Ελλάδα

Self test: Για ποιους είναι υποχρεωτικό από Δευτέρα 17 Μαΐου

  • newsroom


Τα πρόστιμα για εργαζόμενους και εργοδότες

Με αφορμή το γεγονός ότι από αύριο, Δευτέρα, 17 Μαΐου επαναλειτουργούν μια σειρά από δραστηριότητες, όπου η συμμετοχή σε αυτές απαιτεί επίδειξη αρνητικού τεστ, μαθητές, εκπαιδευτικοί, αλλά και εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα υποχρεούνται να κάνουν self test και στη συνέχεια να υποβάλουν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr το αποτέλεσμα, μέχρι το βράδυ της Κυριακής.

Σε περίπτωση που μαθητές, εκπαιδευτικοί, αλλά και εργαζόμενοι βρεθούν θετικοί θα πρέπει να μείνουν σπίτι και στη συνέχεια να υποβληθούν σε δεύτερο τεστ, αυτή τη φορά μοριακό σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας. Να σημειωθεί πως πλέον οι μαθητές και εργαζόμενοι σε σχολεία πραγματοποιούν ένα μόνο self test κάθε εβδομάδα και όχι δύο.

Ποιοι πρέπει να κάνουν self test

Εκτός από μαθητές, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους στα σχολεία, self test πρέπει να πραγματοποιήσουν και να δηλώσουν το αποτέλεσμα, εργαζόμενοι του δημοσίου τομέα, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού Σώματος, αλλά και όλοι οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Παράλληλα, αρνητικό self test πρέπει να έχουν και όσοι δουλεύουν στο λιανεμπόριο, την εστίαση, στις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, στις μεταφορές, στις υπηρεσίες καθαρισμού, τα κομμωτήρια, τα κουρεία, στα κέντρα αισθητικής, στις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων και στις σχολές οδηγών. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε δύο self test την εβδομάδα με το πρώτο να παρέχεται δωρεάν και το δεύτερο να το πληρώνει ο εργοδότης.

Η προμήθεια των self tests για τους ανήλικους μαθητές γίνεται από τους γονείς και κηδεμόνες από τα φαρμακεία, ενώ οι εργαζόμενοι παίρνουν το self test από το φαρμακείο με τον ΑΜΚΑ και την αστυνομική τους ταυτότητα.

Βαριά πρόστιμα

Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος δεν παρουσιάσει αρνητικό τεστ, ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την παροχή εργασίας και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών, μέχρι ο εργαζόμενος να παρουσιάσει το αρνητικό τεστ. Το πρόστιμο σε περίπτωση που εργοδότης απασχολεί εργαζόμενο χωρίς δηλωμένο αποτέλεσμα self test επιβάλλεται πρόστιμο της τάξης των 500 ευρώ ανά εργαζόμενο. Η ποινή ανεβαίνει στα 1500 ευρώ εάν ο εργαζόμενος είναι θετικός στον κορωνοϊό.

Διαβάστε ακόμα

Oι δασικοί χάρτες παγώνουν τις μεταβιβάσεις ακινήτων

ΟΑΕΔ – Κοινωνικός Τουρισμός: 6 μέρες δωρεάν διακοπές – Οι δικαιούχοι (vid)