Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να κάνουν περισσότερα όσον αφορά το ελληνικό ζήτημα, εκτιμά ο ο Γάλλος οικονομολόγος Τομάς Πικετί σε συνέντευξή του στο The Conversation, προσθέτοντας πως Ελλάδα και Ευρώπη πρέπει να κερδίσουν το χαμένο έδαφος.

«Μέχρι τώρα, η Ευρώπη έχει πεισματικά αρνηθεί να μιλήσει σοβαρά για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Αυτό ήταν που προκάλεσε και την πτώση της κυβέρνησης. Η Ευρώπη είχε στην πραγματικότητα αφήσει να εννοηθεί ότι θα επανεξετάσει το χρέος το συντομότερο. Οι Έλληνες κατάφεραν να εξισορροπήσουν τον προϋπολογισμό τους με ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού, γεγονός που σήμαινε ότι η Ελλάδα θα έχει περισσότερα έσοδα από τις δημόσιες δαπάνες. Αλλά όταν οι Έλληνες έκαναν έκκληση για βοήθεια το Δεκεμβρίου 2014, η Ευρώπη είπε «όχι». Αυτό είναι που τελικά άνοιξε το δρόμο για Αλέξη Τσίπρα.

Και η κατάσταση αυτή συνεχίστηκε. Από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούλιο του 2015, η Ευρώπη αρνήθηκε να επαναλάβει τις συνομιλίες. Τώρα είναι Σεπτέμβριος και το νέο πακέτο στήριξης που συζητήθηκε αυτό το καλοκαίρι έχει οδηγήσει στην περαιτέρω αναβολή των διαπραγματεύσεων για το χρέος. Εάν η Ευρώπη επιμένει για την αποπληρωμή, θα υπάρξουν νέες κρίσεις και το πρόβλημα δεν θα επιλυθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πικετί.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ακόμα ο φόβος ενός Grexit ο κ. Πικεττί απάντησε θετικά υποστηρίζοντας πως ο κίνδυνος προέρχεται από το γεγονός ότι με την καθυστέρηση των συζητήσεων για την αναδιάρθρωση του χρέους, θα συνειδητοποιήσουμε σε ένα ή δύο χρόνια ότι οι όροι του νέου πακέτου δεν θα τηρηθούν.

«Θέλουμε η Ελλάδα να κρατήσει ένα τεράστιο πρωτογενές πλεόνασμα 20 έως 30 ετών, το οποίο θα σήμαινε ότι θέτει στην άκρη ένα τεράστιο ποσό για αποπληρωμές. Πως το δικαιολογούμε αυτό στους νέους Έλληνες; Θα ήταν εύλογο να πει κανείς ότι μέχρι να ανασυγκροτηθεί η ελληνική οικονομία, θα είναι αρκετό ένα μειωμένο πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό είναι φυσιολογικό και όχι υπερβολικά τιμωρητικό. Ανησυχώ ότι κάποιοι άνθρωποι συνεχίζουν να στοιχηματίζουν στο Grexit, θέτοντας στόχους που είναι απίθανο να εκπληρωθούν ώστε όταν η Ελλάδα αποτύχει, να μπορεί να οδηγηθεί στην έξοδο. Αυτό παραμένει ακόμα ένα ρίσκο και για αυτόν τον λόγο χρειαζόμαστε σαφήνεια και ρεαλιστικούς στόχους και γρήγορα».

Όσον αφορά τις προτεραιότητες που έχει ο Αλέξης Τσίπρας από εδώ και στο εξής, ο Γάλλος οικονομολόγος δήλωσε πως ο εκσυγχρονισμός του φορολογικού συστήματος αποτελεί προτεραιότητα. Πρέπει να είναι πιο δίκαιο και πιο αποτελεσματικό. Αλλά αυτό μπορεί πραγματικά να γίνει μόνο με τη συνεργασία της Ευρώπης. Πρέπει να θυμόμαστε ότι οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην Ευρώπη συχνά πληρώνουν λιγότερους φόρους από ό, τι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή οι κυβερνήσεις κάνουν προσφορές που οδηγούν σε ευνοϊκές συνθήκες για τη δική τους εθνική βιομηχανία. Αυτό συμβαίνει χωρίς να ληφθεί καν υπόψη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει έναν πρόεδρο ο οποίος, ως πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, υπέγραψε συμφωνίες με πολυεθνικές εταιρείες που τους επέτρεψε να πληρώνουν μόνο το 1% έως 2% του φόρου.

Η Ευρώπη δεν μπορεί απλά να δίνει συμβουλές, χωρίς να δεσμεύεται για τη φορολογική διαφάνεια» επισήμανε.

Τέλος, ο κ. Πικετί εξέφρασε την εκτίμησή του ότι θα υπήρχε λιγότερη λιτότητα στην Ελλάδα, και θα προέκυπταν περισσότερες λύσεις αν είχε υπάρξει μια δημοκρατική και δημόσια συζήτηση στο κοινοβούλιο της Ευρωζώνης, που απαρτίζεται με εκπροσώπους από κάθε εθνικό κοινοβούλιο. Το πρόβλημα είναι, ότι η Ευρωζώνη κυβερνάται σήμερα ως μια τεχνοκρατία. Οι αρχηγοί κρατών συνεδριάζουν κεκλεισμένων των θυρών. Στέλνουν απίστευτες προτάσεις μέσα στη μέση της νύχτας, όπως η ιδιωτικοποίηση ελληνικών περιουσιακών στοιχείων ύψους 50 δισ. ευρώ, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι αυτό αποτελεί αφορμή για να ανάψουν νέες φωτιές».