(upd 17.15)
Η Ελλάδα δεν ήρθε ως επαίτης στη Μόσχα, ξεκαθάρισε ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την διάρκειας δύο και πλέον ωρών, συνάντησή του με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο.
Κατά τις δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε επανηλλειμένως πως είναι δικαίωμα της Ελλάδας να συνάπτει διμερείς ενεργειακές συμφωνίες, «όπως έχουν και άλλες χώρες». Μάλιστα, ο ελληνας πρωθυπουργός άφησε αιχμές κατά της ΕΕ, λέγοντας πως «στο καράβι της ΕΕ είμαστε όλοι συνεπιβάτες, δεν υπάρχουν λαθρεπιβάτες, αν αρχίσουμε να πετάμε ο ένας τον άλλο στη θάλασσα, το καράβι θα πέσει στα βράχια» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση ασκεί πολυδιάστατη πολιτική.
«Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα και το δικαίωμά της να ασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική είναι αδιαπραγμάτευτο» τόνισε, προσθέτοντας πως η Ελλάδα σέβεται όλες τις δεσμεύσεις της στους διεθνείς οργανισμούς που συμμετέχει.
Αγωγός
“Αναφερθήκαμε στο σχέδιο της μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Η Ελλάδα θα είναι ένα από τα βασικά κέντρα διανομής του φυσικού αερίου”, δήλωσε ο κ. Πούτιν, ενώ ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι “συζητήσαμε τις δυνατότητες επενδυτικών πρωτοβουλιών με στόχο την κατασκευή ελληνικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου”.
Κατά τη συνέντευξη, ωστόσο, δεν αποκαλύφθηκαν πολλά για το έργο αυτό ή τη χρηματοδότησή του, ωστόσο ήταν εμφανής η πρόθεση και των δύο πλευρών να ξεκινήσουν συζητήσεις για την υλοποίησή του.
“Το συζητήσαμε αυτό το θέμα, αλλά τώρα είναι δύσκολο να σας πω και κάτι συγκεκριμένο γιατί χρειάζεται προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα (υπουργείων, εταιρειών κλπ)”, τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος, ο οποίος πρόσθεσε ότι θα εξαρτηθεί από την Ελλάδα αν θα θέλει οικονομικά να συμμετέχει στο έργο αυτό”. “Θα είναι μεγάλο το όφελος της Ελλάδας, θα σημειωθούν πολλά εκατομμύρια κέρδη ετησίως για την Ελλάδα, που θα είναι φορολογικά έσοδα”.
Θα καταβάλλουμε προσπάθειες ώστε να επαναφέρουμε το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών στο επίπεδο προ κυρώσεων, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Όπως είπε, υπάρχει ρωσικό ενδιαφέρον για τα λιμάνια και τις υποδομές, όπως και για τον ενεργειακό τομέα. Μάλιστα σημείωσε πως αν η ελληνική κυβέρνηση θέλει να προωθήσει ιδιωτικοποιήσεις κρατικών εταιρειών, “είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε στους διαγωνισμούς”.
Την ίδια στιγμή ο Ρώσος πρόεδρος ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι η ελληνική πλευρά δεν κατέθεσε αίτημα για οποιαδήποτε βοήθεια, τονίζοντας ωστόσο ότι “θα μπορούσαμε να χρηματοδοτήσουμε ένα μεγάλο έργο στην Ελλάδα”.
Δίνουμε ιδiαίτερη σημασία στον τομέα του εμπορίου, τόνισε και επεσήμανε πως η υιοθέτηση κοινού σχεδίου δράσεως για το 2015-2016, θα συμβάλλει στην ενίσχυση των οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.
Ο κύριος Πούτιν επεσήμανε τη σημασία του ρωσικού φυσικού αερίου για την Ελλάδα και την Ευρώπη και πρόσθεσε πως η καινούρια διαδρομή θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει βασικό κέντρο διανομής αερίου.
Ανέφερε ακόμα πως οι ρωσικές εταιρίες ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην Ελλάδα και πως οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι συζητούν για τον εκσυγχρονισμό της γραμμής της Θεσσαλονίκης.
Για το Κυπριακό, που τέθηκε στη συζήτηση, ο κύριος Πούτιν επανέλαβε τη θέση της Ρωσίας, πως η λύση πρέπει να βρεθεί βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, χωρίς επεμβάσεις απέξω.
Για τον τομέα του τουρισμού, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε πως ενισχύεται η περιφερειακή συνεργασία και στον τομέα του τουρισμού, καθώς η Ελλάδα είναι τόπος διακοπών για τους Ρώσους, ενώ εκεί τόνισε και τη σημασία της ανακήρυξης του 2016 ως έτος πολιτισμού για την Ελλάδα και τη Ρωσία.
H Ρωσία δεν μπορεί να εξαιρέσει την Ελλάδα από το εμπάργκο. «Σήμερα συζητήσαμε για εναλλακτικές λύσεις για τα αγροτικά προϊόντα, αλλά ο καλύτερος τρόπος για να τελειώσουν τα προβλήματα, είναι να τελειώσουμε με τον οικονομικό πόλεμο», τόνισε ο κύριος Πούτιν.
Τσίπρας: Είναι σημαντική ημέρα για τις ελληνορωσικές σχέσεις
Η Ελλάδα δεν έχει απωλέσει τη γεωπολιτική της δυναμική. Προχωρά σε συμφωνίες με αναπτυξιακό προσανατολισμό που βοηθούν τη χώρα να ξεπεράσει την κρίση, δήλωσε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας.
Όπως τόνισε, η Ελλάδα δεν είναι επαίτης για να γυρνάει τις χώρες για επίλυση του χρηματοδοτικού της προβλήματος. Στο ευρωπαϊκό πρόβλημα πρέπει να βρεθεί ευρωπαϊκή λύση.
“Συζητήσαμε τις δυνατότητες επενδυτικών πρωτοβουλιών με στόχο την κατασκευή ελληνικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το πώς μπορούν να αυξηθούν οι ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία, πώς μπορούν να αρθούν τα ρωσικά αντίμετρα στα ελληνικά προϊόντα, πώς μπορεί να αυξηθεί ο τουρισμός και να προωθηθεί η ενεργειακή συνεργασία, ενισχύοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό κόμβο για την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή.
“Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα με αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα να ασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και να αξιοποιεί τον γεωπολιτικό της ρόλο”, είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: “Σεβόμαστε απόλυτα τις δεσμεύσεις μας σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και ταυτόχρονα αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες με στόχο την προώθηση συνεργασιών”.
Οι ελληνορωσικές σχέσεις βρίσκονταν τα τελευταία χρόνια σε φάση ύφεσης. Αλλά νομίζω πως τώρα μπορούμε να φέρουμε την άνοιξη στις ελληνορωσικές σχέσεις, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Γεύμα
Περίπου δύο ώρες διήρκεσε η συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Κρεμλίνο. Λίγο μετά τις 13:30 το μεσημέρι ο Ρώσος πρόεδρος υποδέχτηκε με μια θερμή χειραψία τον Αλέξη Τσίπρα και η συνάντησή τους ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 4. Αμέσως μετά την συνάντηση και πριν οι δύο άντρες δώσουν συνέντευξη Τύπου, οι δύο αντιπροσωπείες παρακάθησαν σε γεύμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο γεύμα παρακάθονται, εκτός από την ελληνική και τη ρωσική πολιτική αντιπροσωπεία, ο επικεφαλής της Gazprom Μίλερ, ο πρόεδρος των ρωσικών σιδηροδρόμων Γιακούνιν και ο υπουργός οικονομικών της Ρωσίας Άντον Σιλουάνοφ.
Κατόπιν, ενώπιον των δημοσιογράφων, οι δύο ηγέτες υπέγραψαν τρεις συμφωνίες:
-Ένα κείμενο δράσης και συνεργασίας Ελλάδας – Ρωσίας για το 2015, όπου θα περιγράφεται το πλαίσιο οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών
-Κοινή διακήρυξη των δύο χωρών για τα 70 χρόνια από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
-Ανακήρυξη του 2016 ως έτος Ελλάδας – Ρωσίας, με διάφορες πολιτιστικές ανταλλαγές και συνεργασίες
Νωρίτερα, στις σύντομες δηλώσεις τους μπροστά στις κάμερες ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στην ανάγκη «να δούμε τι θα κάνουμε να ξαναφέρουμε τις σχέσεις μας μπροστά» επισημαίνοντας ότι η Ρωσία ήταν ο πρώτος εμπορικός εταίρος αλλά πέρυσι υπήρξε μείωση 40% των εμπορικών συναλλαγών αφήνοντας να εννοηθεί πόσο μεγάλη ζημιά έκανε το ευρωπαϊκό εμπάργκο στη Μόσχα.
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες και τη χαρά του για την υποδοχή αλλά και τη συγκίνηση γιατί κατέθεσε στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη έκανες λόγο για βαθιές και διαχρονικές ρίζες στις σχέσεις των δύο λαών εξαιτίας των κοινών αγώνων και της κοινής θρησκευτικής παράδοσης.
«Αυτή η σχέση διατηρήθηκε με αισθήματα φιλίας ανεξάρτητα από τη γεωπολιτική συγκυρία» συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός και κατέληξε ότι «σκοπός της παρουσίας μου εδώ είναι να φροντίσουμε να επανεκκινήσουμε τις σχέσεις αυτές προς όφελος και των δύο χωρών αλλά και προς όφελος της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή».

Στόχοι και επιδιώξεις
Είναι η πρώτη φορά μετά από σχεδόν δέκα χρόνια, που η έλευση Έλληνα πρωθυπουργού στη ρωσική πρωτεύουσα θεωρείται σημαντική τομή στις σχέσεις των δυο χωρών, δεδομένου ότι αναμένεται να υπάρξει αναθέρμανση και ενίσχυση των διμερών σχέσεων και συνεργασιών σε μια σειρά τομείς.
Ο κύριος Τσίπρας θέλει να αναπτύξει μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική με συμμαχίες παντού, ενώ ο κύριος Πούτιν θέλει να δείξει ότι έχει την ισχύ και την επιρροή για να προσελκύει το ενδιαφέρον ευρωπαίων ηγετών και ευρωπαϊκών δυνάμεων.
Στην ατζέντα των συζητήσεων αναμένεται να τεθούν τα ενεργειακά και αγροτικά ζητήματα, οι αποκρατικοποιήσεις και ίσως το ελληνικό χρέος. Πάντως Έλληνας αξιωματούχος σε δηλώσεις του στο Reuters, υποστήριξε ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να ζητήσει οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία.
Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα και της συζύγου του Περιστέρα, ξεκίνησε στη ρωσική πρωτεύουσα ξεκίνησε το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης, όταν ο πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.
Στη Μόσχα το κλίμα είναι ιδιαίτερα ενθουσιώδες εξαιτίας της επίσκεψης, καθώς είναι η πρώτη φορά μετά από σχεδόν δέκα χρόνια, που η έλευση Έλληνα πρωθυπουργού στη ρωσική πρωτεύουσα θεωρείται ως σημαντική τομή στις σχέσεις των δυο χωρών, δεδομένου ότι αναμένεται να υπάρξει αναθέρμανση και ενίσχυση των διμερών σχέσεων και συνεργασιών σε μια σειρά τομείς.
Αλλά και από μόνη της η επίσκεψη στέλνει σημαντικά πολιτικά μηνύματα: και οι δυο χώρες με τις ιδιαιτερότητές τους και τα δικά τους θέματα βέβαια, δεν είναι ικανοποιημένες από τη συμπεριφορά της Δύσης. Στο πλαίσιο αυτό ο μεν κ. Τσίπρας θέλει να αναπτύξει μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική με συμμαχίες παντού, ο δε κ. Πούτιν θέλει να δείξει ότι έχει την ισχύ και την επιρροή για να προσελκύει το ενδιαφέρον Ευρωπαίων ηγετών και ευρωπαϊκών δυνάμεων.
Ερωτήματα
Πριν καν ξεκινήσουν οι επίσημες επαφές η επίσκεψη έχει λάβει χαρακτηριστικά πολιτικού και διπλωματικού θρίλερ, με τουλάχιστον δυο μεγάλα ερωτηματικά να πλανώνται: πώς θα αντιδράσει η ευρωπαϊκή πλευρά από τα πολιτικά, οικονομικά και διπλωματικά μηνύματα της συνάντησης είναι το ένα, καθώς οι Βρυξέλλες δεν θέλουν να δουν μια χώρα εταίρο να παρεκκλίνει από την τακτική της διεθνούς απομόνωσης του κ. Πούτιν, ούτε και να αναπτύσσει ιδιαίτερη συνεργασία μαζί του. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και χθες ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς κάλεσε τον κ. Τσίπρα να παραμείνει στη σκληρή ευρωπαϊκή γραμμή έναντι της Μόσχας και να μην κάνει ανοίγματα στον κ. Πούτιν!
Το δεύτερο ερώτημα είναι εάν η συζήτηση των δυο ηγετών θα φτάσει μέχρι και στην χορήγηση δανείου από την Ρωσία προς την Ελλάδα, ένα ενδεχόμενο που δεν επιβεβαιώνει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά αφήνει ανοιχτό η ρωσική. Προς το παρόν δεν φαίνεται να έχει τεθεί τέτοια θέμα από την πλευρά της Αθήνας, αλλά από το Κρεμλίνο τονίζεται ότι στη συνάντηση Πούτιν – Τσίπρα θα συζητηθεί όλο το φάσμα των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας, μη εξαιρουμένου και του ζητήματος του ελληνικού χρέους.
«Αναμφίβολα δεν αποκλείουμε ότι όλα τα ζητήματα θα εγερθούν», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου ηγέτη Ντμίτρι Πεσκόφ συμπληρώνοντας ότι «δεν χρειάζεται, όμως, όλα να αποτιμώνται πιστωτικο-χρηματιστικά.
Πάντως ιδίως στην περίπτωση που η συζήτηση πάει σε τέτοιου είδους οικονομική σχέση και η Ρωσία στηρίξει την Ελλάδα για το χρέος, τότε είναι ακόμη πιο βέβαιο ότι θα τεθούν θέματα ρωσικού ενδιαφέροντος για αγορά υποδομών και άλλων επενδύσεων στη χώρα μας, με κορυφαία ζητήματα στη σχετική λίστα ο σιδηρόδρομος και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Τρεις τομείς
Το πιο πιθανό είναι ωστόσο να υπάρξει μεν μια σημαντική οικονομική ανάσα από τη Μόσχα προς την Αθήνα, αλλά όχι με τη μορφή απευθείας δανείου. Εκείνο που θεωρείται αναμενόμενο είναι η σημαντική ενίσχυση σε τρεις τομείς, με μετρήσιμο οικονομικό αποτέλεσμα: πρώτον, στην άρση του ρωσικού εμπάργκο για τα ελληνικά προϊόντα, που είχε επιβληθεί ως απάντηση της Ρωσίας στο εμπάργκο της ευρωπαϊκής ένωσης. Η ελληνική κυβέρνηση περιμένει αυτή την κίνηση με ενδιαφέρον καθώς θα δώσει ανάσα στην αγροτικό κόσμο της χώρας, που στηρίζεται στις εξαγωγές προς τη Ρωσία.
Δεύτερο και σχετικό, η εκτενής συνεργασία των δυο χωρών σε θέματα αγροτικής οικονομίας, με κοινοπραξίες και μικτά σχήματα εταιριών.
Και τρίτο, που έχει τεράστιο οικονομικό και ίσως γεωπολιτικό ενδιαφέρον, είναι τα ενεργειακά. Η Αθήνα αναμένει να απαλλαγεί από τεράστια οικονομικά βάρη εάν η Μόσχα αποφασίσει να διαγράψει πρόστιμα που προβλέπουν οι συμφωνίες για τη μειωμένη κατανάλωση φυσικού αερίου την περασμένη χρονιά. Ταυτόχρονα πρόκειται να συζητηθεί διεύρυνση της συνεργασίας και στο θεμα των αγωγών.
Συναντήσεις
Μετά την τρίωρη συνάντηση των κυρίων Τσίπρα και Πούτιν, αλλά και των αντιπροσωπειών, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί το απόγευμα με προέδρους ομογενειακών συλλόγων.
Αύριο Μεγάλη Πέμπτη θα δώσει διάλεξη με θέμα «Ελληνο-ρωσικές σχέσεις και η Ευρώπη. Προκλήσεις και προοπτικές» στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας.
Στη συνέχεια θα συναντηθεί διαδοχικά με τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμας, Σεργκέι Ναρίσκιν, τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τον πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ.Κύριλλο στην Ιερά Μονή Αγ. Δανιήλ.
Το πρόγραμμα της πρωθυπουργικής επίσκεψης
Μεγάλη Τετάρτη 8 Απριλίου 2015
• Στις 10:00 Κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
• Στη 13:00 Κατ’ ιδίαν συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ρώσο Προέδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.
• Στις 14:00 Οι δύο αρχηγοί θα έχουν διευρυμένες συνομιλίες και γεύμα εργασίας.
• Στις 15:15 Θα πραγματοποιηθεί η υπογραφή των εγγράφων.
• Στις 15:30 Θα πραγματοποιηθεί η κοινή συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού και του Ρώσου Προέδρου.
• Στις 18:30 Ο Πρωθυπουργός θα συναντήσει τους Προέδρους των Ομογενειακών Συλλόγων.
• Στις 19:00 Θα ακολουθήσει μια διευρυμένη συνάντηση με τους Ομογενειακούς Συλλόγους.
Μεγάλη Πέμπτη 9 Απριλίου 2015
• Στις 10:00 Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα πραγματοποιήσει διάλεξη στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO) με θέμα: “Οι ελληνορωσικές σχέσεις και η Ευρώπη.
• Στις 12:00 Θα υπάρξει συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κρατικής Δούμας, Σεργκέι Ναρίσκιν.
• Στις 15:00 Θα υπάρξει συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ρώσο Πρωθυπουργό, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ στον Οίκο Δεξιώσεων της Ρωσικής Κυβέρνησης.
• Στις 16:30 Θα υπάρξει συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας, Κύριλλο στην Ιερά Μονή του Αγίου Δανιήλ.
“Δεν θέλουμε νουθεσίες – Δεν ζητάμε βοήθεια από Ρωσία”
«Δεν είναι απαραίτητες οι νουθεσίες, ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε στη Ρωσία». Αυτό δήλωσαν σήμερα κυβερνητικές πηγές από τη Ρωσία απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ο οποίος με παρεμβάσεις του τις τελευταίες ημέρες καλεί τον Ελληνα πρωθυπουργό να μην παρεκκλίνει από την ευρωπαϊκή γραμμή κατά το ταξίδι του στη Μόσχα.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο στρατηγικός προσανατολισμός της χώρας είναι δεδομένος και γνωστός, «ωστόσο έχουμε κάθε δικαίωμα να ασκούμε κυριαρχικά δικαιώματα ως χώρα και να αναπτύσσουμε διμερείς σχέσεις όπως νομίζουμε καλύτερα».
Ξεκαθαρίζεται δε πως «η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει, ούτε προτίθεται να ζητήσει οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία» υπογραμμίζοντας ότι «τα προβλήματα με την Ευρωζώνη δεν θα επιλυθούν μέσω Μόσχας αλλά στα όργανα της ΕΕ».
Οσον αφορά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurowornikg Group, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές εξέφρασαν αισιοδοξία ότι θα υπάρξουν ενθαρρυντικές διατυπώσεις και ενδείξεις, που θα αποτελούν ένα μικρό βήμα προόδου. Επίσης αναμένονται σημαντικές αποφάσεις στις 24 Απριλίου, οι οποίες θα είναι καθοριστικής σημασίας για την Ελλάδα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε.
Η επίσκεψη ξεκίνησε με τον Αλέξη Τσίπρα να καταθέτει στις δέκα το πρωί στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην Κόκκινη Πλατεία, ενώ στη 1 θα ξεκινήσει η συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στην Κόκκινη Πλατεία τον Πρωθυπουργό συνόδευσαν εκτός από την αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης και την πρέσβειρα της Ελλάδας στην Μόσχα, και οικογένειες αντιστασιακών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ανάμεσά τους η Αγνή Σιδερίδου, κόρη της ηρωίδας της Αντίστασης Ηλέκτρα Αποστόλου, ο Αλέξανδρος Διονυσιάδης και η Λιουμπόφ Κελεσίδη.
Ο υποδιοικητής της στρατιωτικής φρουράς ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό που αφιέρωσε χρόνο για να τιμήσει τους νεκρούς του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως τιμά τους πολίτες που έδωσαν τη ζωή τους στον κοινό αγώνα ενάντια στον ναζισμό και πως μ’ αυτό τον τρόπο τιμάει και τους Έλληνες πεσόντες.



Γιάννης Μακρυγιάννης

Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.