Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Για περισσότερες από πέντε ώρες το κέντρο της Αθήνας μετατρέπεται σε…πεδίο μάχης. Το Πολυτεχνείο γίνεται το ”ορμητήριο” των αντιεξουσιαστών οι οποίοι εξαπολύουν αμέτρητες βόμβες μολότωφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων που ζώνουν την περιοχή. Η οδός Στουρνάρη φλέγεται, αυτοκίνητα πυρπολούνται, πύρινα οδοφράγματα στήνονται στους δρόμους που περικλείουν το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ιδρυμα και για ακόμα μια φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μια μικρή ομάδα ατόμων φέρνει το χάος στην πρωτεύουσα.

 

Οι δείκτες του ρολογιού πλησίαζαν τις επτά και τέταρτο χθες το βράδυ όταν περισσότερα από 400 άτομα μεταξύ των οποίων αντιεξουσιαστές, αλληλέγγυοι και φοιτητές που συγκεντρώνονται στα Προπύλαια για να ξεκινήσουν την προγραμματισμένη πορεία τους . Οι συμμετέχοντες διαμαρτύρονται για τις φυλακές τύπου Γ, ζητώντας παράλληλα την απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού, την παύση των διώξεων όσων συνελήφθησαν έξω από την Πρυτανεία, την κατάργηση του τρομονόμου, ενώ εκφράζουν και την συμπαράσταση τους στους πολιτικούς κρατούμενους. Αφού διασχίζουν τις Οδούς Πανεπιστημίου και Σταδίου, φτάνουν μπροστά από τη Βουλή. Εκεί σταματούν για λίγα λεπτά και κάποιοι γράφουν συνθήματα στους τοίχους του Κοινοβουλίου και του Αγνώστου Στρατιώτη, χωρίς να τους εμποδίσει κανέις. Αμέσως μετά κατευθύνονται προς τα Προπύλαια, όπου είναι και ο τελικός προορισμός τους. Καθ όλη τη διάρκεια της πορείας αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται σε απόσταση από τους συμμετέχοντες και παρακολουθούν διακριτικά τις κινήσεις τους.
Εβδομήντα άτομα έκαψαν το κέντρο της Αθήνας

Το κέντρο της Αθήνας… δίνεται και πάλι στην κυκλοφορία. Κάτι όμως που δεν θα κρατήσει για αρκετή ώρα. Στις οκτώ και τέταρτο το βράδυ οι δρόμοι που οδηγούν στο Πολυτεχνείου ”τυλίγονται” με τις κόκκινες κορδέλες της ΕΛΑΣ. Κι αυτό γιατί μια ομάδα 70 έως 80 ατόμων που συμμετέχει στην πορεία κατευθύνεται αμέσως μετά τη λήξη της, μέσω των Εξαρχείων στο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ιδρυμα της οδού Πατησίων. Τα πρώτα οδοφράγματα στήνονται στην οδό Στουρνάρη. Αγνωστοι με καλυμμένα τα πρόσωπα τους, βάζουν φωτιές σε κάδους σκουπιδιών και τους τοποθετούν στη μέση τους δρόμου προκειμένου να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη επιτυχία τυχόν επιθέσεις ανδρών των ΜΑΤ. Πυρπολούν δύο αυτοκίνητα, ενώ σπάνε πεζοδρόμια για να προμηθευτούν… πυρομαχικά. Γρήγορα η νύχτα μετατρέπεται σε μέρα από τις ρίψεις δεκάδων μολότοφ που εξαπολύουν οι αντιεξουσιαστές εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων που έχουν πάρει θέση στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Πατησίων. Οι άνδρες των ΜΑΤ που βρίσκονται στο συγκεκριμένο σημείο τους απωθούν αρκετές φορές χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά από τη μέρα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψεις. Οι αντιεξουσιάστες κάθε φορά που νιώθουν τους αστυνομικούς να τους πλησιάζουν σε απόσταση αναπνοής, “ταμπουρώνονται” μέσα στο Πολυτεχνείο και από τον προαύλιο χώρο του εκτόξευουν μολότοφ, πέτρες, μάρμαρα αλλά και φωτοβολίδες. Οι αστυνομικοί καθ όλη τη διάρκεια των επεισοδίων δεν εμπλέκονται σε συγκρούσεις με τους αντιεξουσιαστές, καθώς επιχειρούν να τους αντιμετωπίσουν με τη χρήση των χημικών.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr