Σε κίνηση ενίσχυσης της εισπραξιμότητας των οφειλών, που φτάνουν τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ, προχωρά το Υπουργείο Εργασίας μέσω νέας πρωτοβουλίας. Πλέον, ο ΕΦΚΑ μπορεί να αναθέτει σε ιδιωτικούς φορείς τη διαχείριση των καθυστερημένων οφειλών που αφορούν ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας.

Η αρμοδιότητα για την είσπραξη παραμένει στο ΚΕΑΟ, ωστόσο οι ιδιώτες θα υποστηρίζουν με την εκκαθάριση των χαρτοφυλακίων, την εκτίμηση της οικονομικής κατάστασης των οφειλετών, την ανάλυση καθυστερήσεων και τον σχεδιασμό εισπρακτικών στρατηγικών. Πρόκειται για ένα εργαλείο υποστήριξης και επιτάχυνσης της διαδικασίας, χωρίς ανάμειξη στο τελικό στάδιο είσπραξης.

Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται σε 49 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων η πλειονότητα αφορά προσαυξήσεις. Περισσότεροι από 2,1 εκατομμύρια πολίτες χρωστούν στον ΕΦΚΑ, με το 92,1% να είναι φυσικά πρόσωπα και να ευθύνονται για το 60% της συνολικής οφειλής. Το 37,6% των οφειλετών είναι κάτω των 50 ετών, με το 23,8% του χρέους να προέρχεται από αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Αξιοσημείωτο είναι πως 51.400 επιχειρήσεις που πλήρωσαν το 2024 συνέβαλαν στο 74,2% της εισπραξιμότητας.

Το e-ΕΦΚΑ σχεδιάζει την εγκαθίδρυση τηλεφωνικού κέντρου για επικοινωνία με τους οφειλέτες, με στόχο να εντοπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και να διαχωριστούν από εκείνους που μπορούν να ενταχθούν σε ρυθμίσεις. Στο μικροσκόπιο βρίσκονται 1.888.365 οφειλέτες με χρέη έως 30.000 ευρώ, συνολικού ύψους 13,18 δισ. ευρώ, τα οποία θεωρούνται περισσότερο ρεαλιστικά προς είσπραξη.

Διαβάστε ακόμη

Motor Oil: Ανοίγει την αγορά υδρογόνου η AVIN με το πρώτο υδρογονάδικο στους Αγίους Θεοδώρους 

Eρχεται το «IRIS των 1.000 ευρώ» – Οι άμεσες πληρωμές επεκτείνονται παντού 

Αλλαγή σκυτάλης στα Public: Φεύγει ο Ρόμπυ Μπουρλάς – Νέος CEO o Δημήτρης Γαλάνης 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα