Ελλάδα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σάμος: Το νησί μετρά τις πληγές του

  • newsroom


Μέχρι πότε θα ισχύσει το μέτρο της έκτακτης ανάγκης για το νησί

Εικόνες καταστροφής στη Σάμο από τον φονικό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ και το τσουνάμι που ακολούθησε, την ώρα που το νησί θρηνεί για τον χαμό των δυο μαθητών, 15 και 17 ετών, που την ώρα του σεισμού επέστρεφαν από το σχολείο.

Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσονται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας οι Δήμοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης που εκδηλώθηκε στην περιοχή στις 30 Οκτωβρίου 2020.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης του φαινομένου, δηλαδή από την 30-10-2020 και για έξι (6) μήνες, δηλαδή έως και 30 Απριλίου 2021.

Πάνω από 60 μετασεισμοί

Στο μεταξύ, πάνω από 60 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί ήδη, με τον ισχυρότερο να έχει μέγεθος 4,8 Ρίχτερ, ενώ οι περισσότεροι να έχουν μεγέθη 3 με 4 Ρίχτερ.

Νέα σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε σήμερα το πρωί στο Αιγαίο, στον θαλάσσιο χώρο 9 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοδυτικά της Σάμου, ή 271 χιλιόμετρα ανατολικά της Αθήνας, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η δόνηση, που χαρακτηρίζεται «ασθενής» από το Ινστιτούτο, καταγράφηκε στις 07:31 από τους σεισμογράφους.

Στις 03:40 είχε καταγραφεί σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σε απόσταση 31 χιλιομέτρων δυτικά-βορειοδυτικά της Σάμου.

Ο φονικός σεισμός άφησε πίσω του εκτός από τα δυο νεκρά παιδιά και 19 τραυματίες μεταξύ των οποίων και ένα 14χρονο αγόρι το οποίο μεταφέρθηκε στην Αθήνα.

Οι καταστροφές είναι σοβαρές  κυρίως σε παλιά κτήρια,  μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, ενώ υπήρξε και η κατάρρευση τμήματος της εκκλησίας στο Καρλόβασι.

Ο εγκέλαδος προκάλεσε και τσουνάμι λίγα λεπτά αργότερα, με τη θάλασσα να βγαίνει στη στεριά και στις δύο πλευρές του Αιγαίου, παρασύροντας αυτοκίνητα και ό,τι άλλο έβρισκε στο περασμά του το νερό. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων το ύψος του νερού δεν ήταν μεγάλο, αλλά ελιχε αρκετή ορμή.