Στην εκτίμηση ότι η τιμή για το κρέας που χρησιμοποιείται για τα σουβλάκια θα αυξάνεται για ένα χρόνο προχώρησε ο πρόεδρος των κρεοπωλών της Βαρβακείου αγοράς Κλεάνθης Τσιρώνης στον ΘΕΜΑ 104,6.

Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι η αύξηση στην τιμή του κρεάτος που οδηγεί και στην αύξηση της τιμής για το τυλιχτό σουβλάκι έως και τα 3 ευρώ, οφείλεται στην… Κίνα!

Όλα ξεκίνησαν πριν από μερικούς μήνες όταν η κινεζική κυβέρνηση, κατόπιν εντολών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υποχρεώθηκε να θανατώσει εκατομμύρια χοιρομάνες που είχαν προσβληθεί από λοίμωξη. Αυτό υποχρέωσε την κινεζική αγορά να προχωρήσει σε αθροές εισαγωγές από την Ευρώπη προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της, όπως επισημαίνει το Έθνος.

Όπως μετέδιδαν από χθες μεγάλα διεθνή δίκτυα, στην Κίνα, οι τιμές τοθυ χοιρινού θα μπορούσαν να εκτοξευθούν στο 78% περίπου έως το 2020 – σύμφωνα με την πρόβλεψη της ιαπωνικής τράπεζας Nomura, επιπλεόν μιας ανόδου της τάξης του 40% από τα χαμηλό του Μαΐου  του 2018.

Επίσης οι τιμές των άλλων κρεάτων θα μπορούσαν επίσης να αυξηθούν καθώς οι διαθέσιμες παγκόσμιες προμήθειες πρωτεϊνών διοχετεύονται στην Κίνα, η οποία καταναλώνει περίπου το 28% της παγκόσμιας παραγωγής κρέατος.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Τσιρώνη «ένα χρόνο θα έχουμε αύξηση στο σουβλάκι γιατί τόσο θα τους πάρει τους Κινέζους μέχρι να ολοκληρώσουν τις διαδικαδίες λήψης μέτρων για τα χοιροστάσια».

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος των κρεοπωλών της Βαρβακείου Αγοράς «το 70% του κρέατος που τρώμε στο σουβλάκι είναι εισαγόμενο. Όπως στο μοσχάει είναι στο 90%».

Όσον αφορά τις τιμές του αρνιού για το Πάσχα, ο κ. Τσιρώνης εκτίμησε ότι «θα είναι πιο κάτω από πέρσι» προσθέτοντας ότι για την ώρα υπάρχουν μόνο ντόπια αρνιά και η τιμή τους βρίσκεται στα επίπεδα «των επτά ευρώ το κιλό».

Ακούστε εδώ τις δηλώσεις Τσιρώνη