Μπαράζ νέων αδειοδοτήσεων, αλλά και επιχειρηματικών κινήσεων σημειώνεται στο ανερχόμενο πεδίο της αποθήκευσης ενέργειας.

Το εγχείρημα της απολιγνιτοποίησης που έχει ήδη δρομολογηθεί και ο στόχος δραστικής αύξησης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα που έχει «κλειδώσει», λειτουργούν ως καταλύτες για την εκτόξευση του επενδυτικού ενδιαφέροντος προς την αποθήκευση, ως τον απαραίτητο «κρίκο» προκειμένου το σύστημα να μπορέσει να ανταποκριθεί στην ενεργειακή μετάβαση.

Υπενθυμίζεται ότι τα έργα αποθήκευσης (μπαταρίες και αντλησιοταμίευση) έχουν ενταχθεί στις προτεραιότητες του Ταμείου Ανάκαμψης με 450 εκατ. ευρώ, ενώ προετοιμάζεται ο πρώτος διαγωνισμός για μονάδες ισχύος 500 MW.

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας είχαμε πυκνές εξελίξεις τόσο σε επίπεδο νέων αδειών, όσο και σε εκείνο των ευρύτερων κινήσεων, με την νέα πρωτοβουλία-συμμαχία πέντε ισχυρών ενεργειακών ομίλων.

Ποιοι πήραν τα νέα έργα ισχύος 1,77 GW

Έτσι, η ΡΑΕ δημοσιοποίησε χθες άδειες (με ημερομηνία έγκρισης από τις 13 Μαΐου) για νέα έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση Συσσωρευτών Αποθήκευσης με συνολική εγκατεστημένη ισχύ άνω των 1,77 GW.

Το μεγαλύτερο «πακέτο» αφορά τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες που προωθεί στον τομέα της αποθήκευσης επενδυτικό σχέδιο συνολικού ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ, το οποίο εστιάζει στην τεχνολογία των μπαταριών. Στο πλαίσιο αυτό, είχε καταθέσει στη ΡΑΕ 8 αιτήσεις για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης συνολικής ισχύος 950 MW, οι οποίες θα επιτρέψουν την ενεργειακή αποθήκευση 3 GWh.

Χθες η ΡΑΕ δημοσιοποίησε τις 8 άδειες για αυτά τα έργα εκ των οποίων τα 4 συνολικής ισχύος 550 MW θα αναπτυχθούν στην Πτολεμαΐδα, τα 2 (150 MW) στη Μεγαλόπολη και από ένα στο Αμύνταιο (150 MW) και την Άγιο Δημήτριο στην Κοζάνη (100 MW).

Τα έργα ξεκινούν από 50 MW και κλιμακώνονται μέχρι τα 250 MW, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για τη διοίκηση της ΔΕΗ ΑΝ ο τομέας της αποθήκευσης αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Κάτι που σημαίνει ότι πολύ σύντομα πρέπει να αναμένονται και επόμενα σχέδια, είτε αυτόνομα, -όπως τα projects των 950 MW-, είτε και μέσω συμμαχιών με άλλους ομίλους.

Το δεύτερο «πακέτο» αφορούσε την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που εξασφάλισε άδειες για 4 έργα συνολικής ισχύος 375 MW και ειδικότερα 150 MW για την Τρίπολη, 100 MW για τη Ν. Σάντα στις Σάπες Ροδόπης, 100 MW για το Επιχειρηματικό Πάρκο Θεσσαλονίκης (ΕΠΑΘΕ) και 25 MW για τη Θήβα.

Εξίσου σημαντικό, πέραν αυτών καθαυτών των νέων αδειών, είναι το γεγονός ότι μέσω αυτών η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ο μεγαλύτερος όμιλος ΑΠΕ στη χώρα, μπαίνει στα έργα αποθήκευσης και με την τεχνολογία των συσσωρευτών.

Παράλληλα, όμως, προετοιμάζει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο έργων και με την τεχνολογία της αντλησιοταμίευσης, την οποία πρώτη «εισηγήθηκε» στην Ελλάδα. Έτσι, έχει υποβάλει αιτήσεις χορήγησης αδειών παραγωγής για έργα συνολικής ισχύος άνω των 2.400 MW, σε διάφορες περιοχές της χώρας ενώ έχει ήδη λάβει άδειες παραγωγής, κατ αρχήν για δύο, συνολικής ισχύος 680 MW στην Αμφιλοχία, που είναι και στρατηγικό project-πιλότος. Πρόκειται για επένδυση άνω των 500 εκατ. ευρώ (με εγχώρια προστιθέμενη αξία που ξεπερνά το 70%), η οποία για να ξεκινήσει αναμένει πλέον την έγκριση του νέου θεσμικού πλαισίου από την Ε.Ε.

Το δεύτερο μεγάλο έργο αντλησιοταμίευσης της ΤΕΝΕΡΓ είναι το υβριδικό στο Αμάρι, ενώ τον Φεβρουάριο ο όμιλος εξασφάλισε άδειες παραγωγής για τρία ακόμη έργα αντλησιοταμίευσης συνολικής ισχύος 807,3 MW, στην περιοχή της Βέροιας και της Αρκαδίας.

Άλλη μια άδεια για έργο αποθήκευσης με μπαταρίες έλαβε και ο Όμιλος Κοπελούζου, μέσω της «Εφαρμογές Πυριτίου». Πρόκειται για project ισχύος 300 MW, το οποίο θα αναπτυχθεί στον Ελλήσποντο Κοζάνης.

Αυτό έρχεται να προστεθεί στα δύο άλλα μεγάλα έργα αποθήκευσης που έχει στα σκαριά ο όμιλος για την Αλεξανδρούπολη και ην Πάτρα.

Οι άδειες αφορούν σταθμούς αποθήκευσης μέσω συσσωρευτών ιόντων λιθίου που θα λειτουργούν ως Κατανεμόμενη Μονάδα Έγχυσης Ηλεκτρικής Ενέργειας, αποθηκευτικής ισχύος 150MW και συνολικής χωρητικότητας 450MWh.

Ο ένας θα τοποθετηθεί στη Βιομηχανική Περιοχή Αλεξανδρούπολης, για τον οποίο έχει υποβληθεί πρόσφατα αίτηση τροποποίησης λόγω αύξησης της ισχύος από 150 MW σε 225 MW, και ο άλλος στη ΒΙ.ΠΕ. της Πάτρας, ενώ το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται στα 400 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, δύο άδειες για έργα αποθήκευσης μέσω συσσωρευτών (ισχύος 75 MW) για την περιοχή της Άρτας εξασφάλισαν οι εταιρείες ΑΠΥΒΕΝ και Υβριδικά Μήλου, οι οποίες ελέγχονται από τις Enfinity Energy Greece, Terramar Επενδύσεων και Δ. Γεωργίου & Σία, καθώς και η Ευδωρη Ενεργειακή (της EOS Energy) για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών εγκατεστημένης ισχύος 10MW επικουρούμενων από φωτοβολταϊκό ισχύος 2,5MW και από Μικρό Υδροηλεκτρικό Σταθμό ισχύος 2,46MW στη θέση «Παλιάμπελα» του Δήμου Μετσόβου.

Η πενταμερής συμμαχία «υψηλής τάσης»

Το πάζλ των εξελίξεων γύρω από την αποθήκευση ήρθε να συμπληρώσει χθες η ίδρυση μιας νέας πρωτοβουλίας, της Ε.Π.Σ.Α.Η.Ε. (Ελληνική Πρωτοβουλία Συστημάτων Αποθήκευσης Ενέργειας), την οποία συγκρότησαν το Ινστιτούτο Ενέργειας Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου σε συνεργασία με την EDF, την Enel Green Power, την Mytilineos, τη Siemens Gamesa και τη Vestas.

Στόχος είναι να συμβάλλουν στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας και στην απανθρακοποίηση μέσω της ευρείας ενσωμάτωσης σύγχρονων συστημάτων αποθήκευσης στο Σύστημα.

Η πρωτοβουλία προβάλει την αποθήκευση με συσσωρευτές σε συνδυασμό με ΑΠΕ ως τη βιώσιμη λύση για την ανθεκτικότητα και την ευελιξία του Ηλεκτρικού Συστήματος, λόγω του κατανεμόμενου χαρακτηριστικού της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

Παράλληλα, όμως, αυτή η συμμαχία, – που η συγκρότησή της ενδεχομένως να «προαναγγέλλει» κινήσεις και σε επιχειρηματικό επίπεδο-, τονίζει την ανάγκη δημιουργίας ενός σταθερού και αποτελεσματικού νομοθετικού πλαισίου που θα κατοχυρώνει μεταξύ άλλων:

– τη διασφάλιση ισότιμου, ευέλικτου και φιλικού περιβάλλοντος για την αδειοδοτική διαδικασία, τη διασύνδεση και την ομαλή λειτουργία των έργων,

-ότι τα συστήματα αποθήκευσης θα είναι σε θέση να λειτουργούν πλήρως σε όλες τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των επικουρικών υπηρεσιών,

– τη μείωση του επενδυτικού ρίσκου μέσω κατάλληλης μορφής οικονομικής υποστήριξης από τους ευρωπαϊκούς πόρους, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης.