Μετά την σχεδόν αυτόματη αρνητική στάση της Γερμανίας, υπήρξαν και αρκετές εκδηλώσεις στήριξης της ελληνικής πρότασης, από κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Αξιωματούχος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι «ο πρόεδρος Γιούνκερ θεωρεί την επιστολή αυτή ως ένα θετικό σημάδι το οποίο, κατά την εκτίμησή του, θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για ένα λογικό συμβιβασμό που θα εξασφαλίσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα ολόκληρης της Ευρωζώνης. Η λεπτομερής αξιολόγηση της επιστολής και η απάντησή είναι τώρα στην αρμοδιότητα του Eurogroup».

Ακολούθησε δήλωση του Μάικ Νούναν, του Ιρλανδού υπουργού Οικονομικών ο οποίος τόνισε ότι «αν καταλήξουμε αύριο σε μια συμφωνία, η πρώτη συνέπεια θα είναι η φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών».

Επιπρόσθετα ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Π. Κ. Παντοάν επεσήμανε ότι η χώρα του θα στηρίξει την Ελλάδα προκειμένου να ξεφύγει από τη βαθειά κρίση τόσων ετών. Όπως δήλωσε «η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει μία πρόταση την οποία πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη: να εξέλθει η Ελλάδα από τη μακρά περίοδο κρίσης. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε δομικές μεταρρυθμίσεις, να γίνει πιο δυναμική ως οικονομία, βάσει ενός ενδιάμεσου προγράμματος. Η Ιταλία θα στηρίξει αυτό το αίτημα».

Επίσης προσέθεσε ότι «δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το ευρώ είναι «μη αναστρέψιμο». Εάν μία χώρα εγκαταλείψει το ευρώ, αυτό δεν είναι απλά μία έξοδος από την Ευρωζώνη αλλά μία ένδειξη ότι το ευρώ τελικά δεν είναι «μη αναστρέψιμο». Δηλαδή θα στείλουμε ένα μήνυμα που αντιτίθεται πλήρως με την έννοια της ενωμένης Ευρώπης».

“H Ελλάδα προσφέρει στους ευρωπαίους εταίρους της ενθαρρυντικά σημάδια”, δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος πρωθυπουργός Ε. Βάλς, τονίζοντας ότι η Γαλλία θα κάνει τα πάντα για να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

“H πρόταση Τσίπρα είναι καλή βάση διαπραγματεύσεων στο Eurogroup”, πρόσθεσε ο ίδιος.