Σημαντικές ελλείψεις στην αγορά σε αμνοερίφια παρατηρούνται στα μεγάλα αστικά κέντρα, και κυρίως στην Αττική, με τα περισσότερα κρεοπωλεία να μην μπορούν να ανταποκριθούν υποτυπωδώς στη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει.


Αρνιά- κατσίκια τέλος, ενημερώνει τους πελάτες του κρεοπωλείο στο Ψυχικό

Μάλιστα εάν κάποιος δεν είχε φροντίσει να προπαραγγείλει τις προηγούμενες μέρες θα βρεθεί προ εκπλήξεως σήμερα. Μάλιστα πολλοί κρεοπώλες από νωρίς έδιωχναν τον κόσμο που είχε κάνει ουρές έξω απ’ τα καταστήματα τους.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα επάρκειας προς ώρας το αντιμετωπίζουν τα κρεοπωλεία ενώ στα μεγάλα σούπερ μάρκετ και τη Βαρβάκειο εξακολουθεί να υπάρχει διαθεσιμότητα, αν και αυτή ενδεχομένως να μην καταφέρει να ανταποκριθεί στη ζήτηση που υπάρχει.

Οι βασικοί λόγοι

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η έλλειψη παρατηρείται κυρίως λόγω του γεγονότος ότι οι εισαγωγές που έγιναν φέτος ήταν περιορισμένες τόσο λόγω των προβλημάτων στην τροφοδοσία από γειτονικές χώρες λόγω του κορωνοϊού. Ενδεικτικά η Ρουμανία απ’ όπου προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των αμνοεριφίων που εισάγουμε επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς στις εξαγωγές. Αν και ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης διαβεβαίωνε ότι αυτό δεν θα προκαλέσει πρόβλημα μιας και η εθνική παραγωγή – λόγω μειωμένης ζήτησης αλλά και το φρένο που μπήκε στις ελληνικές εξαγωγές – θα καλύψει τη ζήτηση, τελικά αυτό δε συνέβη.

Η ζήτηση παρέμεινε μεγάλη πιάνοντας επίσης εμπόρους και κρεοπώλες στον «ύπνο». Και αυτό καθώς είχαν φροντίσει όλοι να κάνουν μικρότερες προμήθειες φοβούμενοι ότι λόγω της απαγόρευσης θα ξέμεινε στοκ. Μάλιστα και οι ίδιοι ως δικαιολογία αναφέρουν ότι δεν μπορούσαν με ακρίβεια να υπολογίσουν τη ζήτηση, αφού είναι η πρώτη φορά που δεν υπήρξε μετακίνηση πληθυσμού προς την επαρχία και έπειτα οι προπαραγγελίες που είχαν δεχθεί ήδη εδώ και δύο εβδομάδες μπορεί να ήταν αυξημένες στον αριθμό αλλά αφορούσαν σαφώς λιγότερα κιλά. Κάτι που συνδέθηκε με το γεγονός ότι οι περισσότεροι καταναλωτές θα ακολουθήσουν τη Γενική Οδηγία να μην βάλουν σούβλα.

Με δεδομένο το παραπάνω οι περισσότεροι κρεοπώλες και έμποροι στράφηκαν κυρίως στους Έλληνες παραγωγούς, οι οποίοι φέτος πουλούσαν σε χαμηλότερες τιμές σε σχέση με τα εισαγόμενα, καθώς επικρατούσε ο ίδιος φόβος, να μην καταφέρουν να πουλήσουν σημαντικό μέρος της παραγωγής τους. Οι δε συμφωνίες κλείστηκαν αρκετά νωρίς σε σχέση με άλλες χρονιές καθώς κανείς δεν ήθελε να αναλάβει, δεδομένων των συνθηκών, μεγαλύτερο ρίσκο ενώ και τα έκτακτα μέτρα στη λειτουργία των σφαγείων επέβαλαν από μόνα τους περιορισμούς σε μία μαζική τροφοδοσία της αγοράς.

Κάτι που φάνηκε ιδιαίτερα στην αρχή της Μ. Εβδομάδας, αφού παραγγελίες της τελευταία στιγμής που κατατέθηκαν δεν μπορούσαν να ικανοποιηθούν απόλυτα απ’ τους παραγωγούς μιας και δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στην πίεση τα περισσότερα σφαγεία.

Σημειωτέον φέτος πολλοί Έλληνες παραγωγοί πούλησαν ακόμα και 3 ευρώ το κιλό το αρνί, από πέντε που ήταν ο μ.ο. πέρυσι, ενώ τα εισαγόμενα είχαν τιμή 4 με 4,5 ευρώ.

Αύξηση των τιμών

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr χθες έφθασαν οι τελευταίες παρτίδες, κυρίως αμνοερίφια εισαγόμενα, με τα οποία καλείται σήμερα η αγορά να καλύψει τις ανάγκες.

Γι αυτό και οι τιμές εξάλλου εμφανίζονται αυξημένες σήμερα σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες. Έτσι λοιπόν ο καταναλωτής που θα βρει αρνάκι στη Βαρβάκειο θα πληρώσει 6,5 με 7,5 ευρώ το κιλό και στα σούπερ μάρκετ 7 με 7,5 ευρώ.

Στα κρεοπωλεία, όσα ακόμα διαθέτουν στοκ, οι τιμές κυμαίνονται γύρω στα 9 ευρώ.

Πηγή: protothema.gr