Για συγκλίνουσες ποινικές ευθύνες πολλών προσώπων, αλλά και προσωπικές ευθύνες ακόμη και σε υψηλά κλιμάκια κάνουν λόγο έμπειροι δικαστικοί λειτουργοί από τη Λάρισα για την υπόθεση του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Ποινικές ευθύνες, όπως τονίζουν με νόημα οι ίδιοι δικαστές, οι οποίες μπορεί να φτάσουν μέχρι την πυραμίδα της διοίκησης του ΟΣΕ και των άλλων σιδηροδρομικών οργανισμών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Οπως χαρακτηριστικά έλεγαν στο «ΘΕΜΑ» δικαστές που, για ευνόητους λόγους, κρατούν την ανωνυμία τους, «η ποινική έρευνα θα φτάσει όσο ψηλά και αν απαιτηθεί, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες όπου πρέπει και εκεί που πρέπει», προσθέτοντας ότι «όσο προχωρά η ποινική έρευνα, οι ευθύνες αποκτούν τη μορφή ντόμινο, χωρίς να είναι γνωστό τώρα ποιο θα είναι το τελευταίο κομμάτι».

Διαβλέπουν πιθανές ευθύνες στην πυραμίδα της διοίκησης του σιδηροδρομικού οργανισμού, αφού αν και γνώριζαν τους κινδύνους και την πιθανότητα ενός πολύνεκρου δυστυχήματος λόγω του απαρχαιωμένου, εγκαταλειμμένου και κακοσυντηρημένου σιδηροδρομικού δικτύου, συναινούσαν στις παρατάσεις των συμβάσεων βελτίωσης, αναβάθμισης, ενίσχυσης και συντήρησης του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας – και μάλιστα με επιπλέον οικονομικές επιβαρύνσεις.

Παράλληλα όμως αμελούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα να λάβουν τα αναγκαία μέτρα προς αποφυγήν της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών και της προστασίας των επιβατών και των εργαζομένων στον Οργανισμό. Ωστόσο, ευθύνες θα αναζητηθούν και για τα οργανικά κενά που υπάρχουν στο ανθρώπινο δυναμικό του.

Διαβάστε περισσότερα: protothema.gr