Του Γιάννη Μακρυγιάννη

Μόνο με έκπληξη πρώτου μεγέθους, προερχόμενη από κάποιο πισωγύρισμα των δανειστών, μπορεί να αποτραπεί η επίτευξη τελικής συμφωνίας μέχρι τις 18 Αυγούστου εκτιμούν ανώτατες κυβερνητικές πηγές, εκτιμώντας τη μέχρι τώρα πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

Οι ίδιες πηγές δεν προεξοφλούν ακόμη τίποτα, αλλά εμφανίζονται όλο και περισσότερο αισιόδοξες, καθώς βλέπουν πως η συμφωνία έρχεται διαρκώς και πιο κοντά.

Eίναι ενδεικτικό ότι η ελληνική πλευρά και το κουαρτέτο των δανειστών θα εντείνουν και μέσα στο Σαββατοκύριακο τις συζητήσεις, ώστε να κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα και τη Δευτέρα το βράδυ να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο κείμενο συμφωνίας, επί του οποίου θα γίνουν μόνο μικρές αλλαγές στη συνέχεια.

Όπως φαίνεται η γαλλική κυβέρνηση και η Κομισιόν συμμερίζονται τις προσπάθειες και τις προσδοκίες της Αθήνας. Αυτό επιβεβαιώθηκε αφενός στη συνάντηση που είχε το απόγευμα της Πέμπτης στο Σουέζ – στο περιθώριο των εγκαινίων της νέας διώρυγας – ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος Ολάντ, οι οποίοι εκτίμησαν ότι μία συμφωνία μετά τις 15 Αυγούστου είναι εφικτή.

Αφετέρου το ίδιο κλίμα υπάρχει και στις Βρυξέλλες με την εκπρόσωπο της ευρωπαϊκής επιτροπής να μιλά για «ικανοποιητική πρόοδο» και να ανακοινώνει ότι την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των επικεφαλής οικονομολόγων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕFC), προκειμένου να γίνει μια πρώτη αποτίμηση της πορείας των διαπραγματεύσεων.

Απομένει ωστόσο να ξεκαθαρίσει τη στάση του το Βερολίνο καθώς από τη γερμανική κυβέρνηση εκπέμπεται μία πρόθεση για «συμφωνία γέφυρα», με την οποία απλά θα εξυπηρετηθεί η δόση της Ελλάδας προς την ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου και συνέχιση επί μακρόν της διαπραγμάτευσης. «Αν ο χρόνος που θα απαιτούνταν για μία τελική συμφωνία ήταν εβδομάδες θα καταλαβαίναμε την ανάγκη μίας ενδιάμεσης συμφωνίας, όμως τώρα είναι θέμα ημερών και άρα είναι ρεαλιστικός ο στόχος ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων, χωρίς ενδιάμεσα στάδια» σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το κυριότερο αγκάθι που έχει απομείνει είναι η εκτίμηση του δημοσιονομικού κενού για το 2015, με βάση την πορεία της οικονομίας, τον καθορισμό του δημοσιονομικού στόχου μέσα σε αυτές τις συνθήκες και προφανώς τα μέτρα που θα απαιτηθούν ανάλογα με τα δεδομένα στα οποία θα καταλήξουν οι δύο πλευρές. Δεν είναι μία εύκολη δουλειά, καθώς η χρονιά εκτιμάται ότι θα κλείσει με μικρή ή μεγάλη ύφεση, όμως εκφράζεται αισιοδοξία για την υπερπήδηση του όποιου εμποδίου.

Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η διάχυση των μέτρων σε μακρύ ορίζοντα ώστε να μην επιβαρυνθεί κι άλλο το υφεσιακό κλίμα που υπάρχει στην οικονομία.