Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Σε νέα Ειδομένη έχουν μετατραπεί τα Διαβατά, καθώς οι πρόσφυγες για δεύτερη μέρα διαμηνύουν ότι θα παραμείνουν στο σημείο, μέχρι να καταφέρουν να φύγουν προς τα σύνορα.

Όλα ξεκίνησαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, όταν επιτήδειοι ενημέρωναν ψευδώς τους πρόσφυγες ότι η Ελλάδα θα άνοιγε χθες τα σύνορά της, με αποτέλεσμα πλήθος κόσμου να βρίσκονται στην περιοχή για να μπορέσουν να φύγουν προς χώρες της δυτικής Ευρώπης.

diavata_in2_new

Παρά τα επεισόδια που έγιναν χθες με τους αστυνομικούς, που απάντησαν με χειροβομβίδες-κρότου λάμψης, οι πρόσφυγες δεν έχουν την πρόθεση να απομακρυνθούν.

Πάνω από 600 άτομα συγκέντρωσαν σκουπίδια και τα έκαψαν, με αποτέλεσμα ο χώρος να σκεπαστεί από καπνό. Τρία πυροσβεστικά οχήματα έσπευσαν για την κατάσβεση της φωτιάς.

diavata_in3_new

Στο μεταξύ, το φως της δημοσιότητας είδαν θεαματικά πλάνα από drone που δείχνουν τι συμβαίνει έξω από τη δομή φιλοξενίας στα Διαβατά, που έχει δημιουργηθεί ένα χωριό από σκηνές. Στα πλάνα διακρίνεται και ο καπνός από τη φωτιά που έβαλαν οι πρόσφυγες σε απορρίμματα.

Προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό

Χθες, λίγο μετά το μεσημέρι, μια ομάδα προσφύγων επιχείρησε να σπάσει τον κλοιό της αστυνομίας. Στόχος ήταν να προχωρήσουν προς την Ειδομένη, αναμένοντας το «άνοιγμα» των συνόρων, κάτι που δεν επρόκειτο έτσι κι αλλιώς να συμβεί.

diavata_in4_new

Όμως οι πρόσφυγες βρίσκονταν σε εγρήγορση από ψεύτικες αναφορές στο Facebook περί ανοίγματος των συνόρων στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής.

Στον χώρο δημιουργήθηκε ένταση και η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης προκειμένου να διαλύσει το πλήθος.

diavata_in5_new

Αποχώρησαν οι πρόσφυγες από το Σταθμό Λαρίσης

Ωστόσο, όλοι οι πρόσφυγες που είχαν κάνει κατάληψη στον Σταθμό Λαρίσης αποχώρησαν. Νωρίτερα, είχαν κλείσει τις σιδηροδρομικές γραμμές ζητώντας να μεταβούν στη Βόρεια Ελλάδα και από εκεί στα σύνορα. Στελέχη από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις μετέφεραν πρόσφυγες σε Οινόφυτα και Μαλακάσα.

Από σήμερα αναμένεται η πλήρης αποκατάσταση των δρομολογίων του ΟΣΕ και του Προαστιακού.

 

Πηγή: protothema.gr