(UPD 18.00)

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση στο Eurogroup για την Ελλάδα, μετά από  90 λεπτά περίπου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, δεν αναμένεται να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν για την Ελλάδα. 

Εντωμεταξύ εναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των τεχνικών κλιμακίων των τριών θεσμών θα ξεκινήσουν την Τετάρτη, όπως υποστήριξε Ευρωπαίος αξιωματούχος, και αναφέρει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA).

Οι συζητήσεις αφορούν την τεχνική αξιολόγηση των προτάσεων που έχει καταθέσει η Αθήνα στους εταίρους, ενώ οι διαπραγματεύσεις θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες. Παράλληλα θα υπάρξει εκταμίευση των υπό-δόσεων προς τη χώρα, ανάλογα με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

Επίσης αποφασίστηκε να ξεκινήσει η διαδικασία για εύρεση συμβιβασμού, που συμφωνήθηκε στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Έγινε συζήτηση σχετικά με τα χρηματοδοτικά κενά και φαίνεται να υπάρχει σύγκλιση απόψεων και βούληση από τη μερία τους για την κάλυψη τους.

Τέλος αναμένεται να υπάρξει ανακοίνωση από τον υπουργό οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη αργότερα το βράδυ, καθώς θα έχει συναντήσεις με άλλους παράγοντες στις Βρυξέλλες.

Νωρίτερα, μία αναπάντεχη αποκάλυψη πραγματοποίησε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μ. Νούναν, ο οποίος στις δηλώσεις του, προσερχόμενος στο Eurogroup υποστήριξε ότι επικεφαλής της ομάδας που θα διαπραγματευτεί με τους θεσμούς θα είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης. Ωστόσο η δήλωση αυτη διαψεύστηκε άμεσα από την ελληνική πλευρά.  (Διαβάστε αναλυτικά εδώ)

Την ανάγκη να υπάρξει άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα, καθώς έχει, ήδη, χαθεί πολύτιμος χρόνος, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στο Eurogroup.

Απατώντας σε ερώτηση εάν τελικώς η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει ο κ. Ντάισελμπλουμ, υπογράμμισε ότι «θα στηρίξουμε περαιτέρω την Ελλάδα εάν συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων».

Τόνισε ακόμη ότι έχουν χαθεί δύο εβδομάδες από το προηγούμενο Eurogroup, χωρίς να υπάρξει καμία πρόοδος, κάτι το οποίο είναι ανησυχητικό, καθώς «η παράταση του προγράμματος είναι μόνο τέσσερις μήνες. Δεν μπορούμε να χάνουμε χρόνο. Θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και να ξεκινήσει η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».

“Οι Έλληνες πρέπει να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους” δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Β. Σόιμπλε, χρησιμοποιώντας επανειλημμένα τον όρο “τρόικα”.

“Δεν μπορούμε να κάνουμε αλλαγές που δεν έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα. Τώρα περιμένουμε τα συμπεράσματα της τρόικας”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν υπάρχει τίποτα καινούριο για την Ελλάδα. Δεν είναι το βασικό θέμα συζήτησης» είπε, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση επισήμανε ότι : «Στην Ευρώπη έχουμε ελευθερία λόγου, αλλά σε αυτή τη συνεδρίαση δεν θα αποφασίσουμε για δημοψήφισμα».

Ο Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε από την πλευρά του ότι είναι σημαντικό να βρεθεί συμφωνία με τα τεχνικά κλιμάκια.

«Υφίσταται μια λίστα προτεινόμενων μέτρων που έχει εκ των πραγμάτων γίνει αποδεκτή από τους εταίρους και τώρα επιβάλλεται να αρχίσουν οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως είναι σημαντικό ο κ. Βαρουφάκης να διευκρινίσει προς ποια κατεύθυνση θα εργασθεί και πως θα προχωρήσει με ακρίβεια στα επόμενα βήματα.

«Το Eurogroup είναι ένα πολιτικό όργανο. Είναι τα τεχνικά κλιμάκια που θα αξιολογήσουν και θα συγκεκριμενοποιήσουν τον τρόπο εφαρμογής των προτάσεων», είπε και πρόσθεσε ότι οι τεχνικές αξιολογήσεις θα πρέπει και αυτές να γίνουν σε πλαίσιο αμοιβαίας εμπιστοσύνης, «αλλά η εμπιστοσύνη χτίζεται με συγκεκριμένες δράσεις».

«Χρειαζόμαστε πλέον ένα “τεχνικό έργο”και εφαρμογή των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων και την έγκριση του ελληνικού κοινοβουλίου με συγκεκριμένα νομοθετικά μέτρα. Παράγουμε από κοινού τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Η δουλειά αυτή οφείλει να γίνεται σε κλίμα εμπιστοσύνης και πολλές φορές με διακριτικό τρόπο», πρόσθεσε ο κ. Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες και με βάση δηλώσεις αξιωματούχων, το αποψινό Eurogroup – που έχει οριστεί να ξεκινήσει στις 16.30(ώρα Ελλάδας)- δεν αναμένεται να καταλήξει σε κάποια συμφωνία, αφού πολλοί Ευρωπαίοι δεν κρύβουν την δυσαρέσκειά τους για τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις Βαρουφάκη.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Γερμανός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Steffen Kampeter, προσπάθησε να μειώσει τις προσδοκίες για το σημερινό Eurogroup, τονίζοντας ότι δεν περιμένει συγκεκριμένες αποφάσεις για την Ελλάδα σήμερα.

 

 Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν κρύβουν την δυσαρέσκειά τους για τη λίστα με τα μέτρα

Ωστόσο, την έντονη δυσαρέσκειά τους εκδηλώνουν ανοιχτά πλέον αξιωματούχοι της ευρωζώνης επειδή θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει ακόμη (ενάμισι μήνα μετά τις εκλογές και δύο εβδομάδες μετά την συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου) μία επαρκή λίστα με κοστολογημένα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση.
Μέχρι και το «παρά ένα» της νέας συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες (στις 6 ώρα Ελλάδος απόψε) δεν έχει βρεθεί κοινός τόπος για συμφωνία, αλλά όλα κινούνται στο πλαίσιο της «δημιουργικής ασάφειας» (ή της «ουτοπίας» κατ’άλλους) που επεδίωξε ο κύριος Γιάνης Βαρουφάκης σε όλη την ως τώρα διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Αν και όλοι κάνουν ότι μιλούν με όλους και αναζητούν λύσεις, υψηλόβαθμοι παράγοντες από τις Βρυξέλλες δεν κρύβουν την δυσαρέσκειά τους για τη λίστα Βαρουφάκη, την οποία απέστειλε η Αθήνα την Πέμπτη το πρωί στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, επειδή απουσιάζουν μέτρα «άμεσης απόδοσης».
Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα δεν πρέπει να αναμένει ότι θα κλείσει σήμερα καμία συμφωνία για την εκταμίευση έστω και μέρους της δόσης των 7,2 δισ ευρώ που έχουν «παγώσει» προς τη χώρα μας.