Ενέργεια

«Alfa Lift»: «Έρχεται» το μεγαλύτερο ειδικό σκάφος για υπεράκτια αιολικά

  • newsroom


Χτίζεται στην Κίνα και στα τέλη της χρονιάς “επιστρατεύεται” από την Equinor

«Alfa Lift». Αυτό είναι το όνομα του νέου, πρωτοποριακού και μεγαλύτερου ειδικού σκάφους στον κόσμο που προορίζεται για την εγκατάσταση θαλάσσιων αιολικών πάρκων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «gcaptain.com», το νέο θηριώδες σκάφος βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης από τα κινεζικά ναυπηγεία China Merchants Heavy Industries (CMHI) στο Jiangsu, για λογαριασμό της νορβηγικής Offshore Heavy Transport (OHT), ενώ έχει σχεδιαστεί από την Ulstein.

Το MV Alfa Lift είναι προγραμματισμένο να παραδοθεί στα τέλη του 2021 ή στις αρχές του 2022, και είναι ήδη “κλεισμένο” για να χρησιμοποιηθεί από την Equinor με στόχο την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και άλλων υποδομών στο Dogger Bank, το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο που βρίσκεται στη Βόρεια Θάλασσα στα ανοικτά της Αγγλίας.

Η OHT αναφέρει ότι το σκάφος θα αγκυροβολήσει τώρα στα ναυπηγεία καθώς συνεχίζονται οι εργασίες κυρίως στο εσωτερικό του. Ωστόσο βασικά στοιχεία του κύριου γερανού Liebherr του πλοίου έχουν ολοκληρωθεί στο Ρόστοκ της Γερμανίας, ενώ έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσουν από εκεί στις αρχές του μήνα ώστε να παραδοθούν στα κινεζικά ναυπηγεία CMHI τον Απρίλιο.

Το Alfa Lift θα διαθέτει κεντρικό γερανό 3.000 τόνων, smart deck 10.000 τ.μ., και είναι ικανό να μεταφέρει και να εγκαθιστά περισσότερα από 14 μεγάλα εξαρτήματα σε κάθε ταξίδι του. Το σκάφος έχει σχεδιαστεί για να βυθίζει πλήρως το κύριο κατάστρωμα σε βάθος 14,66 μέτρων.

Η κατασκευή του Alfa Lift έρχεται σε μια περίοδο που καταγράφεται συνεχώς σε παγκόσμιο επίπεδο, αυξανόμενη ζήτηση για τέτοια ειδικά σκάφη εγκατάστασης υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Γι αυτό και ο Torgeir Ramstad, Διευθύνων Σύμβουλος της OHT, δήλωσε πως «δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι το Alfa Lift θα είναι ένα πολύ απασχολημένο σκάφος για πολλά χρόνια ακόμη».

 

Απόρρητο Απόρρητο