Η Ελλάδα μπορεί να πάρει χρήματα από τη Μόσχα ή το Πεκίνο ή από οπουδήποτε αλλού, αρκεί να βρει κάποιον σε αυτά τα μέρη να την δανείσει, όπως δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Brookings.
Πάντως έδωσε αρνητική απάντηση σε ερώτηση εάν η Ευρωζώνη αντέχει να χάσει ένα μέλος. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται από την Ελλάδα ήταν πιο δύσκολο από τα αντίστοιχα Ιρλανδίας ή Πορτογαλίας, αλλά τόνισε ότι η χώρα θα πρέπει να δείξει απτά αποτελέσματα, προκειμένου να λάβει κεφάλαια από τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ.
«Δεν απαιτούμε εκπλήρωση κατά 100% των δεσμεύσεων, αλλά να υπάρξει εκπλήρωση του μεγαλύτερου μέρους τους, διαφορετικά δεν πρόκειται να υπάρξει εκταμίευση», υπογράμμισε.
Προσέθεσε ακόμη ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα δεν είναι η αναδιάρθρωση του χρέους της, αλλά το να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ανακτήσει την χαμένη ανταγωνιστικότητά της.
Δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει ως ένα «πολύ έμπειρο οικονομολόγο» τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, ενώ ξεκαθάρισε ότι «δεν θέλω εγώ κάτι από την Ελλάδα. Η Ευρώπη επιθυμεί η Ελλάδα να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της».
Ο κ. Σόιμπλε δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει και χιούμορ, δηλώνοντας ότι «δεν θα άλλαζα τη δουλειά μου, με αυτήν κάποιου μέλους της ελληνικής κυβέρνησης».
Στόχος της Ευρωζώνης, τόνισε ο κ. Σόιμπλε, είναι κάθε μέλος που έχασε την πρόσβαση στις αγορές να την επανακτήσει και αυτό ισχύει και για την ελληνική περίπτωση.

Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.