Μέτρα για να διαχειριστούν το μεγάλο κύμα των αιτήσεων στα έργα ηλιακής ενέργειας αλλά και τις αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες αναζητούν οι εκπρόσωποι των ΑΠΕ αλλά και η κυβέρνηση.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται μεγάλες δυσλειτουργίες στην αγορά από το επενδυτικό ντελίριουμ των αιτήσεων στην ΡΑΕ, με αποτέλεσμα να αμφισβητείται πλέον ανοικτά η υλοποίηση των σχεδιασμών για τα «πράσινα» έργα.

Ήδη ο όγκος των σχεδιαζόμενων έργων υπερβαίνει τα 100 GW. Αν αναλογιστούμε ότι σήμερα στην χώρα μας λειτουργούν έργα ισχύος 10 GW και χρειαζόμαστε άλλα 9 GW για να καλύψουμε το στόχο του ΕΣΕΚ, γίνεται αντιληπτό ότι η αγορά έχει ανάγκη από ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο.  

Ο κατακλυσμός που παρατηρείται καθημερινά στις αναρτήσεις της ΡΑΕ στην Διαύγεια για  βεβαιώσεις παραγωγού και οι μεγάλες γκρίνιες που διατυπώνονται στην αγορά για την διαχείριση των έργων αυτών, πιστοποιούν ότι το μοντέλο ανάπτυξης των ΑΠΕ, εμφανίζει πολλές στρεβλώσεις.

Όπως έλεγαν πρόσφατα εκπρόσωποι της Γερμανικής εταιρείας ΑΒΟ Wind στην Ελλάδα, από τα σχεδιαζόμενα μεγαβάτ μόνο το 1/3 θα υλοποιηθεί καθώς στην αγορά υπάρχουν πολλοί αεριτζήδες που κάνουν αιτήσεις για να πουλήσουν άδειες.

Ένα από τα μέτρα που σχεδιάζει το ΥΠΕΝ να εφαρμόσει για τις επενδύσεις είναι η προσκόμιση εγγυητικής ύψους 20.000 ευρώ ανά MW ώστε να μπει ως αντικίνητρο για τους ευκαιριακούς επενδυτές.

Παράλληλα, όμως το υπουργείο δέχεται προτάσεις από τους επενδυτές ώστε να συμπεριλάβει και πρόσθετα μέτρα.

Μεταξύ άλλων είναι να μπει φρένο στις αιτήσεις σε κορεσμένες περιοχές και να εφαρμόσει το κριτήρια της φέρουσας ικανότητας, πρόβλεψη η οποία θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο νέο χωροταξικό για τις ΑΠΕ.

Δεδομένης της καθυστέρησης που θα υπάρξει στην εκπόνηση του σχεδίου που υπολογίζεται να είναι έτοιμο σε περίπου δύο χρόνια, θα πρέπει να εξεταστούν μέτρα που να υιοθετηθούν πιο άμεσα.

Στελέχη του κλάδου υποστηρίζουν ότι η λύση θα μπορούσε να δοθεί με υπουργική απόφαση που να καθορίζει το ανώτατο ποσοστό κάλυψης γης για τα Φ/Β ανά δήμο ή περιφέρεια.

Σε ό,τι αφορά τις τοπικές αντιδράσεις που αποτελούν ένα εξίσου μεγάλο αγκάθι που όλο και εξαπλώνεται,  οι επενδυτές προτείνουν να δοθούν πιο ελκυστικά κίνητρα που να αφήνουν ένα ικανοποιητικό έσοδο στις περιοχές που φιλοξενούν έργα και να τους αποδίδεται ένα μέρος των κερδών.

Με την επίκληση κορεσμού του δικτύου, η Περιφέρεια Ηπείρου έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά για πολλά έργα τους τελευταίους μήνες. Δύο μάλιστα δήμοι της  Ηγουμενίτσας και του Μετσόβου ανακάλεσαν αρχικές θετικές γνώμες.

Παρόλα αυτά στελέχη της αγοράς αναφέρουν ότι υπάρχει και η άλλη πλευρά των τοπικών κοινωνιών που επιδεικνύει υπέρμετρες προσδοκίες και μεγάλες οικονομικές απαιτήσεις από τους επενδυτές. Για παράδειγμα, δήμος της Δυτικής Μακεδονίας χωρίς καμία συμμετοχή στο κόστος, ζήτησε μερίδιο 25% στα έσοδα από 3% που προβλέπει ο νόμος! Πίσω από αυτές τις διεκδικήσεις, κρύβεται, σύμφωνα με την αγορά,  η εσφαλμένη εντύπωση για υπεραπόδοση των έργων, μια εικόνα που όπως ισχυρίζονται είναι μία δεκαετία πίσω από τη πραγματικότητα.