Παρά τις δεσμεύσεις για «πράσινη» μετάβαση και τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η χρήση άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο έφτασε το 2024 σε ιστορικά υψηλά, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση «State of Climate Action». Το εύρημα αυτό εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την πορεία του πλανήτη προς την επίτευξη των στόχων περιορισμού της υπερθέρμανσης και επιβεβαιώνει ότι η ενεργειακή μετάβαση προχωρά με ανησυχητικά αργούς ρυθμούς.

Η έκθεση περιγράφει ένα οξύμωρο φαινόμενο. Παρά την ραγδαία αύξηση των επενδύσεων σε ηλιακή και αιολική ενέργεια, η συνολική κατανάλωση άνθρακα αυξήθηκε. Αν και το ποσοστό του άνθρακα στο ενεργειακό μείγμα έχει μειωθεί, η εκρηκτική ζήτηση για ηλεκτρισμό κυρίως λόγω της οικονομικής ανάπτυξης σε αναδυόμενες αγορές και της ανόδου της ηλεκτροκίνησης οδήγησε τελικά σε αύξηση της συνολικής καύσης άνθρακα.

Η έκθεση τονίζει ότι αυτή η τάση απειλεί να υπονομεύσει την παγκόσμια στρατηγική για μηδενικές εκπομπές και να εντείνει τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Η Κλέα Σούμερ, ερευνήτρια στο World Resources Institute και επικεφαλής της μελέτης, δηλώνει χαρακτηριστικά:

«Κάνουμε τα σωστά βήματα, αλλά όχι με την ταχύτητα που απαιτείται. Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, η κατάργηση του άνθρακα απέχει πολύ από τον στόχο».

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι, παρόλο που οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυξάνονται με πιο αργό ρυθμό, η συνολική πορεία δεν είναι συμβατή με τα όρια της Συμφωνίας των Παρισίων, που προβλέπει συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από 1,5°C.

Παρά τις διεθνείς δεσμεύσεις για «σταδιακή κατάργηση» του άνθρακα, ορισμένες χώρες εξακολουθούν να στηρίζουν το ρυπογόνο καύσιμο.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, πανηγύρισε φέτος για την υπέρβαση του ορίου του 1 δισεκατομμυρίου τόνων παραγωγής άνθρακα, θεωρώντας το επίτευγμα ενεργειακής αυτάρκειας. Tην ίδια στιγμή, στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ανοικτά την υποστήριξή του στα ορυκτά καύσιμα, ενώ επιδιώκει να αναστείλει επενδύσεις και χρηματοδοτήσεις σε έργα ανανεώσιμων πηγών. Αν και οι πολιτικές αυτές δεν έχουν ακόμα μεταφραστεί σε δραματική αύξηση των εκπομπών, η έκθεση προειδοποιεί ότι ενδέχεται να προκαλέσουν μακροπρόθεσμη καθυστέρηση στην ενεργειακή μετάβαση.

Για να επιτευχθεί ο στόχος των μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050, οι ειδικοί τονίζουν ότι πρέπει να ηλεκτροδοτηθούν περισσότεροι τομείς της οικονομίας, αντικαθιστώντας το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο με καθαρή ηλεκτρική ενέργεια. Όμως, η στρατηγική αυτή θα αποδώσει μόνο εάν η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια προέρχεται από πηγές χαμηλών εκπομπών. Η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα εξακολουθεί να προκαλεί αλυσιδωτές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ενώ οι σημερινοί ρυθμοί μετάβασης θεωρούνται ανεπαρκείς.

Η έκθεση συμπεραίνει ότι για να επιτευχθούν οι παγκόσμιοι στόχοι, η ανάπτυξη των ηλιακών και αιολικών υποδομών πρέπει να διπλασιαστεί μέσα στην επόμενη πενταετία. Διαφορετικά, η ανθρωπότητα κινδυνεύει να χάσει οριστικά το παράθυρο ευκαιρίας για την αποτροπή των πιο ακραίων συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

Διαβάστε ακόμη

Εφορία: Αγώνας δρόμου για τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις που κινδυνεύουν με παραγραφή

Μηνιαίος ΦΠΑ: Πάνω από 1 εκατ. επιχειρήσεις μπορούν να ενταχθούν στο μέτρο

Νέοι κλάδοι μπαίνουν στην Ψηφιακή Κάρτα: Τι ισχύει για εργοδότες και προσωπικό

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα