Της Ελένης Στεργίου

Μαχαίρι…. στην καρδιά η συμφωνία του πρωθυπουργού για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και πόσο μάλλον η έγκριση να ιδιωτικοποιηθεί ο ΑΔΜΗΕ ή να φύγει από τον έλεγχο της ΔΕΗ. Εφόσον ως βουλευτής διαφώνησε και ψήφισε “παρών” στην εξουσιοδότηση, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα μπορέσει να υπηρετήσει τις απαιτήσεις των δανειστών και ως υπουργός. Ο κ. Λαφαζάνης βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τους συνεργάτες του για τις επόμενες κινήσεις του, με πιθανό σενάριο να περιμένει τις πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα. Η διαφοροποίηση της Αριστερής Πλατφόρμας φέρνει ως πιθανό σενάριο ο πρωθυπουργός να απομακρύνει τους τέσσερις υπουργούς της, δηλαδή τους κ.κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, Δημήτρη Στρατούλη, Κώστα Ήσυχο και Νίκο Χουντή, ενώ να ψηφίσουν τα μνημονιακά νομοσχέδια μοιάζει απίθανο. Ο κ. Τσίπρας έχει την δυνατότητα να τους διαγράψει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενδεχομένως και να απαιτήσει τις έδρες τους, ωστόσο δεν μπορεί να τους διαγράψει από την Κεντρική Επιτροπή. Επίσης, δεν είναι απίθανο το σενάριο για “ειρηνικό” διαζύγιο με τον ΣΥΡΙΖΑ.

“Πρόκειται για νέο επαχθέστερο μνημόνιο, που επανεγκαθιδρύει και επεκτείνει την τροϊκανή κηδεμονία και τον κοινωνικό εξανδραποδισμό και διατηρεί τη χώρα σε καθεστώς αποικίας χρέους της υπό γερμανική κηδεμονία ΕΕ!”, γράφει σήμερα ο ιστότοπος iskra.gr του Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Το πλήρες κείμενο της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης δόθηκε ση δημοσιότητα και περιλαμβάνει αναλυτικά τα μέτρα που θα πρέπει να αναληφθούν από την ελληνική πλευρά. Μπορείτε να δείτε το κείμενο στα επισυναπτόμενα.

Οι πιστωτές σχετικά με τον διαχειριστή των δικτύων ηλεκτρισμού συμφώνησαν με τον Αλέξη Τσίπρα την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, “εκτός αν ληφθούν ισοδύναμα μέτρα για τον ανταγωνισμό στην εγχώρια αγορά”.

Αν δεν ιδιωτικοποιηθεί θα πρέπει το αρμόδιο υπουργείο να προετοιμάσει ένα εναλλακτικό σχήμα με ισοδύναμα από πλευράς ανταγωνισμού και σε ευθυγράμμιση με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και με σκοπό την ανεξαρτησία του.

Σημειώνεται ότι οι αποκρατικοποίησεις από την προηγούμενη κυβέρνηση περιλάμβαναν την πώληση της μικρής ΔΕΗ, με εκτιμώμενα έσοδα περί το 1,5 δισ. ευρώ και την πώληση του 66% της θυγατρικής ΑΔΜΗΕ που διαχειρίζεται το δίκτυο μεταφοράς, από την οποία αναμένονταν έσοδα της τάξης των 600 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, από την ημέρα που ανέλαβε ο νέος υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης ξεκαθάρισε ότι δεν θα προβεί σε πώληση των ενεργειακών ΔΕΚΟ.
Μάλιστα, η νέα διοίκηση της ΔΕΗ, που διόρισε ο υπουργός Ενέργειας, είχε επίσης εκφράσει την αντίθεσή της σε ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Είχε αντικρούσει δε τις απαιτήσεις λέγοντας ότι:

1. Από καμία κοινοτική οδηγία δεν προκύπτει ότι ο ΑΔΜΗΕ πρέπει ν’ αλλάξει ιδιοκτησιακό καθεστώς, προκειμένου να υπάρξει συμβατότητα με το κοινοτικό δίκαιο,

2. Τα περί ελέγχου του εμπορίου και αθέμιτου ανταγωνισμού από τη ΔΕΗ μέσω του ΑΔΜΗΕ είναι μυθεύματα και

3. Το επιχείρημα περί δήθεν ανάγκης πώλησης του ΑΔΜΗΕ για εξεύρεση κεφαλαίων, πέρα από τις προφανείς σκοπιμότητες που υποκρύπτει, είναι απολύτως αβάσιμο.