Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει εκφράσει κατ’ επανάληψη την αγάπη που τρέφει τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους Έλληνες πολίτες. Τώρα όμως καλείται να προστατέψει μια ακόμα αγάπη του, την Ευρωπαϊκή Ένωση την οποία και αποκάλεσε «αγάπη της ζωής μου».
Για τους λόγους αυτούς η προσέγγιση του πάνω στο ελληνικό ζήτημα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων πέρα από πολιτική, ήταν προσωπική αλλά και συναισθηματική, όπως σχολιάζει το Reuters.
Από την πρώτη κι’ολας στιγμή που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να παίρνει από το χέρι, τον «άπειρο» Αλέξη Τσίπρα για να του δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις για το πώς λειτουργούν οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ, μέχρι και τη λήξη του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, όπου ο πρόεδρος της Κομισιόν ένιωσε προδομένος από τον κατά τουλάχιστον 20 χρόνια νεότερό του Έλληνα πρωθυπουργό, η μεταξύ τους σχέση πέρασε πολλά σκαμπανεβάσματα, σχολιάζει το Reuters.
Αλλά αυτός ο αέρας εντυπωσιασμού που διέθετε ο Αλέξης Τσίπρας δεν άρεσε πάντα στους πιστωτές της Ελλάδας. Οι Γερμανοί πάντα φοβόντουσαν ότι η ελληνική κυβέρνηση πωλούσε ψεύτικες ελπίδες για να εξασφαλίσει ευνοϊκότερους όρους.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι αναγκασμένος τώρα, να υλοποιήσει αυτό ακριβώς για το οποίο εκλέχτηκε, να φέρει σε ισορροπία μια Ευρώπη πνιγμένη στα προβλήματα, με μια Ελλάδα που κινδυνεύει να βγει εκτός ευρώ, μια Βρετανία που θέλει να βγει εκτός ΕΕ, την μεγάλη εισροή μεταναστών, τα υψηλά ποσοστά φτώχειας και ανεργίας αλλά και την ουκρανική κρίση.
«Ο Γιούνκερ είναι ένας εξειδικευμένος διαπραγματευτής. Έχει απίστευτη υπομονή», δήλωσε ο Jean-Jacques Rommes, ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών UEL του Λουξεμβούργου.
«Θα πρέπει να είναι πολύ αναστατωμένος για το γεγονός πως δεν έχει πετύχει το στόχο του μέχρι στιγμής» προσθέτει ο Rommes.
«Εάν η Ελλάδα βγει από την ΕΕ, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με κάτι που θεωρεί ως έργο ζωής του… ‘Έτσι πολιτικά αλλά και συναισθηματικά, όλα συνηγορούν στο να μην σταματήσει να αγωνίζεται για την Ελλάδα».
Μάλιστα, οι απόψεις της αριστερής ελληνικής κυβέρνησης είναι πιο οικείες για τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε σχέση με άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχος που εμφανίζονται πιο συντηρητικοί, επισημαίνει το δημοσίευμα. Η αγάπη που διακηρύσσει για τον ελληνικό λαό φαίνεται να είναι πραγματική και ο ίδιος δείχνει να θέλει πραγματικά να βοηθήσει την χώρα κρατώντας την στην Ευρωζωνη.
Ωστόσο, στην προσπάθειά του αυτή, βρίσκεται αντιμέτωπο το Βερολίνο. Οι Γερμανοί ανησυχούν ότι στην προσπάθειά του να αποτρέψει ένα “Grexit” υπό το φόβο ότι θα μπορούσε να οδηγήσει στο τέλος του ευρώ, ο Γιούνκερ κάνει χειρότερα τα πράγματα. Καθώς οι συνομιλίες έφθασαν στο αποκορύφωμά τους πριν από δύο εβδομάδες, αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, δήλωσαν ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν έξω φρενών, όταν ο Γιούνκερ με ένα tweet τα μεσάνυχτα επισήμανε ότι μια νέα ελληνική προσφορά αποτελούσε μια καλή βάση για μια συμφωνία – πριν την δουν καν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Τώρα όμως ο Γιούνκερ προσπαθεί να πείσει τους Έλληνες πολίτες να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα διότι σε περίπτωση που κυριαρχήσει το «όχι» υπάρχει ο κίνδυνος να κατηγορηθεί ότι απέτυχε να επαναφέρει την ισορροπία στην Ευρώπη, την ώρα μάλιστα που ο ίδιος έχει δηλώσει πως θα επιδιώξει και μια δεύτερη πενταετή θητεία, σχολιάζει το δημοσίευμα.
«Θα χρειαστεί κάποιες επιτυχίες, προκειμένου να διατηρήσει την εξουσία του», δήλωσε ο Julian Priestley, πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής διοίκησης της ΕΕ.

Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.