Φανταστείτε μία πράσινη αγκαλιά να σας τυλίγει ζεστά, εσείς να κλείνετε απαλά τα μάτια σας και να παραδίνεστε σε μία όαση χαλάρωσης. Στο άλσος με τα πανομοιότυπα δέντρα λεύκης Pando, στη Γιούτα των ΗΠΑ, αυτό το όνειρο μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Αρκεί μία επίσκεψη σε αυτό που μοιάζει με δάσος, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένας ενιαίος γιγάντιος οργανισμός. Ο «τρεμάμενος γίγαντας», που ονομάζεται έτσι επειδή τα φύλλα του θροΐζουν ακόμα και στον πιο ήπιο άνεμο, δεν είναι άλλο από 47.000 γενετικά πανομοιότυπους μίσχους λεύκης με ενιαίο σύστημα ριζών που προέρχεται από έναν πανάρχαιο σπόρο.

Με λίγα λόγια πρόκειται για το μεγαλύτερο σε βάρος, είδος και έκταση δέντρο στη Γη που μετρά περίπου 9.000 ζωής, όπως αναφέρει η μη κυβερνητική οργάνωση «Φίλοι του Pando» και βρίσκεται στον Εθνικό Δρυμό Φισλέικ της Γιούτα.

Οι ειδικοί που παρατηρούν τον οργανισμό αποφάσισαν να καταγράψουν τους ήχους που παράγονται σε αυτόν τον τεράστιο πράσινο πνεύμονα χαρίζοντας ένα μοναδικό ηχητικό λεύκωμα παρουσιάζοντάς το στην 184η Συνάντηση της Ακουστικής Εταιρείας της Αμερικής.

Οι Τζεφ Ράις και Λανς Όντιτ που ανέλαβαν προ λίγων μηνών το εγχείρημα έκαναν λόγο για «ηχητικό πορτρέτο», το οποίο… φιλοτέχνησαν με διαφορετικών ειδών μικρόφωνα, τα οποία ηχογράφησαν τα πτηνά, τα φύλλα και τις καιρικές μεταβολές.

«Οι ήχοι είναι πανέμορφοι και ενδιαφέροντες, αλλά από πρακτικής πλευράς οι φυσικοί ήχοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διαπιστωθεί η υγεία του περιβάλλοντος. Αποτελούν καταγραφή της τοπικής βιοποικιλότητας και παρέχουν μια βάση που μπορεί να ληφθεί υπόψη για τη μάχη κατά της περιβαλλοντικής αλλαγής», δήλωσε ο Ράις μηχανικός ήχου, δημοσιογράφος και σχεδιαστής ήχου με πάθος για τη φύση.

Ακούστε τους ήχους του Pando

Ο Ράις έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον ήχο των φύλλων της λεύκης κατά τη διάρκεια θυελλωδών ανέμων και θέλησε να καταγράψει τον ήχο των ριζών του, οι οποίες φτάνουν σε βάθος 27 μέτρων. Με τη χρήση υδροφώνων ο Ράις με τον Όντιτ, εκτελεστικό διευθυντή της οργάνωσης «Φίλοι του Pando», εντόπισαν πιθανές θέσεις καταγραφής κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.

«Τα υδρόφωνα δεν χρειάζονται νερό για να λειτουργήσουν. Μπορούν να “πιάσουν” δονήσεις από την επιφάνεια όπως από τις ρίζες. Όταν φόρεσα τα ακουστικά μου ξαφνιάστηκα αμέσως. Κάτι συνέβαινε. Υπήρχε ένας αμυδρός ήχος», εξήγησε ο Όντιτ.

Βέβαια, όπως διευκρίνισαν δεν είναι βέβαιο ότι οι ήχοι προέρχονται από το σύστημα ριζών του Pando, αλλά υπάρχουν σειρά πειραμάτων που στηρίζουν τη θεωρία αυτή. Σύμφωνα με αυτά δονήσεις περνούν από το ένα δέντρο στο άλλο μέσα από το έδαφος, με αποτέλεσμα όταν χτύπησαν ένα κλαδί σε απόσταση περίπου 30 μέτρων το υδρόφωνο κατέγραψε έναν ήπιο θόρυβο.

«Μοιάζει με το αυτοσχέδιο τηλέφωνο στο οποίο δύο τενεκεδάκια ενώνονται με σπάγκο. Βέβαια εδώ έχουμε 47.000… τενεκεδάκια που συνδέονται με ένα τεράστιο σύστημα ριζών», πρόσθεσε.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια καταιγίδας οι ήχοι που κατέγραψε το υδρόφωνο αυξήθηκαν σύμφωνα με την έντασή της.

«Τα αποτελέσματα είναι συναρπαστικά. Ενώ ξεκίνησε σαν τέχνη, βλέπουμε τεράστιες δυνατότητες χρήσης στην επιστήμη. Ο άνεμος μετατρεπόμενος σε δόνηση (ήχο) που ταξιδεύει μέσα από το σύστημα ριζών, θα μπορούσε να αποκαλύψει την εσωτερική λειτουργία του τεράστιου συστήματος του Pando με μη παρεμβατικό τρόπο», πρόσθεσε ο Όντιτ.

Οι «Φίλοι του Pando» σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν ως βάση για τη μελέτη της κίνησης του νερού, της κίνησης των κλαδιών και πώς αυτά «επικοινωνούν», τη ζωή των εντόμων, το βάθος των ριζών και όλα όσα ακόμα δεν είναι γνωστά για αυτόν τον θαυμαστό μικρόκοσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπαράζ επαφών του Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή – Κομμένη στα δύο η Γάζα (tweets)

Η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών

Κίνηση ματ: Η απόλυτη κίνηση από την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ