Ακόμα εντονότερα πλημμυρικά φαινόμενα από αυτά που παρατηρούνται σήμερα, μπορεί να πλήξουν παράκτιες περιοχές στο μέλλον, σύμφωνα με διεθνή έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό One Earth.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, οι πόλεις που έχουν χτιστεί σε περιοχές που βρέχονται από νερό, όπως η Σαγκάη, είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν μια απειλή που συνδυάζει την κλιματική κρίση, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και την υποχώρηση του εδάφους.

Τα ευρήματα είναι ανησυχητικά: Αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα, τις επόμενες δεκαετίες μπορεί να καταγραφούν πλημμύρες που δεν θα θυμίζουν σε τίποτα τις γνωστές έως σήμερα.

Οι ερευνητές εστίασαν στη Σαγκάη που πλήττεται από ισχυρούς τυφώνες ή τροπικές καταιγίδες, από τις οποίες προκαλούνται ορμητικά κύματα.

Με ένα νέο υπολογιστικό μοντέλο, ανέλυσαν δέκα ιστορικά γεγονότα με τυφώνες που προκάλεσαν πλημμύρες στην περιοχή και προέβλεψαν τις συνθήκες τις επόμενες δεκαετίες.

Όπως αναφέρει η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας (UEA) που συμμετείχε στη μελέτη, αξιολογήθηκαν οι αιτίες πλημμυρών στην περιοχή και διαπιστώθηκε ότι σύμφωνα με τις σημερινές κλιματικές συνθήκες, την άνοδο της στάθμης των υδάτων και την καθίζηση του εδάφους, έως το 2100 οι πλημμύρες της Σαγκάης θα μπορούσαν να επεκταθούν σε μέγεθος έως και 80%.

Για να αποφευχθεί αυτό το σενάριο, κρίνεται απαραίτητη η λήψη μέτρων, όπως η κατασκευή κινητών αντιπλημμυρικών φραγμάτων, ανάλογα με αυτά στον Τάμεση του Λονδίνου, αλλά και πράσινη υποδομή με φυσικούς χώρους συγκράτησης νερού και βιώσιμες αστικές ζώνες.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι υφιστάμενες υποδομές ενδέχεται να μην επαρκούν και να προκληθούν καταστροφές, όπως στην περίπτωση της Νέας Ορλεάνης κατά τη διάρκεια του τυφώνα Κατρίνα το 2005.

«Αυτά τα ευρήματα έχουν ευρύτερες επιπτώσεις για όλες τις παράκτιες πόλεις και ιδιαίτερα για εκείνες που είναι χτισμένες σε δέλτα όπως η Σαγκάη», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας από το Ηνωμένο Βασίλειο, καθηγητής Ρόμπερτ Νίκολς, του Κέντρου Tyndall για την Έρευνα για την Κλιματική Αλλαγή στο UEA και στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον. «Τέτοιες αναλύσεις είναι κρίσιμες για την πρόβλεψη και την υποστήριξη των σημαντικών αναγκών προσαρμογής σε αυτές τις πόλεις», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι πολλοί παράγοντες, όπως άνοδος στάθμης θάλασσας, αυξημένη συχνότητα ισχυρών καιρικών φαινομένων, βιομηχανική κι αστική ανάπτυξη, επιδρούν σοβαρά.

Παρότι η έρευνα αφορά στη Σανγκάη, οι ερευνητές τονίζουν ότι τα ευρήματα έχουν «ευρύτερες επιπτώσεις» για κάθε παραθαλάσσια πόλη κατασκευασμένη πάνω σε δέλτα.

Αυτές οι πόλεις είναι ταυτόχρονα μεταξύ των πλέον ευάλωτων στον κόσμο. Αν οι αρμόδιοι αγνοήσουν τις ενδείξεις, μπορεί οι περιοχές να βρεθούν σύντομα αντιμέτωπες με πλημμύρες που θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο.

Διαβάστε ακόμη

Data Center: Πώς θα πάμε από τα 40 MW στα 1,2 GW – Η Ελλάδα μπροστά στη νέα εποχή κατανάλωσης ενέργειας από τα giga factory

Φον ντερ Λάιεν: «Αποφασιστική» η ερχόμενη εβδομάδα για την Ουκρανία

Η υψηλότερη φορολογία για τους πλούσιους είναι πλέον στη Βρετανία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα