Να κάνει το «μαύρο-άσπρο» επιχειρεί η κυβέρνηση στην Βουλή, κατά την συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, που προωθεί νέα επώδυνα μέτρα για τους ασφαλισμένους και εντάσσει στον προθάλαμο των αποκρατικοποιήσεων άλλες έξι ΔΕΚΟ. Είναι ενδεικτικό, ότι ο κ. Χρήστος Σπίρτζης επικαλέστηκε τα χρέη των ΔΕΚΟ, προκειμένου να πείσει φορείς και αντιπολίτευση, ότι δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν. Ακολούθως ο κ. Τάσος Πετρόπουλος υποστήριξε ότι δεν αλλάζει η βάση υπολογισμού των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες για να προσθέσει στην συνέχεια «το μόνου που άλλαξε είναι η εισφορά για την υγεία. Πρόκειται για 11 ευρώ παραπάνω εισφορά και φτάνει στα 30 ευρώ».

Σπίρτζης: Μόνο ο Ιησούς Χριστός θα αγόραζε τις χρεωμένες ΔΕΚΟ!
«Για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους. Με τους κανόνες της αγοράς που επικαλείται η νεοφιλελεύθερη πτέρυγα της Βουλής κι όσες την αβαντάρουν, δεν μπορεί να υπάρξει ιδιώτης να αγοράσει εταιρεία που έχει 800 εκ. ευρώ δάνεια και δεν έχει περιουσία αλλά πολλά εκατομμύρια διεκδικήσεις, εκτός αν κατέβει ο Ιησούς Χριστός να την αγοράσει» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπιρτζης. Ενώ σε άλλο σημείο πρόσθεσε «Ποιο είναι το χρέος των Κτιριακών Υποδομών και οι υποχρεώσεις από τα προηγούμενα χρόνια; Ποιο το χρέος στην ΕΚΤ; Να μας πείτε για να δούμε πως μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί. Δεν μπορεί ένας φορέας με μεγάλο χρέος να πάει για ιδιωτικοποίηση. Το ίδιο ισχύει και για την Αττικό Μετρό. Δεν υπάρχει θέμα διασφάλισης εργαζομένων. Θα σας απαντήσει και ο αρμόδιος υπουργός ο κ. Βερναρδάκης που ετοιμάζει σχετικό νομοσχέδιο»

Σφυροκόπημα από φορείς
Νωρίτερα, κατά την συζήτηση του σχετικού πολυνομοσχεδίου στην Βουλή οι εκπρόσωποι των αρμόδιων κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων εξαπέλυσαν σφοδρό σφυροκόπημα για τα νέα επώδυνα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει την πρώτη αξιολόγηση. Τα πυρά συγκεντρώνουν οι διατάξεις που περνούν άλλες έξι ΔΕΚΟ (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Κτιριακές Υποδομές, ΔΕΗ,ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό) και οι ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας που ακυρώνουν τις όποιες θετικές πρόνοιες του πρόσφατου ασφαλιστικού.

Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Μανώλης Δανδουλάκης πρόεδρος του σωματείων εργαζομένων της εταιρείας Κτιριακών Υποδομών χαρακτήρισε «εγκληματική» την ένταξη στο Υπερταμείο «της εταιρείας που κατασκευάζει σχολεία, νοσοκομεία, δικαστήρια και άλλα δημόσια κτίρια… Βάζουν σε ένα τσουβάλι όλες τις δημόσιες κτιριακές υποδομές».

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής είπε ότι ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος «αυτοδιασύρεται και ακυρώνεται ξεψηφίζοντας διατάξεις που ο ίδιος έφερε πριν από λίγους μήνες» ενώ ο πρόεδρος της ένωσης Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Λάμπρος Αδάμος σημείωσε ότι «ο κ. Κατρούγκαλος έλεγε ότι θα τα πάρει από τους πλούσιους για να τα δώσει στους αδύναμους. Δεν ισχύει. Έρχεται να αποσύρει ότι θετικό υπήρχε για τους νέους δικηγόρους και ελεύθερους επαγγελματίες. Επιβάλει κάθετη φτωχοποίηση».

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ Ι. Σινιόρης εξήγησε ότι αν και το πλειοψηφικό πακέτο μένει στην ιδιοκτησία του Δημοσίου θα περάσει στον ιδιώτη το μάνατζμεντ με αποτέλεσμα «να έχουμε αύξηση τιμολογίων».

Ο νομικός σύμβουλος του Σωματείου τουριστικών καταλυμάτων Αντωνης Μεγγούλης υποστήριξε ότι η μεταφορά στον ΟΑΕΕ από τον ΟΓΑ των ιδιοκτητών μικρών καταλυμάτων σε περιοχές με κάτωβ τους 2.000 κατοίκους τους οδηγεί στο «λουκέτο». «Δεν πρέπει να γίνει η ένταξη στο υπερταμείο» προειδοποίησε ο πρόεδρος των εργαζομένων στην Αττικό Μετρό Γιώργος Κανάρης.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης είπε ότι υποστήριξε ότι η κυβέρνηση – παρά τα όσα λέει – οδηγεί τις ΔΕΚΟ σε ιδιωτικοποίηση και πρόσθεσε «Το ΤΑΙΠΕΔ που έχει το 17% της ΔΕΗ θα προχωρήσει στην πώλησή του; Το λέω αυτό γιατί άλλα λέει ο κ. Σκουρλέτης και άλλα ο κ. Πιτσιόρλας».

Πηγή: protothema.gr