Απαντήσεις σε πέντε βασικές ερωτήσεις σχετικά με την περίπλοκη σχέση που υπάρχει αυτή τη στιγμή μεταξύ της ΕΚΤ και της Ελλάδας δίνει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

Οι συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα με τους διεθνείς πιστωτές της για επέκταση του πακέτου διάσωσης της χώρας έχουν φέρει και πάλι στο επίκεντρο τον ρόλο της ΕΚΤ η οποία συνεχίζει την χρηματοδότηση μέσω των κανονικών δανειοδοτικών διευκολύνσεων αλλά και μέσα από το QE.

Ωστόσο, αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν δηλώσει ότι δεν μπορούν να κρατήσουν τις κάνουλες ανοιχτές για πάντα, γι΄ αυτό και η Ελλάδα πρέπει να έρθει σε συμφωνία με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναζητώντας μια μακροπρόθεσμη λύση.

Αρχικά, το άρθρο δίνει απάντηση στην ερώτηση, πώς η ΕΚΤ βρίσκεται στο επίκεντρο του χάους της Ελλάδας. Η απάντηση είναι εξαιτίας της τρόικα και του δανεισμού. Η ΕΚΤ αποτελεί μέρος της ομάδας των διεθνών πιστωτών, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ, που επιβλέπει τη συμμόρφωση της Ελλάδα με τους όρους διάσωσής της. Επίσης, η ΕΚΤ δανείζει χρήματα στις ελληνικές τράπεζες, όπως συμβαίνει σε όλες τις τράπεζες της Ευρωζώνης, μέσω της κανονικής διαδικασίας αλλά και μέσω του έκτακτου προγράμματος.

Πώς η ΕΚΤ υποστηρίζει τις ελληνικές τράπεζες διερωτάται επίσης ο αρθρογράφος του κειμένου. Η ΕΚΤ δανείζει χρήματα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες έναντι εγγυήσεων είναι η απάντηση. Το πρόβλημα για την Ελλάδα είναι ότι για πολλά χρόνια, τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και λοιπά χρεόγραφα έχουν junk-rated, που σημαίνει ότι δεν πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις ασφάλειας της ΕΚΤ.

Αλλά από το 2010, η ΕΚΤ έκανε μια εξαίρεση για την Ελλάδα, λέγοντας ότι όσο η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα διάσωσης, οι τράπεζες της θα μπορούσαν να αντλήσουν χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.

Τι θα συμβεί αν η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα, είναι ένα ακόμα ερώτημα. Εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να έρθει σε συμφωνία με την τρόικα για τους όρους αποπληρωμής για το χρέος της, θα ήταν δύσκολο για την ΕΚΤ να διατηρήσει τη χρηματοδότηση των τραπεζών μέσω της συνηθισμένης δανειοδοτικής δραστηριότητάς της σχολιάζει το δημοσίευμα.

Τι γίνεται με την επείγουσα παροχή ρευστότητας; Αυτός είναι ο απώτερος κινητήριος μοχλός για την Ελλάδα σχολιάζει το δημοσίευμα. Αν οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να αντλούν χρήματα μέσω της συνηθισμένης δανειοδοτικής δραστηριότητας της ΕΚΤ, τότε ο ELA είναι η τελευταία λύση τους για να πάρουν τα χρήματα που χρειάζονται.

Ωστόσο, ο ELA διαθέτει υψηλότερο επιτόκιο, και οι κίνδυνοι παραμένουν στα βιβλία της ελληνικής κεντρικής τράπεζας, αλλά παρ ‘όλα αυτά είναι μια σανίδα σωτηρίας για τις τράπεζες της χώρας. Για τα δάνεια πάνω από ορισμένα ποσά, η ελληνική κεντρική τράπεζα οφείλει να ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ πως σχεδιάζει να τα χρησιμοποιήσει ο ELA. Αν τα δύο τρίτα των 25 μελών του Διοικητικού Συμβουλίου πουν όχι, τότε ο ELA δεν θα χρησιμοποιηθεί και η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει εκτός ευρώ.

Η τελευταία ερώτηση είναι αν θα μπορούσε η ΕΚΤ πραγματικά να διώξει την Ελλάδα από το ευρώ. Παρά την απαράμιλλη δύναμη του στην Ευρώπη, οι υπάλληλοι της ΕΚΤ εξακολουθούν να είναι μη εκλεγμένοι τεχνοκράτες. Διατυπώνουν την νομισματική τους πολιτική για την επίτευξη των στόχων του πληθωρισμού. Ως μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ ο Benoit Coeure δήλωσε σήμερα: «Δεν είναι η ώρα για την κεντρική τράπεζα να παρέμβει».

Ωστόσο, το διακύβευμα είναι υψηλότερο στην Ελλάδα, όπου η κρίση χρέους της Ευρώπης ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια. Παρόλα αυτά ο ρόλος της ΕΚΤ είναι να πιέσει περισσότερο τα πράγματα για μια πολιτική απόφαση που πρέπει να παρθεί και όχι να λειτουργήσει ως δικαστής για το κατά πόσον η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει στην Ευρωζώνη.