμφωνα με τη σειρά προτίμησής τους και ανεξάρτητα από τις βάσεις. Δίπλα σε κάθε σχολή, θα σημειώσουν τη βάση και ακολούθως, θα μπορούν να μεταφέρουν τους αριθμούς προτίμησης στο Μηχανογραφικό.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr