Η αντίδραση της Ελλάδας  στην πανδημία ήταν «ταχύτατη, γενναία και σχεδόν υποδειγματική» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, στο σημερινό συνέδριο του Economist στο Λαγονήσι: «Το ασημένιο τσουνάμι: Ξεπερνώντας τα κύματα της γήρανσης του πληθυσμού στη σκιά του Covid-19» και επεσήμανε ότι στην πανδημία ο ελληνικός λαός έδειξε μεγάλη ωριμότητα και το πολιτικό σύστημα υπευθυνότητα.

Αντιθέτως όπως υποστήριξε η ΕΕ δεν μπόρεσε να οργανώσει από την αρχή ένα κοινό σχέδιο αντίδρασης στην πανδημία.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, από το βήμα του Economist, σύμφωνα με την ανακοίνωση από το συνέδριο, αναφέρθηκε στις αντικρουόμενες απόψεις που υπήρχαν από τον ΠΟΥ και άλλους διεθνείς οργανισμούς σχετικά με την πανδημία, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα «ένα χτυπημένο ΕΣΥ μπόρεσε να αντιδράσει αποτελεσματικά».

«Σήμερα πατήσαμε το κουμπί του ‘Ατλαντα», διεμήνυσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, αναφερόμενος στο νέο σύστημα ψηφιακής απονομής των συντάξεων, υπό την αντίστοιχη επωνυμία. Όπως είπε, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει μια παθογένεια δεκαετιών, καθώς μέχρι το τέλος του 2021 θα έχει ενταχθεί στο σύστημα της γρήγορης απονομής το 85% των νέων συντάξεων. «Ο κορονοϊός ήταν και μια ευκαιρία, να ξανακοιταχτούμε στα μάτια, και να δούμε τον κόσμο από μια άλλη οπτική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης, ο οποίος στάθηκε στην παράμετρο του ψηφιακού μετασχηματισμού των υπηρεσιών. Ο ίδιος επανέλαβε παράλληλα τη δέσμευση της κυβέρνησης για περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, μέσα στην επόμενη τετραετία.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σημείωσε: «Ως κυβέρνηση χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πολίτες που άκουσαν τους ειδικούς στη διαχείριση αυτής της πανδημίας. Ήμασταν τυχεροί και συγχρόνως εργαστήκαμε σκληρά ώστε να έχουμε μηδενικούς θανάτους από κορονοϊό στις κλειστές δομές, σε αντίθεση με άλλες χώρες», υπογράμμισε, τονίζοντας τη σημασία της προστασίας των πιο ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών διεμήνυσε το στόχο της κυβέρνησης να διευκολύνει την κινητικότητα των ατόμων μέσα στην πόλη. Ο κ. Κεφαλογιάννης έκανε λόγο για προωθούμενη αναβάθμιση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς ώστε να καταστούν πιο φιλικά στο περιβάλλον και στον πληθυσμό, ιδίως στα άτομα που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες.

Ο Ανδρέας Ξανθός, τέως υπουργός Υγείας είπε «το ότι αποφύγαμε μια υγειονομική τραγωδία στην Ελλάδα είναι ένα πολύ σημαντικό υγειονομικό και κοινωνικό κεκτημένο» ενώ μίλησε για την πρόκληση που είναι μπροστά μας όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας το καλοκαίρι και την προετοιμασία για το δεύτερο κύμα. Αναφέρθηκε σε «παλινωδίες και αμφισημίες» και εκτίμησε ότι δόθηκε πρόωρα το σήμα της χαλάρωσης. Ο κ. Ξανθός τόνισε ότι πρέπει να ξεπεραστεί πολύ γρήγορα το «τοξικό κλίμα» που υπάρχει αυτές τις ημέρες στην πολιτική ζωή της χώρας. Υπογράμμισε επίσης ότι η πανδημία λειτούργησε ως μεγεθυντικός φακός, καθώς ανέδειξε τα διαχρονικά ελλείμματα του δημόσιου συστήματος υγείας, το οποίο θα πρέπει να ενισχυθεί σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό. «Χωρίς ενίσχυση των πόρων, η συζήτηση για τη δημόσια υγεία θα μείνει στον αέρα», τόνισε ο κ. Ξανθός.

Τέλος ο Alasdair Ross, διευθυντής, The Economist Intelligence Unit, countries’ editor, ετήσια έκδοση “The World in…” χαρακτήρισε «ιστορική απόφαση» της Ε.Ε. το σχέδιο για χρηματοδότηση της ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας με 750 δισ.και το γεγονός ότι ένα μέρος του ποσού αυτού θα προέρχεται από κεφάλαια που θα δανειστεί η ίδια η Ε.Ε. ως σύνολο. Ο πρόεδρος του συνεδρίου αναφέρθηκε στην καλή απόδοση της Ελλάδας όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας αλλά και στις συνέπειες που είχαν άλλες χώρες ως αποτέλεσμα πολιτικών αποφάσεων. Κάνοντας σύγκριση με την επιδημία της ισπανικής γρίπης πριν από έναν αιώνα, τόνισε ότι θα πρέπει να αποφευχθεί ένα δεύτερο κύμα με περισσότερες απώλειες από το πρώτο, καθώς κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσαν να το αντέξουν οι οικονομίες μας. Ο κ. Ross επεσήμανε ότι ποτέ πριν δεν υπήρξε περίπτωση όπου οι προγνώσεις για την ανάπτυξη να αναθεωρηθούν με τόσο ριζικό τρόπο μέσα σε μια χρονιά, ενώ αναφέρθηκε στα έτη ανάπτυξης που έχουν απολέσει διάφορες οικονομίες λόγω της πανδημίας και στα κοινωνικά ζητήματα που ανακύπτουν από αυτήν.