Ξεκινούν σήμερα οι ενέργειες προκειμένου να απασφαλιστεί η υγειονομική «βόμβα» στο πλοίο «Ελεύθεριος Βενιζέλος» με 119 θετικά κρούσματα για κορωνοϊό ανάμεσα στους 380 συνολικά επιβαίνοντες.

Μεταξύ των μελών του πληρώματος βρίσκονται και 33 Έλληνες.

Μέσα στις επόμενες 48 ώρες θα αρχίσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί η αποβίβαση των μη νοσούντων οι οποίοι θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία της Αθήνας ενώ θα αρχίσουν οι διαδικασίες επαναπατρισμού τους.

Το πλοίο από το βράδυ της Τετάρτης βρίσκεται στον προβλήτα του σταθμού κρουαζιέρας “Θεμιστοκλής”, στο λιμάνι του Πειραιά όπως αποφασίστηκε από τις ελληνικές αρχές.

Οι 119 θετικοί στον κορωνοϊό επιβαίνοντες στο πλοίο θα παραμείνουν μέσα σε αυτό σε υγειονομική καραντίνα για 14 ημέρες.

Η ιατρονοσηλευτική υποστήριξη τους θα είναι συνεχής και μάλιστα για το σκοπό αυτό στην αποβάθρα θα τοποθετηθεί μέσα στις επόμενες ώρες ειδική τέντα ώστε οι υγειονομικοί που επισκέπτονται το πλοίο να φορούν την ειδική ενδυμασία και να πραγματοποιούνται όλες οι διαδικασίες προετοιμασίας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά «όλοι οι επιβαίνοντες στο πλοίο είναι πολύ καλά και χωρίς συμπτώματα και δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία για την εξέλιξη της υγείας τους. Σε συνεργασία με την πλοιοκτήτρια εταιρεία αύριο (σ.σ. σήμερα) θα ενημερωθούν και αναλυτικά οι οικογένειες των επιβατών».

Καθηγητής Επιδημιολογίας: Εφαρμόζονται όλα τα ευρωπαϊκά πρωτόκολλα αντιμετώπισης λοιμωδών νόσων

Η αντιμετώπιση των 119 επιβατών στο πλοίο “Ελευθέριος Βενιζέλος” που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, λαμβάνει υπόψη της τους κανονισμούς που προβλέπονται σε ευρωπαϊκά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση λοιμωδών νοσημάτων σε πλοία, διαβεβαιώνει ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος συμμετέχει και στην 12μελή ομάδα που συνέταξε τις οδηγίες αυτές.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Χατζηχριστοδούλου τόνισε ότι για το πλοίο “Ελευθέριος Βενιζέλος” εφαρμόζονται όλα τα απαραίτητα πρωτόκολλα που χρησιμοποιούνται για περιστατικά λοιμωδών νοσημάτων σε πλοία, σημειώνοντας πως η διαδικασία στην συγκεκριμένη περίπτωση περιλαμβάνει την αποχώρηση των ανθρώπων που είναι υγιείς, και όχι αντίστροφα, καθώς οι θετικοί στον ιό στο εν λόγω πλοίο, ήταν πάρα πολλοί.

Στόχος αυτής της διαδικασίας, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι να προστατευτεί η ομάδα των ανθρώπων που δεν νοσούν, και να σταματήσει η μετάδοση του ιού.

«Αποφασίσαμε να κάνουμε αυτή την επιλογή, καθώς όσοι είναι θετικοί στον ιό είναι πάρα πολλοί. Διαφορετικά θα κάναμε το αντίθετο. Όσοι βρίσκονται στο πλοίο και είναι καλά στην υγεία τους, θα βρίσκονται σε απομόνωση, θα τους παρέχεται ιατρική περίθαλψη και αν χρειαστεί θα πάρουν κάποια θεραπεία. Θα λειτουργούμε δηλαδή περίπου σαν να είναι σε νοσοκομείο»

Παράλληλα, ο κ. Χατζηχριστοδούλου, μιλώντας για την διαδικασία που εφαρμόζεται για την δειγματοληψία των επιφανειών από το συγκεκριμένο πλοίο, ανέφερε ότι πάρθηκαν δείγματα και από διάφορες επιφάνειες του πλοίου, για να εντοπιστεί αν υπάρχει επιμόλυνση, μιας και ο κορονοϊός φαίνεται πως επιβιώνει για κάποιες ημέρες πάνω στις επιφάνειες.

Μεταξύ άλλων, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σημείωσε ότι εφόσον κάποιος από τους επιβάτες του πλοίου αντιμετωπίσει κάποια σοβαρότερα προβλήματα υγείας, θα γίνει άμεση μεταφορά του με ασθενοφόρο προς το νοσοκομείο, ενώ αναφερόμενος στον τρόπο απολύμανσης των χώρων του πλοίου, τόνισε ότι μόλις τελειώσουν όλα και αποχωρήσουν οι επιβάτες, θα γίνει ολοκληρωτική απολύμανση του πλοίου, όπως προβλέπεται σε ειδικό πρωτόκολλο.

Το «Ελευθέριος Βενιζέλος» που είχε ναυλωθεί και μετέφερε ναυτικούς για να επανδρώσουν άλλο πλοίο στην Ισπανία βρισκόταν εδώ και ημέρες αρόδο στο λιμάνι του Πειραιά λόγω της από 21/03 υπουργικής απόφασης με περιοριστικά μέτρα για τους κατάπλους των σκαφών και των πλοίων στο πλαίσιο προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το «Ελευθέριος Βενιζέλος» είχε ναυλωθεί από εταιρεία της Μάλτας και Τούρκο ιδιοκτήτη για να μεταφέρει στην Ισπανία 349 ναυτικούς μεταξύ των οποίων και δύο Έλληνες προκειμένου να επανδρώσουν άλλο πλοίο εκεί. Ωστόσο δεν μπόρεσε να καταπλεύσει εκεί λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβάλλει οι αρχές της Ισπανίας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Έτσι το πλοίο πήρε εντολή από την ναυλώτρια εταιρεία να μεταφέρει τα πληρώματα στην Τουρκία αλλά οι τουρκικές αρχές επέτρεπαν μόνο τους Τούρκους υπηκόους να αποβιβαστούν στο τουρκικό έδαφος, με αποτέλεσμα το πλοίο να παραμένει εδώ και καιρό έξω από το λιμάνι του Πειραιά περιμένοντας οδηγίες.