Την ώρα που η Ευρώπη ζει έναν ανήσυχο χειμώνα λόγω της ενεργειακής και της ουκρανικής κρίσης η Αυστραλία, ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, στοχεύει σε μια προβλεπόμενη έκρηξη της ζήτησης στην Ινδία και σε ολόκληρη την Ασία, καθώς οι χώρες της περιοχής επιχειρούν να απεξαρτηθούν από τον άνθρακα.

Η Αυστραλία, η οποία, όπως αναφέρει το Bloomberg, ανταγωνίζεται το Κατάρ και τις ΗΠΑ ως κορυφαίος εξαγωγέας LNG, θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες για να κερδίσει συμφωνίες σε επτά αγορές –συμπεριλαμβανομένων της Ινδονησίας, του Μπαγκλαντές και του Βιετνάμ — που προβλέπεται να αυξήσουν τη ζήτηση από 40 εκατομμύρια τόνους το 2020 σε 255 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2050, σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση.

«Μια ισχυρή προοπτική ζήτησης LNG στην περιοχή θα επιτρέψει στην Αυστραλία να κεφαλαιοποιήσει την ανάπτυξη των παγκόσμιων αγορών spot και να καλύψει την απροσδόκητη ζήτηση», δήλωσε ο Keith Pitt, υπουργός Πόρων και Υδάτων, ο οποίος πέρυσι είχε υποστηρίξει την έγκριση του έργου Scarborough, ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων, της Woodside Petroleum Ltd, στα ανοιχτά της Δυτικής Αυστραλίας.

Οι αγορές LNG στην Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν αναμένεται να αυξήσουν τις εισαγωγές από 200 εκατομμύρια τόνους το 2020 σε περίπου 243 εκατομμύρια τόνους έως το 2050, σύμφωνα με την έκθεση.

Η Αυστραλία κέρδισε 23 δισεκατομμύρια δολάρια από τις εξαγωγές LNG έως τις 30 Ιουνίου 2021 και προβλέπει ότι η αξία της παραγωγής φυσικού αερίου θα αυξηθεί έως το 2050, ενώ τα κέρδη από τον άνθρακα πέφτουν, καθώς οι αναπτυσσόμενες χώρες, ιδιαίτερα στην Ασία, μεταβαίνουν σε λιγότερο ρυπογόνα καύσιμα.

Από την άλλη, περιβαλλοντικές οργανώσεις θεωρούν αναγκαία μια ταχύτερη στροφή από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υποστηρίζοντας ότι η ευρύτερη υιοθέτηση του LNG θα σταματήσει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που προκαλεί υπερθέρμανση του πλανήτη.