Σε τροποποίηση και αναδιατύπωση της ΑΕΠΟ για το mega φωτοβολταϊκό των 252 MW της «Μαντασιά Ενεργειακή» στο Δομοκό προχώρησε το ΥΠΕΝ, μετά την προσθήκη μονάδας παραγωγής υδρογόνου. Κάτι που δίνει στο συγκεκριμένο project πρωτοποριακό χαρακτήρα.

Για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, το έργο προωθείτο αρχικά από τον γερμανικό όμιλο Altus AG, ο οποίος τον Μάιο του 2020 προχώρησε στη σύσταση της εταιρείας “Ilos New Energy Greece”. Παράλληλα, τον Δεκέμβριο του 2020 έγινε η σύσταση και της εταιρείας «Μαντασιά Ενεργειακή Ι.Κ.Ε.».

Σημειώνεται ότι η Altus, θυγατρική της Kraftwerke Mainz-Wiesbaden AG (KMW), μαζί με την Omnes Capital έχουν δημιουργήσει ειδικά για τον τομέα της ηλιακής ενέργειας τον ξεχωριστό εταιρικό βραχίονα της «ILOS GR INVEST GmbH», που έχει ένα pipeline έργων συνολικής ισχύος 3 GW.

Ο γερμανικός όμιλος, με έδρα στην Καρλσρούη, που καλύπτει όλο το φάσμα των ΑΠΕ, έλαβε το 2021 μέσω της “Ilos New Energy Greece” βεβαίωση παραγωγού για φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 251,904 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 251,904 MW στη θέση Λόγγος, της Δημοτικής Ενότητας Δομοκού στην Φθιώτιδα. Τον Ιούνιο του 2022 η εταιρεία υπέβαλε στη ΡΑΕ αίτηση τροποποίησης της βεβαίωσης παραγωγού ως προς την μείωση των ορίων του γηπέδου εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού σταθμού.

Στη συνέχεια υπήρξαν μεταβολές και σε μετοχικό επίπεδο της «Μαντασιά Ενεργειακή Ι.Κ.Ε.» καθώς η «ILOS GR INVEST GmbH», διατήρησε το 50%, με το 49% να αποκτάται από την επίσης γερμανική Yamko Energy και το 1% από τον διαχειριστή στη χώρα μας κ. Σπ. Κουτρουμπά.

Η προσθήκη του υδρογόνου

Η τροποποίηση και αναδιατύπωση της ΑΕΠΟ που εκδόθηκε πριν έναν χρόνο, στις 28 Μαρτίου 2022, αφορά τον φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 251,904 MW της Μαντασιά Ενεργειακή στη θέση Μαντασιά (Καραχασάν) του Δήμου Δομοκού, της Π.Ε. Φθιώτιδας, από την οποία επέρχεται η εγκατάσταση και λειτουργία Μονάδας Παραγωγής Υδρογόνου Ονομαστικής ισχύος 50 MW, ως συνοδού έργου.

Το σχετικό project περιλαμβάνει:

-Φωτοβολταϊκό Σταθμό εγκατεστημένης Ισχύος 251,904 MWp.

Κέντρο Υψηλής Τάσης (ΚΥΤ) (400kV/33 kV) για την σύνδεση του Σταθμού στο δίκτυο των 400 kV. Σημειώνεται ότι ο Υ/Σ θα έχει ισχύ 600 MVA, διότι πρόκειται να συνδεθούν δύο όμοια έργα (της Μαντασια Ενεργειακή και της . Ilos New Energy Greece).

-Μονάδα παραγωγής «Πράσινου Υδρογόνου» ονομαστικής ισχύος 50 MW, με τη χρήση ηλεκτρολυτών υδρογόνου τελευταίας τεχνολογίας.

Το συνολικό γήπεδο (πολύγωνο) εγκατάστασης του έργου αποτελείται από 56 εκτάσεις συνολικού εμβαδού 4.272.110,78 τ.μ., στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι βοηθητικές εγκαταστάσεις (εκτός από το Κέντρο Υψηλής Τάσης).

Η περιοχή εγκατάστασης της Μονάδας Παραγωγής Υδρογόνου αφορά έκταση 4.300 τ.μ. , η οποία συμπεριλαμβάνεται στο πολύγωνο εγκατάστασης του Φ/Β σταθμού.

Για την κατασκευή του έργου προβλέπεται η τοποθέτηση 475.272 φωτοβολταϊκών πλαισίων στοιχείων (μονοκρυσταλλικά πανελ πυριτίου-panels), half cut, 144 φωτοκυψελών με ονομαστική ισχύ 530 Wp, 708 ΥΠΟ πίνακες Συνεχούς Ρεύματος (Combiner Boxes) και 48 Κεντρικοί Αντιστροφείς Τάσεως (Inverters) τύπου Sunny Central 4600 UP.

Επίσης, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, προβλέπεται η κατασκευή Οικίσκων Υ/Σ Μέσης Τάσης (ΜΤ) με μετασχηματιστές ανύψωσης τάσης και το απαραίτητο ηλεκτρολογικό υλικό, καθώς και συστήματα γείωσης και αντικεραυνικής προστασίας.

Η παραγωγή του Υδρογόνου θα πραγματοποιείται από 50 συστήματα Ηλεκτρόλυσης. Το κάθε ένα από αυτά έχει εγκατεστημένη ισχύ 1 MW και συνεπώς η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ανέρχεται στα 50 MW. Κάθε σύστημα ηλεκτρόλυσης βρίσκεται εντός σιδηροκιβωτίου (Container 40’’).

Επιπλέον, η αποθήκευση υδρογόνου θα γίνεται μέσω ενός ευέλικτου κεντρικού συστήματος που θα βασίζεται σε μικρότερα αυτόνομα συστήματα αποθήκευσης. Το κάθε σύστημα αποθήκευσης βασίζεται σε κυλινδρικούς σωλήνες χάλυβα χωρίς ραφή συγκόλλησης.

Η μέγιστη χωρητικότητα αποθήκευσης της μονάδας αποθήκευσης θα ανέρχεται σε 40 τόνους.

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΗ: Όλο και λιγότερους πελάτες χάνει η επιχείρηση – 262.000 νέες συνδέσεις για το 2022

Μητσοτάκης: Τριμερής του Νότου με Μελόνι και Κόστα για την οικονομική διακυβέρνηση (vid)

Νίκος Χρηστάκης: Το «επιθετικό» σχέδιο της HP Hellas που στοχεύει σε ανατροπές στην αγορά