Του Παναγιώτη Τσιμπούκη

Αμέσως μετά την ψηφοφορία επί της πρότασης εμπιστοσύνης, η οποία θα διεξαχθεί μόλις τελειώσουν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, θα ξεκινήσει η διαδικασία επιλογής της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου και η επιλογή των τριών προσώπων που θα καλύψουν τις κενές θέσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς ήδη τα σχέδια των Προεδρικών Διαταγμάτων για τις προαγωγές επιστράφηκαν στο υπουργείο Δικαιοσύνης ανυπόγραφα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Παράλληλα, στο πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή θα περιλαμβάνονται οι «διορθώσεις» στις προβληματικές διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα που παρέχουν σε τρομοκράτες και πολυϊσοβίτες τη δυνατότητα να αποφυλακίζονται και να είναι υπό κατ’ οίκον περιορισμό με ή χωρίς βραχιολάκι.

Ηδη, για τις αλλαγές αυτές έχουν ξεκινήσει συσκέψεις με τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, ο οποίος, ως ο πρώτος γιατρός που αναλαμβάνει το τιμόνι του υπουργείου Δικαιοσύνης, αντιμετωπίζει με χειρουργική ακρίβεια τα δαιδαλώδη προβλήματα που κληρονόμησε. Την ίδια στιγμή, ο 53χρονος υπουργός δρομολογεί νομοθετικές εξελίξεις στον χώρο της Δικαιοσύνης που θα στοχεύουν αφενός να θωρακίσουν την τρωθείσα αξιοπιστία της και αφετέρου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου στο τελευταίο καταφύγιο των πολιτών, που δεν είναι άλλο από τη Θέμιδα. Τελικά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν υπέγραψε τα σχέδια των Προεδρικών Διαταγμάτων για τις επιλογές που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν από τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές για τη στελέχωση της ηγεσίας του Αρείου Πάγου (πρόεδρος και εισαγγελέας) και την κάλυψη τριών κενών θέσεων αντιπροέδρων στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ετσι, οι επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ ακυρώνονται και οι τωρινές θα γίνουν σύμφωνα με την επετηρίδα, όπως ήδη έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά τις όποιες αντιδράσεις. Κατόπιν αυτών, με τα έως τώρα δεδομένα, δεν διαφαίνεται ότι νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου θα είναι η αντιπρόεδρος Ειρήνη Καλού που είχε επιλεγεί από την απελθούσα κυβέρνηση, αλλά η αρχαιότερη αντιπρόεδρος Αγγελική Αλειφεροπούλου. Ούτε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, όπως όλα δείχνουν, θα είναι η Δήμητρα Κοκοτίνη, αλλά ο πρώτος στην επετηρίδα αντεισαγγελέας Δημήτριος Δασούλας, χωρίς όμως να αποκλείεται και ο Βασίλειος Πλιώτας. Ο κ. Δασούλας είναι ο πειθαρχικός ελεγκτής του ομοιόβαθμού του Ιωάννη Αγγελή. Ο τελευταίος παραιτήθηκε από επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς λόγω της υπόθεσης της Novartis και είχε παραδώσει δύο εμπιστευτικές αναφορές στην τέως εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου στις αρχές του έτους.

Στις αναφορές του αυτές ο κ. Αγγελής κατήγγειλε την εργαλειοποίηση της έρευνας για τη Novartis σε βάρος πολιτικών αντιπάλων της τέως κυβέρνησης, ενώ ξεδίπλωσε τις μεθοδεύσεις του κυβερνητικού μέλους, του περιβόητου «Ρασπούτιν». Στην περίπτωση κατά την οποία ο κ. Δασούλας είναι ο νέος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, τότε θα αντικαταστήσει τον εαυτό του από ποινικό ελεγκτή του κ. Αγγελή και θα ορίσει νέο αντεισαγγελέα. Στο Συμβούλιο της Επικρατείας και πάλι θα τηρηθεί η επετηρίδα, μέχρι τις έως τώρα κυβερνητικές αποφάσεις, για την κάλυψη των τριών κενών θέσεων αντιπροέδρων. Κατά συνέπεια, παγώνουν επ’ αόριστον οι επιλογές των συμβούλων Επικρατείας Ευαγγελίας Νίκα, Κωνσταντίνου Κουσούλη και Δημητρίου Μακρή για την κάλυψη των τριών κενών θέσεων των αντιπρόεδρων του ΣτΕ και θα αντικατασταθούν, κατά την επετηρίδα, οι Αικατερίνη Χριστοφορίδου, Δημήτριος Αλεξανδρής και Μαρίνα-Ελένη Κωνσταντινίδου.

Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

Με την έναρξη λειτουργίας της Βουλής θα κατατεθούν διατάξεις «διόρθωσης» των «προβληματικών» άρθρων του νέου Ποινικού Κώδικα, για τα οποία η Ν.Δ. είχε εκφράσει άμεσα την αντίθεσή της από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι τροποποιήσεις που θα επέλθουν είναι αυτές που: 1) Ανοίγουν «παράθυρο» σε πολυϊσοβίτες και μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων να αποφυλακιστούν νωρίτερα, 2) Επιτρέπουν τη «χαλάρωση» του πλαισίου για τη χορήγηση αδειών κρατουμένων, ειδικά καταδικασμένων για ειδεχθή εγκλήματα (τρομοκρατικές πράξεις κ.λπ.), 3) Μετατρέπουν σε πλημμελήματα ορισμένα αδικήματα που μέχρι πρότινος αντιμετωπίζονταν σε βαθμό κακουργήματος κ.λπ. Οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα δεν θα γίνουν μέσω νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, κάτι που είναι χρονοβόρο, αλλά με άμεσες τροποποιήσεις στον νόμο.

Στο τραπέζι του διαλόγου ο βουλευτής Καρδίτσας Κώστας Τσιάρας έχει θέσει ένα παλαιό αίτημα των νομικών: τη σύσταση Εργατοδικείων και την ειδίκευση των δικαστών σε «εργατοδίκες», με απώτερο σκοπό τη γρήγορη εκδίκαση των χιλιάδων εργατικών υποθέσεων (απολύσεις εργαζομένων, διαφορές αποδοχών και επιδομάτων κ.λπ.).

Τα Εργατοδικεία λειτουργούν με επιτυχία εδώ και πολλά έτη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και επανδρώνονται με δικαστές που εξειδικεύονται στο Εργατικό Δίκαιο. Ο σχεδιασμός είναι τα Εργατοδικεία να λειτουργήσουν και στους τρεις βαθμούς δικαιοδοσίας: τα Πρωτοδικεία, τα Εφετεία και στον Αρειο Πάγο. Μάλιστα, ήδη στον Αρειο Πάγο λειτουργούν δύο Εργατικά Τμήματα, το Β1 και το Β2.