της Μαριάννας Τζάννε

Η μεγάλη δυσκολία στην είσπραξη των ανεξόφλητων οφειλών της ΔΕΗ συνεχίζει να ροκανίζει κάθε ζωντανό κύτταρο της Επιχείρησης, ακυρώνοντας ακόμη και μέτρα επιβράβευσης των συνεπών καταναλωτών. Από την 1η Απριλίου η Επιχείρηση κατεβάζει στο 10% από το 15% την έκπτωση συνέπειας, μέτρο το οποίο η διοίκηση έχει ταυτίσει με την εισπραξιμότητα των λογαριασμών. Το γεγονός ότι η ΔΕΗ αποφάσισε μετά από δυστοκία μηνών να ψαλιδίσει το πολύτιμο διαμάντι από το στέμμα της εμπορικής πολιτικής της, που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2016, αποδεικνύει την επιδείνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της.

Ακόμη και η πολυδιαφημισμένη συμφωνία με την Qualco του κ. Ορέστη Τσακαλώτου φαίνεται να τα έχει βρει σκούρα με τα φέσια της ΔΕΗ, τα οποία παραμένουν καθηλωμένα περίπου στα 2,5 δισ. ευρώ, παρά τις προσπάθειες και της ίδιας της εταιρείας να εισπραχθούν με αποστολή χιλιάδων ειδοποιητηρίων στα νοικοκυριά για διακανονισμό και αποκοπές ρεύματος.

Στελέχη της εταιρείας εκτιμούν ότι, αν υπολογιστούν και τα δημοτικά τέλη που ενσωματώνουν οι λογαριασμοί αλλά και τα χρέη που είναι σε διακανονισμό, το ποσό τελικά ξεπερνά τα 3 δισ.!

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μηχανισμός της Qualco με τον οποίο έχει συμπράξει κατόπιν διαγωνισμού η ΔΕΗ από τον Νοέμβριο του 2017 έχει μέχρι σήμερα αποφέρει έσοδα στην Επιχείρηση κάτω από 300 εκατ. ευρώ. Επί της ουσίας, η εταιρεία έχει εισπράξει το 12% των συνολικών οφειλών, όταν με βάση τους στόχους που είχαν τεθεί από τη ΔΕΗ μέχρι τον Απρίλιο του 2019 η εισπραξιμότητα έπρεπε να φτάσει τα 450 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Φωτόπουλο, εκπρόσωπο των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΗ, τα χρέη έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη.

Από 531,7 εκατ. σε όλες τις τάσεις τον Φεβρουάριο του 2010 σήμερα υπολογίζονται σε 2,536 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το ίδιο διάστημα τα χρέη από 285,2 εκατ. στην κατηγορία της χαμηλής τάσης (νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις) έχουν εκτιναχθεί στα 1,743 δισ. ευρώ. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι «η Επιχείρηση κάθε μέρα που περνά μπαίνει μέσα 2 εκατ.» και επισημαίνει ότι ο κυριότερος λόγος που ανάγκασε πρόσφατα τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη να εξαγγείλει την κατάργηση της Χρέωσης Προμηθευτή (ΠΧΕΦΕΛ) ήταν «να μη σκάσει η ΔΕΗ στα χέρια της κυβέρνησης».

Από τις οφειλές των κακοπληρωτών (2,5 δισ. ευρώ), σε 1,7 δισ. ευρώ αντιστοιχούν τα χρέη της χαμηλής και μέσης τάσης (νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις), ενώ περίπου 800 εκατ. χρωστούν οι αποκαλούμενοι και «τελικοί πελάτες», οι οποίοι έχουν διακόψει την ηλεκτροδότηση του ακινήτου τους από τη ΔΕΗ για διάφορους λόγους.

Το φαινόμενο των «τελικών πελατών», όπως έχει παραδεχτεί και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, έχει μεγεθυνθεί τα τελευταία χρόνια και αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο, καθώς καθίσταται εξαιρετικά δυσχερής η είσπραξη των χρεών.

Σφιχτή είναι η θηλιά που έχουν βάλει στη ΔΕΗ και οι βιομηχανίες της υψηλής τάσης, οι οποίες χρωστούν περίπου 400 εκατ. ευρώ, με κύριο κακοπληρωτή τη ΛΑΡΚΟ, της οποίας οι οφειλές αγγίζουν τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα οι οφειλές του Δημοσίου υπολογίζονται σε 200 εκατ. ευρώ. Ο γόρδιος δεσμός των χρεών αποτελεί ωρολογιακή βόμβα για τα οικονομικά της Επιχείρησης.

Τα πιεστικά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ δείχνει και η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να προπληρώσει την κατανάλωση ρεύματος του Δημοσίου, καταβάλλοντας στην Επιχείρηση 550 εκατ. ευρώ, σχεδόν στη λήξη της έκπτωσης του 15% και του 6% (από αύριο πέφτει στο 4%), που αντιστοιχεί σε όσους προπληρώνουν τους λογαριασμούς τους.

Πρόκειται για μια σημαντική ένεση ρευστότητας προς τη ΔΕΗ, η οποία τον επόμενο μήνα καλείται να αποπληρώσει ομολογιακό ύψους 350 εκατ. ευρώ διατηρώντας προς ώρας κλειστούς τους δρόμους προς τις αγορές.

Η υπόθεση των χρεών δημιουργεί μεγάλο σκεπτικισμό και στη διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία εσχάτως έχει επαναφέρει στο τραπέζι ακόμη και το ενδεχόμενο της τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών. Προ διμήνου, μιλώντας σε ειδική εκδήλωση, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα σχέδια «άντλησης πρόσθετης ρευστότητας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, με αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου των οφειλών».

Αυτό θα γίνει, όπως τόνισε, με αξιοποίηση των δράσεων για την εισπραξιμότητα και τη μελέτη του χαρτοφυλακίου από την εταιρεία Qualco, η οποία έχει αναλάβει τη διαχείριση του πελατολογίου της ΔΕΗ με έμφαση στις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Η ΔΕΗ μελετά τη δυνατότητα της μετατροπής των ανείσπρακτων οφειλών σε ομόλογα τα οποία θα διατεθούν σε επενδυτές, με στόχο την είσπραξη ζεστού χρήματος, στη βάση τού ότι θα αποπληρωθούν με την είσπραξη των απαιτήσεων από τους οφειλέτες. Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι η ανταπόκριση που θα βρει το σχέδιο στην αγορά.

Στη ΔΕΗ υποστηρίζουν ότι οι πολιτικές εισπραξιμότητας που εφαρμόζονται έχουν αρχίσει να πιάνουν τόπο, επισημαίνοντας παράλληλα ότι τουλάχιστον δεν αυξάνουν τις οφειλές, μεγάλο μέρος των οποίων θεωρείται ήδη χαμένο.