Tο κόστος (67%) και η ασφάλεια των τροφίμων (61%) αποτελούν τους βασικούς παράγοντες που καθορίζουν τις αγοραστικές επιλογές των Ελλήνων καταναλωτών. Στην Ευρώπη, το κόστος (60%) και η γεύση (51%) παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο, αν και με μικρότερη ένταση. Αυτά προκύπτουν από το Ειδικό Ευρωβαρόμετρο 2025 για την ασφάλεια των τροφίμων στην Ε.Ε., που δημοσίευσε ο ΕΦΕΤ.
Η έρευνα βασίστηκε σε 26.370 δια ζώσης συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ 26 Μαρτίου και 22 Απριλίου 2025. Παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο οι Ευρωπαίοι επιλέγουν τα τρόφιμα, το επίπεδο ευαισθητοποίησης τους για την ασφάλεια των τροφίμων, τις ανησυχίες και τις πηγές πληροφόρησης, καθώς και την εμπιστοσύνη τους σε αυτές. Η EFSA διεξάγει την έρευνα κάθε τρία χρόνια και τα αποτελέσματα αφορούν το μέσο όρο των 27 κρατών-μελών.
Διαφορές μεταξύ χωρών και κοινωνικών ομάδων
Υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα κράτη μέλη και κοινωνικο-δημογραφικές ομάδες, όπως ηλικιακά επίπεδα, μορφωτικό επίπεδο και εισόδημα νοικοκυριού. Από το 2022, το ποσοστό των Ευρωπαίων που γνωρίζουν το σύστημα ασφάλειας τροφίμων της ΕΕ αυξήθηκε κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες. Περισσότεροι Ευρωπαίοι γνωρίζουν θέματα όπως τα πρόσθετα τροφίμων (71%) και τα φυτοφάρμακα (67%). Επίσης, αυξήθηκε η ενημέρωση για ασθένειες ζώων (65%), μικροπλαστικά στα τρόφιμα (63%) και τροφικές δηλητηριάσεις (62%).
Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της EFSA, Nikolaus Kriz, χαρακτήρισε τα ευρήματα ενθαρρυντικά, ενώ η επικεφαλής επικοινωνίας Barbara Gallani τόνισε την αυξημένη εμπιστοσύνη των πολιτών στην ασφάλεια των τροφίμων.
Βασικά ευρήματα για τους Έλληνες καταναλωτές
Στην Ελλάδα, το κόστος των τροφίμων απασχολεί το 67% των πολιτών, ακολουθούμενο από την ασφάλεια (61%) και τη γεύση (57%). Το 2022 η περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά ήταν ο τρίτος πιο σημαντικός παράγοντας, ενώ σήμερα η προέλευση των τροφίμων (41%) και η θρεπτική αξία (44%) διατηρούν επίσης σημαντικό ρόλο.
Το 98% των Ελλήνων καταναλωτών δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την ασφάλεια των τροφίμων, πολύ υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (72%). Τα κυριότερα ζητήματα που τους απασχολούν είναι τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων (62%), τα πρόσθετα στα τρόφιμα και ποτά (54%), οι τροφικές δηλητηριάσεις (43%) και τα κατάλοιπα αντιβιοτικών ή ορμονών στο κρέας (42%).
Η τηλεόραση αποτελεί την κύρια πηγή ενημέρωσης για το 62% των Ελλήνων, ακολουθούμενη από συζητήσεις με οικείους (60%), το διαδίκτυο (53%) και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (50%). Το 89% εμπιστεύεται τους γιατρούς, ενώ το 87% εμπιστεύεται επιστήμονες και ακαδημαϊκούς.
Διαβάστε ακόμη
ΔΕΗ: Αμετάβλητα τα τιμολόγια ρεύματος τον Οκτώβριο – Απορροφά την αύξηση στην τιμή χονδρικής
Φαινόμενο Johatsu: Πού πάνε οι άνθρωποι όταν εξαφανίζονται;
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.