Μοτσαρέλα, βασιλικός, ντοματάκια και αγνό παρθένο ελαιόλαδο, ή ζουμερή μπούφαλα, ραδίκι, τομάτα Σαν Μαρτσάνο, ή ακόμα αντίδι, ελιές και μπακαλιάρος…

Δεν είναι λίγες οι προτάσεις στο μενού του Τσίτσο Βιτιέλο και της πιτσαρίας του «Cambia-menti» (λογοπαίγνιο με την λέξη «αλλαγές»), όπου η πίτσα δεν είναι μόνο ενδιαφέρουσα και νόστιμη, αλλά φτιαγμένη με ολόφρεσκα λαχανικά και μυρωδικά, τα οποία έχει στη διάθεσή του καθημερινά χάρη στην κάθετη φάρμα που έχει κατασκευάσει στο εστιατόριό του.

Πρόκειται για την πρώτη πιτσαρία στην Ιταλία με κάθετη υδροπονική καλλιέργεια όπου παράγονται μερικά από τα πιο σημαντικά συστατικά για τα πιάτα του Βιτιέλο.

Photo: Instagram/ Cambiamenti.cv

Ο ταλαντούχος 33χρονος αποφάσισε να δημιουργήσει τον δικό του κάθετο κήπο σε μία προσπάθεια να μειωθεί η κατανάλωση νερού.

Σύμφωνα με δηλώσεις του στον ιταλικό Τύπο εξήγησε ότι σε μία συμβατική φάρμα απαιτούνται περίπου 3.000 λίτρα νερού καθημερινά για 400-500 φυτά, ενώ μία υδροπονική χρειάζεται μόλις 1.000 λίτρα, τα οποία μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν για 20-25 ημέρες.

Την ίδια στιγμή, οι συνθήκες ελεγχόμενου περιβάλλοντος, βελτιώνουν την ποιότητα των λαχανικών, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται μεγαλύτερη διάρκεια ζωής τους.

Photo: Instagram/ Cambiamenti.cv

Ο νεαρός επιχειρηματίας και αυτοδίδακτος μάγειρας «πράσινης» πίτσας, ίδρυσε την πιτσαρία του στο Σαν Λέουτσο, ένα ιστορικό χωριό της Καζέρτα ενταγμένο στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, αναζητώντας τον ιδανικό συνδυασμό νοστιμιάς και βιωσιμότητας.

Αρχικά, αξιοποίησε έναν εγκαταλελειμμένο λαχανόκηπο σε απόσταση μόλις 300 μέτρων από την πιτσαρία του και στη συνέχεια ακολούθησε η υδροπονική καλλιέργεια, σε μία επιφάνεια μήκους 12 μέτρων που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την εταιρία Lympha πρωτοπόρα στην καινοτόμο γεωργία.

Οι ρίζες των λαχανικών βυθίζονται σε ένα διάλυμα με νερό, μέταλλα και οξυγόνο, διασφαλίζοντας ταχύτερη ανάπτυξη και λιγότερη κατανάλωση νερού. Συνολικά, η μείωση κατανάλωσης νερού που επιτυγχάνεται αγγίζει το 90% και επιτρέπει την ανάπτυξη λαχανικών ακόμα και μέχρι 10 φορές περισσότερο ανά τετραγωνικό μέτρο, μεγιστοποιώντας τον διαθέσιμο χώρο.

Photo: Instagram/ Cambiamenti.cv

Τα πρώτα λαχανικά που καλλιεργήθηκαν ήταν σγουρό αντίδι, κόκκινο και πράσινο μαρούλι, σέσκουλο, ραδίκι και αρωματικά βότανα.

Στο μέλλον ο Βιτιέλο, ο οποίος μεταξύ άλλων αναδείχθηκε νικητής σε ιταλικό τηλεοπτικό διαγωνισμό για εστιάτορες, σκοπεύει να διευρύνει τη γκάμα των λαχανικών που θα καλλιεργεί, ενώ στο συμβατικό λαχανόκηπό του αναπτύσσονται μελιτζάνες, κολοκυθάκια, μπρόκολο και ντοματάκια – αποκλειστικά όμως τους θερινούς μήνες.

Εξάλλου, προϋπόθεση για τον ίδιο αποτελεί η εποχικότητα, επομένως το χειμώνα στο μενού προτείνονται πιάτα με μπρόκολο και σέσκουλο και το καλοκαίρι με ντομάτα και κολοκυθάκια. Με αυτόν τον τρόπο ο Βιτιέλο, όπως αναφέρει στην εφημερίδα La Repubblica, σέβεται τη φύση και εγγυάται στους πελάτες του φρέσκα, ποιοτικά υλικά.

Photo: Instagram/ Cambiamenti.cv

Όσοι, δε, ζητούν πίτσα με φρέσκα ντοματάκια το χειμώνα, ο ίδιος τους εξηγεί πως δεν είναι διαθέσιμη γιατί δεν είναι η κατάλληλη εποχή. Μπορεί κάποιοι να μην κατανοούν το σκεπτικό, αλλά ο ίδιος τονίζει ότι πρόκειται για «επιλογή συνέπειας και υπευθυνότητας».

Με τον ίδιο σεβασμό διαλέγει και τα υπόλοιπα υλικά που απαιτούνται για την παρασκευή των πιάτων του, καθώς φροντίζει να τα προμηθεύεται από μικρούς παραγωγούς και αγρότες της περιοχής, αποφεύγοντας να τα αγοράζει από μεγάλους λιανοπωλητές.

Όπως τονίζει, άλλωστε, ο σεβασμός στη γη και η καινοτομία μπορούν να συνυπάρχουν και σκοπός του είναι να δείξει πως είναι εφικτό κάποιος να αναπτυχθεί υπεύθυνα και παράλληλα να έχει στη διάθεσή του φρέσκα υλικά υψηλής ποιότητας.

Διαβάστε ακόμη 

UBS: Ανεβάζει τις προβλέψεις για τον χρυσό – Στα $3.800 το νέο ανοδικό σενάριο (γραφήματα)

Άπιαστο όνειρο η απόκτηση προσιτής κατοικίας – Τι δείχνει η μελέτη της Alpha Bank (διάγραμμα)

Ο δρόμος με την πιο εντυπωσιακή θέα στην Ελλάδα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα