Το σύνολο των δικτυωμένων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, δημόσιων και ιδιωτικών, ανά τον κόσμο αγγίζει τις μερικές… εκατοντάδες. Είναι μία εντυπωσιακή μακριά αλυσίδα συνεργασίας για τη γνώση, που διακινεί ακαδημαϊκό προσωπικό, ανοίγοντάς του ορίζοντες σε καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα, ανεξερεύνητα γνωστικά πεδία και ελκυστικούς μελλοντικούς στόχους.

Λαμπερή ψηφίδα αυτής της εντυπωσιακής πολιτιστικής γέφυρας είναι από πέρυσι το Study in Greece (SiG), ο εθνικός φορέας διεθνοποίησης και εξωστρέφειας της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης, που εκπροσωπεί τα ελληνικά πανεπιστήμια σε πρωτοβουλίες συνεργασίας με αντίστοιχα εκπαιδευτικά ιδρύματα και φορείς του εξωτερικού.

Η νομική μορφή της SiG είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που διοικείται από 9μελές ΔΣ και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Στόχος της είναι η ενίσχυση και η προβολή του ελληνικού εκπαιδευτικού προφίλ, ώστε να καταστεί η Ελλάδα διεθνής ακαδημαϊκός πόλος. Παρότι νεότευκτος σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες που φρόντισαν νωρίς να αναπτύξουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες, αυτός ο οργανισμός εργάζεται με ζέση για να κάνει ανταγωνιστικά τα ελληνικά πανεπιστήμια. «Σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες χώρες, που έχουν ιδρύσει εδώ και χρόνια τους αντίστοιχους οργανισμούς, μέσω των οποίων προβάλλονται οι επιλογές για διεθνείς σπουδές στις χώρες αυτές και προωθείται η κινητικότητα και η σύνδεση των ακαδημαϊκών κοινοτήτων, η Ελλάδα δεν διέθετε έναν τέτοιο φορέα.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Study in Greece, μέσω μιας δυναμικής στρατηγικής προβολής και προώθησης, μέσω συμμετοχής σε πλήθος διεθνών εκπαιδευτικών εκθέσεων, μέσω της ανάπτυξης ενός ψηφιακού οικοσυστήματος πληροφοριακών συστημάτων και μέσω της παροχής συμβουλευτικής προς τα ελληνικά πανεπιστήμια, κατόρθωσε να τοποθετήσει την Ελλάδα στον παγκόσμιο ακαδημαϊκό χάρτη, σε ανταγωνιστική θέση», δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της εταιρείας, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεματικής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Χρήστος Μιχαλακέλης.

Το 2022, περισσότεροι από έξι εκατομμύρια νέοι φοιτούσαν μακριά από την πατρίδα τους, σε πανεπιστήμια που για πολύ καιρό μονοπωλούσαν το προνόμιο της βασικής ή μεταπτυχιακής εκπαίδευσης. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, με την είσοδο νέων χωρών επιδιώκεται άνοιγμα στην τάση για διεθνοποίηση και η Ελλάδα διεκδικεί το μερίδιο που της ανήκει.

Η SiG, μεταξύ άλλων, παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη προς τα ελληνικά πανεπιστήμια, σε θέματα που σχετίζονται με την προώθηση και την ενίσχυση της διεθνοποίησής τους, αναπτύσσοντας ψηφιακά εργαλεία, ηλεκτρονικές πλατφόρμες και δικτυακούς τόπους και συνάπτει συμβάσεις και συμφωνίες με φυσικά ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου, της Ελλάδας και του εξωτερικού, τα οποία μπορούν να προωθήσουν τους σκοπούς της. Μία αντίστοιχη συμφωνία συνεργασίας έχει συνάψει και με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Επίσης, η SiG συμμετέχει ως δικαιούχος ή και ως εταίρος σε έργα έρευνας και ανάπτυξης και σε αντίστοιχα προγράμματα χρηματοδοτούμενα από το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους φορείς.

Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ακαδημαϊκή ιστορία της, η Ελλάδα συμμετέχει σε διεθνείς διοργανώσεις εκθέσεων εκπαίδευσης, με σημαντικότερη τη NAGFA2022, στο Denver Colorado, ενώ από τον Μάιο του 2021 έως σήμερα η Ελλάδα και τα πανεπιστήμιά της, σε συνεργασία με τη δράση Study in Greece, προετοίμασαν, συμμετείχαν ή και διοργάνωσαν περισσότερες από 30 εκθέσεις εκπαίδευσης διά ζώσης ή εξ αποστάσεως (λόγω της Covid19 πανδημίας), καλύπτοντας όλες τις γωνιές του πλανήτη (ΗΠΑ, Καναδά, Ινδία, Κίνα, Ευρώπη, Λατινική Αμερική, Βαλκάνια, κ.ά.).

Παράλληλα με τις εκθέσεις, πραγματοποιούνται και επισκέψεις – roadshows σε πανεπιστήμια, εκπαιδευτικούς οργανισμούς, πρεσβείες και προξενεία της Ελλάδας στο εξωτερικό, προκειμένου να γίνει ενημέρωση για το νέο ελληνικό ακαδημαϊκό περιβάλλον και τις δυνατότητες διεθνών σπουδών και συνεργασιών με τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Σημειώνεται ότι κάθε ελληνικό εκπαιδευτικό ίδρυμα διατηρεί τον δικό του ψηφιακό χώρο, όπου αναρτά και επικαιροποιεί τακτικά τις πληροφορίες που αφορούν τις δράσεις διεθνοποίησής του και τα εκπαιδευτικά προγράμματά του. Σημαντικό, ωστόσο, εργαλείο προσέγγισης και πληροφόρησης της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας αποτελεί η δικτυακή πύλη https://studyingreece.edu.gr/, που παρέχει πληροφορίες τόσο για τα ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες των ελληνικών πανεπιστημίων όσο και για τις σπουδές και τη διαβίωση των φοιτητών στην Ελλάδα. Η πύλη είναι μεταφρασμένη σε αγγλικά, γαλλικά, κινεζικά, ρωσικά, αραβικά και ινδικά (hindi).

Στην εποχή της παγκόσμιας διαδικτυακής οικογένειας, η SiG, ως οργάνωση φρέσκια, γεννημένη μέσα από την ανάγκη της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας να ταξιδέψει μακριά από τα σύνορα της χώρας και να προσελκύσει αντίστοιχους ταξιδευτές, δεν θα μπορούσε να απέχει από τις σελίδες κοινωνικής διασύνδεσης, όπου διατηρεί μία ζωηρή παρουσία. Facebook, LinkedIn, Twitter, Instagram και το Κινεζικό Weibo «φιλοξενούν» τις δράσεις και τα οράματά της συνεργασίας με διεθνείς οργανισμούς προβολής, ενώ το περιοδικό της newsletter αποστέλλεται σε χιλιάδες παραλήπτες ανά τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη  

Ακίνητα: Τρέχουν να προλάβουν νέες αντικειμενικές και πωλήσεις με μετρητά

ΔΕΗ: Στα σκαριά μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από γεωθερμία στη Λέσβο – Πότε θα λειτουργήσει

Χαμόγελα στην κυβέρνηση μετά την επενδυτική βαθμίδα από την S&P και τα καλά μαντάτα του προϋπολογισμού

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ