Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Στα 62 έτη προτείνεται από την ελληνική πλευρά να αυξηθεί το όριο πρόωρης συνταξιοδότησης, ενώ τονίζεται ότι δεν θα πληγούν όσοι έχουν κατοχυρώσει μέχρι σήμερα δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν.

Παράλληλα υπάρχουν εξαιρέσεις από το παραπάνω όριο για ορισμένες ειδικές κατηγορίες (μητέρες ανηλίκων, μητέρες παιδιών με ειδικές ανάγκες κ.α.). Η προσαρμογή των νέων ορίων θα πραγματοποιηθεί σταδιακά από την 1η Ιανουαρίου 2016 έως και το 2025 και κυρίως στην περίοδο 1/2/2016-2022.

Από το 2016 έως και το 2022 θα υπάρξει αύξηση κατά ένα εξάμηνο ανά έτος των ορίων συνταξιοδότησης και στη συνέχεια ένα έτος κάθε έτος, ενώ όσοι επιθυμούν να βγουν σε πρόωρη συνταξιοδότηση δεν θα μπορέσουν να το πράξουν πριν συμπληρώσουν το 62ο έτος της ηλικίας τους.

Για όσους επιλέξουν την πρόωρη συνταξιοδότηση θα υπάρξει πέναλτι μείωσης των συντάξεων κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες – πέραν του 6% που ισχύει αυτή στιγμή για όσους λαμβάνουν σύνταξη πριν συμπληρώσουν το 62ο έτος της ηλικίας τους.

Παράλληλα η κυβέρνηση προτείνει να μην υπάρξει εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τα ασφαλιστικά ταμεία, αρχικά για το διάστημα 2015-16 και έως ότου υπάρξει ολοκλήρωση της αναλογιστικής μελέτης, η οποία, άλλωστε, βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης.

Οι ενοποιήσεις ταμείων θα γίνουν σταδιακά και σε δύο φάσεις, από το 2015 και σε διάστημα 3 ετών, θα ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες για την δημιουργία 3 ταμείων. Έως τις 31/12/2016, η πρώτη φάση οργανωτικών ενοποιήσεων θα έχει ολοκληρωθεί. Στόχος είναι να μειωθεί το κόστος κατά 30%.