Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Κρούσμα ηπατίτιδας εντοπίστηκε στον καταυλισμό της Ειδομένης, όπου εδώ και μέρες ανθρωπιστικές οργανώσεις, ΜΚΟ και εθελοντές προειδοποιούν για τις άθλιες συνθήκες υγιεινής που επικρατούν. Στον απέραντο βαλτότοπο που έχει δημιουργηθεί από τις σκηνές των προσφύγων και των μεταναστών υπολογίζεται πως ζουν περί τους 14.000 ανθρώπους, με πλήρη απουσία κάθε φροντίδας.

Πρόκειται για κρούσμα ηπατίτιδας Α’ και ασθενής είναι ένα εννιάχρονο παιδί, που έχει ήδη μεταφερθεί στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης.

Το Εθνικό Κέντρο Υγείας, το ΕΚΕΠΥ δεν έχει ενημερωθεί για το περιστατικό, ενώ το ΚΕΕΛΠΝΟ αναζητά το πού ακριβώς στον καταυλισμό ζούσε το παιδί, ώστε να εξετάσει εάν χρειάζεται να εμβολιαστούν όσοι βρίσκονταν κοντά του.

Εν τω μεταξύ όπως ανακοινώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, την Κυριακή και τη Δευτέρα θα μεταφερθεί νερό στην Ειδομένη με τέσσερις υδροφόρες που προσέφερε η εταιρεία Άκτωρ Α.Ε. σε συνεννόηση με το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολισμού που ισχύει στην χώρα μας, το εμβόλιο για την Ηπατίτιδα Α’ πρέπει να γίνεται σε παιδιά που βρίσκονται σε ηλικία ενός έτους.

Το δελτίο τύπου που εκδόθηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ:

Χθες 11 Μαρτίου 2016, δηλώθηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ περιστατικό ηπατίτιδας Α σε προσφυγόπουλο από την Συρία, ηλικίας 9 ετών, που διέμενε στην Ειδομένη. Το περιστατικό νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση σε Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς υγείας, έχει αναλάβει δράση με στόχο την πρόληψη και περιχαράκωση της νόσου στον ευαίσθητο προσφυγικό πληθυσμό. Τα μέτρα περιλαμβάνουν:
α) την τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής, όπως η υγιεινή των χεριών ιδιαίτερα πριν την ετοιμασία και κατανάλωση τροφής και μετά από κάθε χρήση τουαλέτας, η απολύμανση των τουαλετών, καθώς και η χρήση καθαρού πόσιμου νερού και
β) η έγκαιρη αναγνώριση των περιστατικών, η παροχή φροντίδας και κατάλληλη απομόνωση.

Προγραμματίζεται άμεσος εμβολιασμός των στενών επαφών και επινόσων ατόμων.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώνει πως η συνήθης κοινωνική επαφή δεν ενέχει κινδύνους για τη μετάδοση του ιού της ηπατίτιδας Α στον γενικό πληθυσμό.

Ειδικά για τα παιδιά οι συνθήκες στην Ειδομένη, όπου τις τελευταίες ημέρες βρέχει ασταμάτητα, είναι τραγικές

Οι απελπισμένοι πρόσφυγες έχουν καταλάβει κάθε διαθέσιμο στεγνό σημείο

Με το πού βγει ο ήλιος απλώνουν όπως μπορούν τα ρούχα τους να στεγνώσουν

Για ένα κομμάτι ψωμί, ρούχα, ακόμα και ξύλα, γίνεται πραγματική μάχη

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr