Την άρνησή του να «δραπετεύσει» όπως είπε από αυτή την ευθύνη, αλλά και ότι θα είναι «ο τελευταίος που διευκολύνει στο σχέδιο απομάκρυνσης από τα κυβερνητικά έδρανα εκείνης της κυβέρνησης που έδωσε τόσους μήνες με θάρρος τον αγώνα της σκληρής διαπραγμάτευσης», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Βουλή πριν την ψήφιση της συμφωνίας με τους εταίρους.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι τον τελευταίο λόγο έχουν οι βουλευτές, ενώ σημείωσε πως η τρίτη επιλογή, του σχεδίου Σόιμπλε είναι ακόμα ενεργή.
«Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη στιγμή. Καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις με κριτήριο την ευθύνη που μας βαραίνει. Δώσαμε έναν σκληρό αγώνα. Αναλαμβάνω πλήρως της ευθύνες μου. Γι αυτό τον αγώνα αισθάνομαι περήφανος», είπε ο πρωθυπουργός.
«Με αυταπάρνηση δώσαμε την μάχη για το δίκιο του λαού μας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι «δώσαμε μια μάχη άνιση και δύσκολη, απέναντι στα οργανωμένα συμφέροντα εντός της χώρας που είχαν στόχο να σαμποτάρουν την προσπάθεια».
«Τα βάλαμε με το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα», τόνισε, εκτιμώντας ότι «ήταν άδικος αγώνας».
«Έχουμε αφήσει παρακαταθήκη αξιοπρέπειας και δημοκρατίας στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο και αυτή η παρακαταθήκη δεν σβήνει. Αυτό ο αγώνας κάποια μέρα θα φέρει καρπούς», εκτίμησε ο Αλέξης Τσίπρας.
Όπως ανέφερε «αυτή η ιδεολογική σύγκρουσή έχει χαρακτηριστικά μάχης πολιτικής, ανάμεσα στις μεγάλες πολιτικές οικογένειες της Ευρώπης».
«Οι εκπρόσωποι του λαϊκού Κόμματος, ήταν αυτοί που κατακεραύνωσε το δίκιο του ελληνικού λαού. Που μας κουνούσαν το δάκτυλο ότι εμείς είμαστε ένας λαός που ζούσε πάνω από τις δυνάμεις του», τόνισε.
Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι το παλιό πολιτικό σύστημα «έχει τελειώσει σε αυτή την χώρα, με τις επιλογές που έκανε στο παρελθόν».
«Ο ελληνικός λαός μπορεί να καταλάβει την διαφορά ανάμεσα σε όσους δίνουν την μάχη της σκληρή με την ψυχή τους και σε όσους παραδίδονται αμαχητί», εκτίμησε.
«Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία που έχουμε μπροστά μας είναι δύσκολη συμφωνία, θα μας βάλει σε στενά δημοσιονομικά πλαίσια, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι εμείς αποτελούμε εγγύηση ότι δεν θα δεχτούμε το κούρεμα των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων κατά 25 δισ. ούτε να ξεπουλήσουμε τράπεζες σε μία νύχτα», ανέφερε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι έχει την εντύπωση πως το εγχώριο πολιτικό σύστημα «σήμερα επιζητεί μία ρεβάνς».
«Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στην δέσμευσή μας να αγωνιστούμε για το δίκιο του λαού, των λαϊκών στρωμάτων», είπε.
«Δεν θα κάνουμε την χάρη στους αντιπάλους μας, να αποτελέσουμε μία μικρή παρένθεση μέσα στο χρόνο. Θα παραμείνουμε παρόντες και θα προσπαθήσουμε να προστατέψουμε την κοινωνική πλειοψηφία από μέτρα, στην πλειοψηφία των οποίων δεν πιστεύουμε αλλά καλούμαστε να εφαρμόσουμε», τόνισε.
«Παρά τις δυσκολίες, σε αυτή την χώρα μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα που θα υπηρετήσουν τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας», είπε.
Ο Άλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «ο μεγάλος αντίπαλος βρίσκεται εντός των πυλών», τους οποίος προσδιόρισε στις «δυνάμεις της ολιγαρχίας, των καρτέλ, των κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών», κ.α..
«Άκουσα πριν από λίγο πολλούς από εσάς να μιλάτε για τον εκβιασμό. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, πιστεύετε ότι είναι πραγματικός ή πλαστός; Και αναφέρομαι στις εναλλακτικές επιλογές που είχα. Ήταν συγκεκριμένες. Η μία ήταν η επιλογή να αποδεχτώ μία συμφωνία, σε πολλά σημεία της οποίας έχω δια. Η δεύτερη επιλογή ήταν η άτακτη χρεοκοπία. Υπήρχε και μία επιλογή, υπάρχει και τώρα το σχέδιο Σόιμπλε. Αν την θέλουμε και τώρα μπορούμε να την ζητήσουμε. Μας την προσφέρει», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
«Ο εκβιασμός θεωρείτε ότι είναι πραγματικός ή πλαστός;», διερωτήθηκε, απευθυνόμενος προς τους βουλευτές που αντιδρούν στην συμφωνία. «Αν θεωρείτε ότι είναι πλαστός είμαι ανοιχτός να ακούσω τις εναλλακτικές. Αν θεωρείτε ότι είναι πραγματικός δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να μοιραστούμε όλοι το βάρος αυτής της ευθύνης», είπε.
«Σε ότι με αφορά είμαι ο τελευταίος που θα δραπετεύσει από αυτή την ευθύνη, αλλά και ο τελευταίος που θα προσχωρήσει στο να διευκολύνω στο σχέδιο απομάκρυνσης από τα κυβερνητικά έδρανα εκείνης της κυβέρνησης που έδωσε τόσους μήνες με θάρρος τον αγώνα της σκληρής διαπραγμάτευσης», κατέληξε.

Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.