Προς υποβάθμιση έθεσε o οίκος Moody’s την Ελλάδα, διατηρώντας βραχυπρόθεσμα την αξιολόγηση του Caa1 με φόντο την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους διανειστές της, σχετικά με του όρους του προγράμματος στήριξης της χώρας.

Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην δυνατότητα της Ελλάδας να αντεπεξέλθει στις χρηματοδοτικές της ανάγκες αλλά και στις ανάγκες ρευστότητάς της με πιθανότητα την αθέτηση πληρωμής ομολόγων, αναφέρει ο οίκος στην εκθεσή του.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφή την επιθυμία της να αλλάξει σημαντικά τους όρους του υφιστάμενου προγράμματος. Όπως πιστεύει ο οίκος Moody’s, υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα ως προς την έκβαση των διαπραγματεύσεων για επίτευξη συμφωνίας, η οποία θα εξασφαλίζει την χρηματοδοτική θέση της Ελλάδας.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει, σύμφωνα με τον οίκο, λαϊκή εντολή να αφήσει πίσω τα μέτρα λιτότητας, να μειώσει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων του προϋπολογισμού και να διαπραγματευτεί τη μείωση του χρέους, όμως όπως σημειώνεται οι άλλες κυβερνήσεις τις ευρωζώνης είναι πιθανό να αντισταθούν στα συγκεκριμένα αιτήματα. Η περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες εξυγίανσης σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ, αναφέρεται.

Η ικανότητα των εγχώριων τραπεζών στην Ελλάδα να συνεχίσουν να διαδραματίζουν το ρόλο του κύριου αγοραστή εντόκων γραμματίων στηρίζεται στη πρόσβαση στις πράξεις της ΕΚΤ, σημειώνεται.

Η απόφαση της ΕΚΤ στις 4 Φεβρουαρίου να άρει την επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων χαρακτηρίζεται αξιοσημείωτη.

Αν και η ΕΚΤ ανανέωσε την πρόσβαση στον ELA, η Moody’s πιστεύει ότι στο μέλλον η πρόσβαση είναι πιθανό να εξαρτάται:

i) από τον αν η Ελλάδα παραμένει εντός προγράμματος

ii) από την αξιολόγηση της ΕΚΤ ότι οι Ελληνικές τράπεζες παραμένουν σε σταθερότητα και έτσι διατηρούν την πρόσβαση στον ΕΛΑ

Η Ελλάδα εξαρτάται για την κάλυψη των δημοσιονομικών αναγκών της από την πρόσθετη έκδοση εντόκων γραμματίων, ωστόσο δεν έχει ακόμα επιτευχθεί συμφωνία για την άνοδο του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων άνω των 15 δισ., ένα όριο το οποίο, όπως αναφέρεται, η χώρα ήδη προσεγγίζει.

Όπως σημειώνει η Moody για την αύξηση αυτού του ορίου θα απαιτηθεί η έγκριση των πιστωτών.

Πάντως, όπως αναφέρεται, αν και δεν θεωρείται κάτι πιθανό στο εγγύς μέλλον, η Moody θα μπορούσε να εξετάσει την αναβάθμιση των κρατικών ομολόγων της Ελλάδας στην περίπτωση:

1) αύξησης του ρυθμού της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

2) Συνεχούς οικονομικής ανάπτυξης και μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων.

3) μεγαλύτερης βεβαιότητας για την μελλοντική εξωτερική οικονομική στήριξη και το πολιτικό περιβάλλον.