Ο οικονομικός εισαγγελέας Χρήστος Μπαρδάκης έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου συγκέντρωσης και σύγκρισης στοιχείων τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, για τον τρόπο απόκτησης της αμύθητης περιουσίας που άφησε ο Γιώργος Τράγκας, ενώ η χήρα Μαρία Καρρά-Τράγκα, που είναι συνιδιοκτήτρια στο μεγαλύτερο μέρος της ακίνητης περιουσίας και των τραπεζικών καταθέσεων του εκδότη, δεν έχει ακόμα υποβάλει προσφυγή κατά της δήμευσης της περιουσίας του.

Την ίδια στιγμή έγινε γνωστό ότι μεταξύ των δύο στενών συνεργατών του Γιώργου Τράγκα που δεσμεύτηκε η περιουσία τους είναι και ο Παντελής Ζήλος, δημοσιογράφος του οικονομικού ρεπορτάζ και διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κινήματος «Ελεύθεροι Ανθρωποι» που είχε ιδρύσει ο εκλιπών εκδότης.

O επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες Χαράλαμπος Βουρλιώτης

Η ακίνητη και κινητή περιουσία του Γιώργου Τράγκα που δεσμεύτηκε από τον επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπο Βουρλιώτη εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 140 εκατ. ευρώ, αφού μόνο η αξία των ράβδων χρυσού που βρέθηκαν σε τραπεζική θυρίδα του εξωτερικού ανέρχεται στα 5 εκατ. ευρώ. Μετά το πόρισμα του κ. Βουρλιώτη δεσμεύτηκε το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων και τραπεζικών λογαριασμών-καταθέσεων του εκλιπόντος, της Μαρίας Καρρά και δύο στενών συνεργατών του δημοσιογράφων (μιας γυναίκας και ενός άνδρα). Ο ένας εκ των συνεργατών του Γιώργου Τράγκα είναι ο Παντελής Ζήλος. Ο εν λόγω δημοσιογράφος ήταν κοντά στον Γιώργο Τράγκα από τα πρώτα του εκδοτικά βήματα και στη συνέχεια έγινε ένας εκ των μυστικοσυμβούλων του.

Κατοικίες και διαμερίσματα

Οι μέχρι τώρα εισαγγελικές έρευνες -αλλά και βάσει της διαθήκης του αποβιώσαντος- αποκαλύπτουν ότι στο όνομα του είναι γραμμένες 17 πολυτελείς κατοικίες και διαμερίσματα, όπως και τραπεζικές καταθέσεις σε χώρες του εξωτερικού, αλλά και τραπεζικές θυρίδες. Μερικά από τα ακίνητα αυτά είναι 100% στο όνομα του Γιώργου Τράγκα, άλλα είναι κατά 50% στο όνομά του και κατά 50% στο όνομα της Μαρίας Καρρά και δύο είναι αποκλειστικά (100%) στο όνομα της τελευταίας (το ένα στην Αράχωβα και το άλλο στις ΗΠΑ).

Τα ακίνητα του εκδότη αλλά και της συζύγου του είναι τέσσερα στο Μονακό, δύο στην Πολιτεία, από ένα στο Παρίσι, στο Σεν Τροπέ, στη Μύκονο και την Αράχωβα. Επίσης, υπάρχουν διαμερίσματα στην Ουάσινγκτον, στο Μπέβερλι Χιλς, στο Λας Βέγκας, στο Μαϊάμι και στο «Olympic Tower» της 5ης Λεωφόρου στο Μανχάταν. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την ιδιόχειρη διαθήκη του, ο αποβιώσας εμφανίζεται ως Ελληνας δημοσιογράφος με μόνιμη κατοικία το Μονακό. Ωστόσο, είχε επαγγελματική δραστηριότητα στην Ελλάδα και τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του κυρία Καρρά υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις και δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης («πόθεν έσχες»).

Στη Μαρία Καρρά ή στον δικηγόρο της Θεόδωρο Μαντά, όπως και στα δύο παιδιά του, Γιάννη Τράγκα και Ευθύμιο-Φρειδερίκο (Φρέντυ) Τράγκα, δεν έχει κοινοποιηθεί ακόμα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών η διάταξη δήμευσης της περιουσίας του αποβιώσαντος, όπως και το πόρισμα του κ. Βουρλιώτη. Αντιθέτως, δεν δεσμεύτηκε η περιουσία των δύο παιδιών του εκλιπόντος, δηλαδή του Γιάννη και του Φρέντυ Τράγκα. Μάλιστα, ο δευτερότοκος γιος του αποβιώσαντος, Φρέντυ Τράγκας, όπως δήλωσε ο δικηγόρος του Θέμης Σοφός, υπέβαλε δήλωση αποποίησης της κληρονομιάς του πατέρα του. Πάντως, η πλευρά της Μαρίας Καρρά προτίθεται να καταθέσει άμεσα προσφυγή κατά της μη κοινοποίησης της δέσμευσης της περιουσίας Τράγκα και του πορίσματος του κ. Βουρλιώτη.

Ο κ. Μπαρδάκης καθημερινά διαβιβάζει έγγραφα στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες των χωρών στις οποίες ο Γιώργος Τράγκας είχε οικονομική δραστηριότητα, στις διοικήσεις των αλλοδαπών τραπεζών στις οποίες διατηρούσε λογαριασμούς και τραπεζικές θυρίδες είτε ατομικά είτε από κοινού με τη σύζυγό του. Επίσης, συγκεντρώνει στοιχεία από τις αρμόδιες ελληνικές κρατικές υπηρεσίες προκειμένου να δεθούν οι κατηγορίες οι οποίες θα αποδοθούν στα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Σύμφωνα με γνωρίζοντες τα πράγματα, οι κατηγορίες οι οποίες πιθανόν αναμένεται να αποδοθούν είναι ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και φοροδιαφυγή σε βαθμό κακουργήματος, ενώ δεν αποκλείεται (είναι αρκετά δύσκολο), αν προκύψουν στοιχεία, να αποδοθεί η κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.

 

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr