Των Γιάννη Μακρυγιάννη, Κωστή Πλάντζου

(Upd 21.50) 

Η βάση των προτάσεων της κυβέρνησης θα κατατεθεί σήμερα το βράδυ στη Βουλή και θα ζητηθεί η εξουσιοδότηση από το Σώμα του ελληνικού Κοινοβουλίου προς τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον υπουργό Οικονομικών για να διαπραγματευθούν στις Βρυξέλλες.

Η διαδικασία θα γίνει με τη μορφή του κατεπείγοντος και όπως επισημαίνεται ότι δεν θα είναι δεσμευτική, δηλαδή οι προτάσεις δεν θα γίνουν Νόμος του Κράτους, αλλά η ψηφοφορία θα γίνει μόνο για την εξουσιοδότηση από τη Βουλή στην διαπραγματευτική ομάδα.

Μάλιστα έχει επιστρέψει εκτάκτως το προσωπικό της νομοθετικής υπηρεσίας της Βουλής και περιμένει το κείμενο που θα του στείλει το Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων θα υπάρξει κανονική διαδικασία στη Βουλή, ώστε η συμφωνία που θα έχει προκύψει να γίνει Νόμος του Κράτους.

Σήμερα το βράδυ οι προτάσεις θα αποσταλούν στον επικεφαλής του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος θα τις προωθήσει στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Σήμερα το βράδυ θα αποσταλούν και στους επικεφαλής των Θεσμών.

Νωρίτερα, από τη βάσανο του κυβερνητικού συμβουλίου, που ολοκληρώθηκε περί τις 7 το απόγευμα, πέρασε το πακέτο με τα μέτρα, που αναμένεται να αποστείλει εντός ολίγου η ελληνική κυβέρνηση προς τον ESM, ως την αναγκαία προϋπόθεση για το τριετές χρηματοδοτικό πρόγραμμα, που έχει ζητήσει από προχθές.

Για το λόγο αυτό πραγματοποιείται συνάντηση του Ευκ. Τσακαλώτου και του Π. Σκουρλετη στο υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι κύριοι Τσακαλώτος και Χουλιαράκης θα παρουσιάσουν αύριο την πρόταση στο EuroWorking Group, προκειμένου να πάρει το «πράσινο φως» και να αξιολογηθεί.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, επιβεβαίωσε πως η ελληνική πρόταση θα κατατεθεί σε λίγες ώρες, «όπως συμφωνήθηκε».

«Γνωρίζετε καλά ότι η πρόταση έχει εγκριθεί από το συμβούλιο των αρχηγών, έτσι εγκρίθηκε και από το υπουργικό συμβούλιο» είπε ο Πάνος Καμμένος.

«Φυσικά και θα περάσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ», ήταν η απάντηση Σταθάκη όταν ρωτήθηκε αν τα μέτρα θα τύχουν της έγκρισης του κόμματος.

Μάλιστα, λίγη ώρα έπειτα από την ολοκλήρωση του κυβερνητικού συμβουλίου μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου καθώς αναζητείται ημέρα αλλά και διαδικασία με την οποία θα περάσει η συμφωνία από τη Βουλή.

Διαφώνησε ο Λαφαζάνης

Την αντίθεσή του στην προωθούμενη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές εξέφρασε ανοιχτά στη δραματική συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Δεν είναι η απάντηση στα προβλήματα και δεν διασφαλίζει καμία προοπτική για τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης, ο οποίος έκανε εκτενή τοποθέτηση επί των εξελίξεων. Ωστόσο, δεν ξεκαθάρισε ποια θα είναι η στάση του στην ψηφοφορία στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός είπε στους υπουργούς του ότι προέκρινε τη συμφωνία, γιατί διαφορετικά θα βγαίναμε από την Ευρωζώνη και θα είχαμε μεγαλύτερα προβλήματα.

Με δεδομένο το τεράστιο πρόβλημα στις τράπεζες και τη συνεπακόλουθη κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας, όπου όλα λειτουργούν οριακά, ο κ. Τσίπρας φέρεται να έχει αποδεχθεί την ανάγκη υποχωρήσεων προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία.

Ο πρωθυπουργός επιμένει πάντως στο θέμα του χρέους, ζητώντας να συμπεριληφθεί σχετική μέριμνα για την ελάφρυνσή του, κάτι το οποίο έδειξε να συμμερίζεται το πρωί σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε μαζί του και ο Ντόναλντ Τουσκ.

Αφού κλείσει ο κύκλος των επαφών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς και με την προσδοκία ότι θα υπάρξει ευρύτερη συναίνεση, ο κ. Τσίπρας θα δώσει εντολή στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να αποστείλει την πρόταση στις Βρυξέλλες. Η πρόταση θα διαβιβαστεί από τον ΕSM στην Κομισιόν, στο ευρωπαϊκό συμβούλιο και πιθανόν στην ΕΚΤ το πρωί της Παρασκευής. Θα ακολουθήσει η επεξεργασία της πρότασης και μάλλον θα γίνουν επικοινωνίες με την Αθήνα για όποιες “διορθώσεις” και “βελτιώσεις”. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, λένε από τις Βρυξέλλες, θα είναι σε αυτή τη φάση οι αντιδράσεις των Γερμανών, καθώς η Μέρκελ αντιμετωπίζει τεράστια αμφισβήτηση στην παροχή ενός νέου πακέτου χρηματοδότησης προς την Ελλάδα. Επιπλέον σε αυτή τη φάση αναμένεται να κορυφωθεί και η κόντρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αφού το ΔΝΤ θέτει πιεστικά το σχετικό σενάριο με τους Ευρωπαίους να είναι εξαιρετικά φειδωλοί.

Υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα “μπλοκάρει” η όλη προσπάθεια σε αυτά τα στάδια, τότε θα συνέλθει το Σάββατο το Eurogroup για να εγκρίνει τη νέα συμφωνία – αλλιώς θα εισηγηθεί αρνητικά.

Για την Κυριακή πάντως έχει ήδη ανακοινωθεί η σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης (στις 17:00 ώρα Ελλάδας) και η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (δύο ώρες αργότερα, στις 19:00). Για τους απαισιόδοξους το γεγονός ότι αποφασίστηκε να συγκληθούν και οι δύο αυτές σύνοδοι υποκρύπτει και το ενδεχόμενο, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία, να εξεταστεί αμέσως και η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη!

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς υπογράμμισε σήμερα ότι οι ελληνικές προτάσεις πρέπει να είναι αξιόπιστες ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της ομόφωνης απόφασης από το Eurogroup. (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ)

Το γεγονός ότι ο κ. Τσακαλώτος, όπως και ο επικεφαλής των Ελλήνων τεχνοκρατών επέστρεψαν αργά το βράδυ της Τετάρτης στην Αθήνα και δεν παρέμειναν στις Βρυξέλλες όπως αρχικά ήταν προγραμματισμένο γεννά ερωτηματικά: είτε οι απαιτήσεις των δανειστών είναι πιο πολλές των αναμενομένων και άρα χρειάζεται επιπλέον πολιτική συζήτηση στην Αθήνα για την εκπλήρωσή τους, είτε σημειώθηκε σημαντική πρόοδος και πλέον η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία της ελληνικής αποστολής στις Βρυξέλλες. Το γεγονός πάντως ότι κυκλοφορούσαν φήμες ότι ίσως το Eurogroup να κλείσει τη συμφωνία μέχρι το Σάββατο και να μην χρειαστεί σύνοδος κορυφής την Κυριακή ερμηνευόταν σαν σημάδι προόδου. Έτσι κι αλλιώς πολλοί θεωρούν ότι στο επίπεδο της συνόδου κορυφής υπάρχουν πολλές αντιδράσεις για τη λύση στο ελληνικό πρόβλημα, όπως διαφάνηκε στην τελευταία της περασμένης Τρίτης.

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις πλέον διαμορφώνονται παράλληλα και στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες, όπου η ομάδα Χουλιαράκη εργάζεται από κοινού με κλιμάκια των θεσμών και εμπειρογνώμονες της γαλλικής κυβέρνησης για ένα σαφές κείμενο προτάσεων που θα «αρέσει» στους δανειστές και θα περικλείει νέα μέτρα, ένα χρηματοδοτικό πακέτο – «μαμούθ» έως το 2017 από τον ESM, αναπτυξιακό πακέτο Γιούνκερ και μία δέσμευση των ευρωπαίων για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ζητούμενο πλέον είναι η αξιοπιστία και αυτή θα κριθεί από τα αμέσως επόμενα βήματα τα οποία περιμένουν να δουν οι δανειστές από την Αθήνα.

Άμεσα η κυβέρνηση δεσμεύτηκε:

– Να καταθέσει ολοκληρωμένο αίτημα για νέο πρόγραμμα. Το ύψος του θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης σήμερα στο Euroworking Group που θα ζυγίσει τα νέα δεδομένα και τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος της χώρας. Μπορεί να ξεπερνά όμως κατά πολύ και τα 52 δισ. ευρώ που προέβλεπε το ΔΝΤ αφού η εκτίμηση αυτή έγινε πριν η οικονομία και οι τράπεζες πληγούν από τα capital controls που επιβλήθηκαν, πριν λήξει το προηγούμενο πρόγραμμα και μείνουν απλήρωτες υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ (μαζί με τις κυρώσεις που συνεπάγεται η αθέτηση πληρωμής) και πριν το ελληνικό αίτημα χρηματοδότησης επεκταθεί έως το 2017.

Πιθανότατα το νέο πρόγραμμα να φτάσει στα 60-70 δισ. ευρώ, αναλόγως και του μέρους των υποχρεώσεων που η Αθήνα θα μπορέσει να αναλάβει να καλύψει μόνη της στην τριετία αυτή ή για όσο χρειαστεί μέχρι να βγει ξανά μόνη της για δανεικά στις αγορές ομολόγων.

– Να παρουσιάσει δέσμη μέτρων άμεσης εφαρμογής που θα ψηφιστεί έως το Σάββατο πιθανότατα ώστε να ισχύσουν από την επόμενη κιόλας εβδομάδα, για να λάβει προκαταβολή τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ για τρέχουσες ανάγκες πληρωμών η Αθήνα.

Βαρύ πακέτο

Σε αυτά θα περιλαμβάνονται φορολογικά μέτρα (πχ νέα έκτακτη εισφορά, αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για επιχειρήσεις) αλλά και μέτρα για τις συντάξεις (περιορισμός πρόωρων συντάξεων, εισφορά 6% «υπέρ Υγείας» στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών στους μισθούς των εν ενεργεία υπαλλήλων κλπ)

Αναλυτικότερα, εκτιμάται ότι ο ΦΠΑ στην εστίαση θα παραμείνει στο 23%, ενώ στο 13% θα παραμείνει για ξενοδοχεία και κάποια βασικά τρόφιμα. Προς κατάργηση οδεύουν οι μειωμένοι συντελεστές στα νησιά, ενώ μένει να καθοριστεί αν θα υπάρξει κάποιας μορφής επιδότηση στα μικρά νησιά ή του μόνιμους κατοίκους.

Άμεση αναμένεται να είναι η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, ενώ όλοι οι ασφαλισμένοι θα βγαίνουν στην σύνταξη στα 67.

Φαίνεται πως η ελληνική πλευρά αποδέχεται την σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, και συζητείται αν θα διασωθεί το 20% των υψηλόσυνταξιούχων, από την άμεση κατάργηση.

Θα αυξηθούν οι εισφορές υγείας ενώ θα υπάρξει αύξηση των βασικών εισφορών και για τις επικουρικές συντάξεις.

Άγνωστο είναι αν η κυβέρνηση θα διατηρήσει την αναστολή της μηδενικής ρήτρας χρέους στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ θα υπάρξει ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς και θα αυξηθεί ο συντελεστής εισοδήματος.

Παράλληλα, πιθανό είναι να τίθεται θέμα ιδιωτικοποιήσεων όπου άγνωστη είναι η αντίδραση του Παναγιώτη Λαφαζάνη στο θέμα του ΑΔΜΗΕ. Μία πιθανή αντίδραση είναι να διαχωριστεί από την ΔΕΗ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πακέτο των μέτρων αναμένεται να κυμανθεί από 12 ως 15 δισ ευρώ. 

Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται απαραίτητο για να κλείσει η συμφωνία οι δανειστές θα δηλώσουν και την δέσμευσή τους πως θα προβούν σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το προσεχές διάστημα, όπως είχε αποφασίσει το Eurogroup και τον Νοέμβριο του 2012.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Eurogroup θα προβεί σε ενημέρωση των δημοσιογράφων αύριο στις 12 αναφορικά με τις ελληνικές προτάσεις.