Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται, ήδη, η συζήτηση στη Βουλή επί της τροπολογίας για τους τηλεοπτικούς σταθμούς.
Από το ξεκίνημα της διαδικασίας στην Ολομέλεια, η αντιπολίτευση έκανε λόγο για ευθεία και κατ’ επανάληψη παραβίαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία επέλεξε να καταθέσει την τροπολογία σε «κύρωση συμφωνίας» της ελληνικής κυβέρνησης με την κυβέρνηση της Λευκορωσίας που, εκ του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, απαγορεύεται.
Ευάγγελος Βενιζέλος: Στήνετε σκηνικό δήθεν μάχης με τα ΜΜΕ που σας έφεραν στην εξουσία
«Το νομοσχέδιο συζητείται και ψηφίζεται συνοπτικά και ως εκ τούτου η δυνατότητα να δεχθεί τροπολογία είναι περιορισμένη… Η διαδικασία που προτείνετε παραβιάζει τον Κανονισμό» είπε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στην προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου, για να συνεχίσει: «Επίσης, η τροπολογία είναι εκπρόθεσμη. Επιπλέον, είναι παντελώς άσχετη με το αντικείμενο του νομοσχεδίου. Η διαδικασία προσβάλλει το κοινοβουλευτικό πολίτευμα, το Σύνταγμα και τη Βουλή. Πρέπει να συζητήσουμε τη ρύθμιση με κανονική διαδικασία. Τα λέω αυτά πριν μπω στην ουσία της τροπολογίας, που έχει κραυγαλέες αντισυνταγματικότητες».
Τασία Χριστοδουλοπούλου: Θα ήταν δόκιμο να μην ερχόταν η τροπολογία σε σύμβαση
Από την πλευρά της, η κυρία Χριστοδουλοπούλου επιχείρησε να δικαιολογήσει τη διαδικασία λέγοντας «θα ήταν δόκιμο να μην έρχονται ΠΝΠ, συμβάσεις με τροπολογίες και άλλα. Παρά ταύτα, η πραγματικότητα τώρα και στο παρελθόν άλλα μας εξαναγκάζει να κάνουμε. Την προηγούμενη φορά κάναμε κύρωση συμφωνίας και εκεί δεχθήκαμε τροπολογία για αύξηση αριθμού μελών ΕΣΡ. Αναπτύχθηκε διάλογος. Δεν αποτελεί άλλοθι ότι αυτά γίνονταν και επί προηγούμενων κυβερνήσεων. Όμως, το να επαναλάβουμε τη συζήτηση που έγινε πριν από περίπου 15 ημέρες δεν προσθέτει κάτι. Η κυβέρνηση, θεωρώντας ότι έχει εξαντλήσει πολύ χρόνο, αρκετούς μήνες από την ψήφιση του νόμου, θεωρεί ότι είναι ένα κατεπείγον θέμα».
Ωστόσο, ο κ. Βενιζέλος της εξήγησε ότι «η επανάληψη παραβιάσεων δεν δημιουργεί δίκαιο», για να προσθέσει: «Η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει ένα σκηνικό αντιπερισπασμού. Δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το προσφυγικό, ασφαλιστικό, να κλείσει τη διαπραγμάτευση και στήνει ένα σκηνικό για δήθεν μάχη με τα ΜΜΕ. Με τα ΜΜΕ που έκαναν τον ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση και εμάς μας είχαν στα έξι μέτρα. Όλα τα χρόνια που ο ΣΥΡΙΖΑ και οι εταίροι του έλεγαν παραμύθια στο λαό, για να δημιουργηθούν σήμερα άμεσοι κίνδυνοι στην αυλή μας».
Νίκος Δένδιας: Δεν αντέχει το πολίτευμα αυτή την αντιθεσμική συμπεριφορά
Από την πλευρά της ΝΔ, ο κ. Νίκος Δένδιας είπε ότι «η διάταξη είναι προκλητική αντισυνταγματική και επιβλαβής. Θα μπορούσαμε να δείξουμε κατανόηση, όμως δεν μπορεί να συζητηθεί με το άρθρο 108 του Κανονισμού. Δεν γίνεται να μην έχουμε λόγο ως αντιπολίτευση… Η κυβέρνηση πρέπει να την αποσύρει και να την επαναφέρει κανονικά… Δεν αντέχει το πολίτευμα αυτή την αντιθεσμική συμπεριφορά».
Απευθυνόμενος, δε, προς τον κ. Νίκο Παππά, είπε: «Αν περιφρονείτε τα τυπικά, φαντάζομαι την περιφρόνησή σας για τα ουσιαστικά».
Ακόμη, ο κ. Χάρης Θεοχάρης (Ποτάμι) υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να δραπετεύσει, με αποτέλεσμα να παραβιάζει άγαρμπα το Σύνταγμα.
Σ. Φάμελλος: Η διαδικασία θα προχωρήσει
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σωκράτης Φάμελλος επανέφερε το σύνθημα του πρωθυπουργού ότι «είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος» για να υποστηρίξει ότι, σύμφωνα με το άρθρο 15 του Συντάγματος, οι ραδιοσυχνότητες ανήκουν στο κράτος.
Σημείωσε ότι η τροπολογία δεν κατατέθηκε λόγω βιασύνης, αλλά «επιβάλλεται από την πραγματικότητα, το Σύνταγμα και τη συμφωνία με τους εταίρους».
Απευθυνόμενος, δε, προς την αντιπολίτευση, είπε: «Η συζήτηση αφορά όλη τη Βουλή και πρέπει να ακούσει ο λαός, γι’ αυτό και το προεδρείο πρότεινε να υπάρξουν διευρυμένες εισηγήσεις. Θα δοθούν άδειες και θα γίνουν διαγωνισμοί μπροστά στους Έλληνες. Εμείς δεν έχουμε το βαθύ κράτος ούτε τα πλούσια γραφεία. Εχουμε ένα σύμμαχο: την κοινωνία και τον λαό. Εξαιτίας αυτού τα κανάλια θα μπουν σε διαγωνισμό και θα πάρουν άδειες. Δεν τολμήσατε τόσα χρόνια να βάλετε τέρμα στην ανομία. Εμείς θέλουμε συνεργασίες, για να μπει τέλος στην ανομία και να γίνει διαγωνισμός».
Θ. Παφίλης: «Ψευτοαντιπαραθέσεις το ζήτημα αν τις άδειες τις δίνει ο Νίκος ή ο Νικολάκης»
«Μάλλον είστε και οι δύο πραξικοπηματίες» είπε ο κ. Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ) απευθυνόμενος τόσο προς τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και προς τη ΝΔ, υπενθυμίζοντας ότι η κοινοβουλευτική πρακτική επαναλαμβάνεται με διαφορετικούς ρόλους.
Ωστόσο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ κατήγγειλε τη διαδικασία που προσβάλλει το Κοινοβούλιο και εξήγησε για την ουσία ότι «οι συχνότητες που είναι αγαθό του λαού θα είναι και πάλι στα χέρια της διαπλοκής. Γιατί εξαιρείτε τις αλλοδαπές εταιρείες, που είναι στο χρηματιστήριο, ώστε να έχουμε ονομαστικές μετοχές; Δεν θα μπούμε σε αυτή την ψευτοαντιπαράθεση. Μια αντιπαράθεση για το ποιος θα δίνει τις άδειες και αν θα είναι ο Νίκος ή ο Νικολάκης».
Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Καρράς, είπε: «Έχετε ξεκινήσει διαδικασία με σειρά τροπολογιών. Θέλουμε έκθεση επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής να συνοδεύει την τροπολογία. Δεν μπορούμε να ευτελίζουμε το Κοινοβούλιο και να μας βλέπει ο ελληνικός λαός. Κανείς από εμάς δεν είναι πειστικός. Παρακαλώ και τον υπουργό να μας δώσει έκθεση, γιατί αυτό το βιολί δεν μπορεί να συνεχιστεί. Να μιλάμε κάθε φορά για τη συνταγματικότητα ή μη και να λαμβάνονται αποφάσεις με πλειοψηφίες».
Σημείωσε τέλος ότι για το ζήτημα του περιορισμού των καναλιών δεν είναι σωστό να λαμβάνονται αποφάσεις με τροπολογία.

Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.