Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε την χώρα κάτω από διαφορετικές συνθήκες που κυβερνά σήμερα η ΝΔ. Εμείς βρήκαμε τη χώρα με άδεια ταμεία και χωρίς πρόσβαση στις αγορές, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν έλαβε τα μέτρα που εξήγγειλε χθες, όταν ήταν κυβέρνηση.

«Σήμερα η κυβέρνηση έχει τη δημοσιονομική δυνατότητα γιατί έχει 37 δισ ευρώ. Δεν δικαιολογείται, αν δεν τα δώσει. Εμείς δεν προτείνουμε πράγματα που βρίσκονται έξω από τη σφαίρα της λογικής» εξήγησε ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum και χαρακτήρισε τα 11 μέτρα έκτακτης ανάγκης «απολύτως κοστολογημένα» και «επιβεβλημένα».

Όπως είπε τα έκτακτα μέτρα αποτιμώνται στα 8,5 δισ. ευρώ και 3 δισ. ευρώ τα μόνιμα.

«Καταφέραμε να πιάσουμε τους στόχους και να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της Ελλάδας. Καταφέραμε να ολοκληρώσουμε σκληρές μεταρρυθμίσεις που είχαν επιβληθεί εκείνη την εποχή στη χώρα . Καταργήσαμε μέτρο που ήταν ψηφισμένο και αφορούσε την περικοπή των συντάξεων και δώσαμε τα αναδρομικά σε ένστολους και Πανεπιστημιακούς», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Σήμερα η κυβέρνηση δεν είναι αναγκασμένη να ακολουθεί τους κανόνες προσαρμογής και μπορεί να σπαταλήσει 37 δισ ευρώ που εμείς αφήσαμε και έχει πρόσβαση στις αγορές».

Αναφορικά με την πιθανότητα ενός δεύτερου lockdown, «θα στηρίξουμε οτιδήποτε προτείνει η επιστημονική κοινότητα ως επιβεβλημένο για την προστασία της δημόσιας υγείας» σχολίασε. «Πρωτεύον ήταν η μάχη για τη ζωή και βάλαμε πλάτη για αυτό» και έκανε λόγο για «απόλυτη αποτυχία» μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι πώς είναι δυνατόν στην προηγούμενη φάση ο κ. Μητσοτάκης να ευλογούσε τα γένια τα δικά του και της κυβέρνησής του ότι εξαιτίας των αποφάσεων του σωθήκαμε, αλλά τώρα που πάμε εξαιρετικά άσχημα, φταίνε οι πολίτες, περιέγραψε ο κ. Τσίπρας. Στην ίδια κατεύθυνση, “υπήρξαν μεγάλες αντιφάσεις” υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι το πιο κρίσιμο από όλα είναι ότι δεν «αξιοποίησε ο κ. Μητσοτάκης το χρόνο που του έδωσαν οι Έλληνες πολίτες, για να ενισχύσει τα αδύναμα σημεία μας».

«Εδώ πρόκειται για εγκληματική αμέλεια και είναι από επιλογή, από άποψη, από ιδεοληψία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως προς τις 22 μόνο διαθέσιμες ΜΕΘ στην Αττική.

«Το πιο κρίσιμο είναι η υποστελέχωση των μονάδων», ανέφερε για να προσθέσει ότι «εγώ ως πρωθυπουργός συγκάλεσα 3 φορές το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών όταν είχα να αντιμετωπίσω πολλά και κρίσιμα θέματα. Τώρα που βρισκόμαστε μπροστά σε εθνικά θέματα αποφεύγει να συγκαλέσει το Συμβούλιο» .

Οι δημοσκοπήσεις και τα ελληνοτουρκικά

«Υπάρχουν ειδών και ειδών έρευνες και μετρήσεις. Υπάρχουν αυτές που παραγγέλνονται για να διαπιστώσει κανείς τις τάσεις και αυτές που παραγγέλνονται για να διαμορφώσουν τις τάσεις στην ελληνική κοινωνία» επισήμανε ο κ. Τσίπρας, ότι και «τα νούμερα αλλάζουν με μεγάλη ταχύτητα».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ στην πιο δύσκολη στιγμή κατέγραψε 32%. Στόχος μας είναι το 32% να γίνει 42% για να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές». «Πιστεύω ότι εξελίξεις που προέκυψαν αυτό το διάστημα ήταν πιο σοβαρές και πιο μεγάλες. Δεν θα αποτελέσει κανέναν αιφνιδιασμό η όποια επιλογή του κ. Μητσοτάκη, αν καταφύγει σε πρόωρες εκλογές» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Έχω συναντήσει πολλές φορές τον Τούρκο Πρόεδρο και όχι σε εύκολες στιγμές» σχολίασε ο κ. Τσίπρας και «παρά τις δυσκολίες τις μεγάλες που είχαμε δεν σταματήσαμε ποτέ να έχουμε κανάλια επικοινωνίας και με δύσκολες συναντήσεις και με δύσκολες τηλεφωνικές επικοινωνίες» υπενθύμισε.

«Καλέσαμε τον Τούρκο Πρόεδρο όχι γιατί ήταν όλα μέλι γάλα. Ήταν ένα ζωντανό ντιμπέιτ» εξήγησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι «το χειρότερο που μπορεί να κάνει κάποιος στην εξωτερική πολιτική είναι να μην διατηρεί κανάλια επικοινωνίας». Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε προβλέψιμη την τακτική Ερντογάν, αρνήθηκε ότι είναι απομονωμένος ο Τούρκος Πρόεδρος και προσπαθεί αν δημιουργήσει τετελεσμένα. «Έχουμε διαφορές; με την Τουρκία; Μια διαφορά που είναι η υφαλοκρηπίδα “ και εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να λυθεί μέσα από το διάλογο» δήλωσε ο ίδιος και σημείωσε ότι «πρέπει να πιεστεί η Τουρκία από τη διεθνή κοινότητα να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου».

«Η ανησυχία μου η μεγάλη είναι ότι η κυβέρνηση κινείται με έλλειμμα στρατηγικής» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και προέκρινε μια στρατηγική «καρότο και μαστίγιο» από την ΕΕ προς τη γειτονική χώρα, ώστε να υπάρξει ένα πλαίσιο λογικής.

Για την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών

Ο κ. Τσίπρας χαιρέτισε την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών, δηλώνοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση οφείλει μια επίσημη ενημέρωση. «Πολύ ευχάριστο» αλλά «υπήρξαν ανταλλάγματα για αυτό»  διερωτήθηκε ο ίδιος με φόντο την απομάκρυνση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους, όπως και αν υπήρξε κάποια συμφωνία στο Βερολίνο. Δεύτερο κρίσιμο ερώτημα κατά την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι αν η ατζέντα των διερευνητικών θα είναι η ίδια με το 2016.

«Δεν θα υπάρξει κατάληξη μέσω των διερευνητικών» προέβλεψε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως «το μεγάλο θέμα είναι ότι δεν μπορείς να απομειώνεις τα επιχειρήματά σου πριν προσφύγεις στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Απαντώντας σχετικά με τον νόμο Μανιάτη, «με τον νόμο αυτό υπερασπιστήκαμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας» θύμισε ο κ. Τσίπρας και έκανε αναφορά στην αποτροπή των ερευνών από το «Νικηφόρος Φωκάς». «Η χώρα έχει συνέχεια» πρόσθεσε, ενώ «αν ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι ο νόμος Μανιάτη είναι ξεπερασμένος, οφείλει να συγκαλέσει το Συμβούλιο των Πολιτικών αρχηγών και να πάρουμε όλοι μαζί μια απόφαση», επισήμανε.

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα

Με ξαφνιάζει που ξαφνικά πολλά από τα κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για «ζόμπι» μιλώντας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είναι στρατηγικό σχέδιο του Μητσοτάκη η μεγάλη αναδιάρθρωση της αγοράς και η πανδημία είναι μια δικαιολογία, ενα σχέδιο το οποίο βρίσκεται στον πυρήνα των νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων. Στο τέλος της ημέρας όμως θα έχει τεράστιες απώλειες: λουκέτο στις επιχειρήσεις και εκτίναξη της ανεργίας. Τη θέση αυτών των επιχειρήσεων-ζόμπι θα την καταλάβουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Εμείς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με κίνητρα, να γίνει πιο παραγωγική η επιχειρηματικότητα. Εμείς προτείναμε μετά την πανδημία να έχουμε ενίσχυση των επιχειρήσεων με βάση τις θέσεις εργασίας που διαθέτουν, την επιδότηση της εργασίας και τη μείωση του κόστους εργοδοτών και της εγγυοδοσίας

Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη χθεσινή του ομιλία ο κ. Τσίπρας παρουσίασε 11 άμεσα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας:

«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη αυτής της μεγάλης προσπάθειας, είμαστε έτοιμοι για μία νέα ισχυρή προοδευτική διακυβέρνηση που θα φέρει τη χώρα εκεί που της αρμόζει. Για τον λόγο αυτό επεξεργαστήκαμε και καταθέτουμε σήμερα ένα σχέδιο 11 άμεσων μέτρων έκτακτης ανάγκης ένα σχέδιο που θα υλοποιούσαμε άμεσα την επόμενη μέρα από την ανάληψη της διακυβέρνησης του τόπου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα τα μέτρα που πρότεινε έχουν ως εξής:

Μέτρο πρώτο: Ενίσχυση του ΕΣΥ άμεσα με 15.000 μόνιμες προσλήψεις. Για να οχυρώσουμε την πρώτη γραμμή άμυνας της χώρας απέναντι στην πανδημία.

Μέτρο δεύτερο: Ενίσχυση των δημόσιων σχολείων άμεσα, με 15.000 μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών. Για να διευκολυνθεί το εκπαιδευτικό έργο και να μην κάνουν τα παιδιά μας μάθημα στοιβαγμένα σε τάξεις των 26-27 ατόμων.

Μέτρο τρίτο: Επιδότηση της εργασίας, για όσο διαρκεί η κρίση. “Η πρότασή μας περιλαμβάνει την κάλυψη από το κράτος του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών και του 40% του μισθού των εργαζομένων, με υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου 60% του μισθολογικού κόστους από την επιχείρηση”.

Μέτρο τέταρτο: Εισόδημα έκτακτης ανάγκης σε όσους έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία, για όσο διαρκεί η κρίση. 400 ευρώ για το πρώτο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, 200 ευρώ για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και 100 ευρώ για κάθε παιδί. Το εισόδημα αυτό θα καλύπτει όσους πολίτες είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται λόγω της πανδημίας, στηρίζοντας έμπρακτα όχι μόνο τους άνεργους, τους εποχικά εργαζόμενους και τους εργαζόμενους στον πολιτισμό, αλλά και τους πληττόμενους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Μέτρο πέμπτο: Μη-επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις. Όλοι οι έμμεσα ή άμεσα πληττόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση ύψους 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο, με μέγιστη ενίσχυση ανά επιχείρηση τις 100.000 ευρώ, με μοναδικό κριτήριο τη διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας.

Μέτρο έκτο: Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 6%, για όσο διαρκεί η κρίση.

Μέτρο έβδομο: Επιδότηση 40% του ενοικίου των πληττόμενων επιχειρήσεων, για όσο διαρκεί η κρίση. Διότι για την πλειοψηφία των μικρών πληττόμενων επιχειρήσεων αποτελεί ζήτημα επιβίωσης η ελάφρυνση από το βάρος του ενοικίου. “Με την πρότασή μας ωφελούνται οι επιχειρήσεις αυτές αλλά δεν βλέπουν μείωση του εισοδήματός τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων”.

Μέτρο όγδοο: Επιστροφή στους αγρότες του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Ένα μέτρο που θα μειώσει το κόστος παραγωγής και θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες παραγωγούς στον πρωτογενή τομέα.

Μέτρο ένατο: Μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα έως 40.000 ευρώ και μείωση των συντελεστών για εισοδήματα από 40.000 ευρώ έως 65.000 ευρώ. “Προφανώς στο δικό μας σχέδιο η μείωση αυτή αφορά και τους συνταξιούχους και τους δημόσιους υπαλλήλους και δεν προχωρά σε αδιανόητους αποκλεισμούς που κινητοποιεί κοινωνικούς αυτοματισμούς παλιών εποχών”.

Μέτρο δέκατο: Μόνιμη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Ένα μέτρο που θα ελαφρύνει σημαντικά επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους με μπλοκάκι.

Μέτρο ενδέκατο: Μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%. Ένα μόνιμο μέτρο που θα προσφέρει σημαντική ελάφρυνση στο σύνολο των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών.