Δυνητικά βλαβερές ουσίες στα χάρτινα καλαμάκια εντοπίζει μελέτη που ήρθε στο φως της δημοσιότητας.

Διευκρινήσεις για το θέμα έδωσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαϊδης, που μίλησε στην εκπομπή Action Τώρα και στους Νίκο Υποφάντη και Ντόρα Κουτροκόη.

Ο κ. Θωμαϊδης ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται για καινούρια υπόθεση, αντιθέτως η χρήση ανακυκλωμένου χαρτιού στη συσκευασία τροφίμων είναι στο στόχαστρο της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Αρχής εδώ και πολύ καιρό. «Η αλήθεια είναι ότι πάμε να λύσουμε ένα πρόβλημα και δημιουργούμε ένα άλλο», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως επισήμανε, στο θέμα υπάρχουν δύο πλευρές: Η μία πλευρά είναι οι χημικές ουσίες που βρέθηκαν, τις οποίες ονόμασε «αιώνιες» και η άλλη πλευρά αφορά το γενικότερο θέμα του ανακυκλωμένου χαρτιού στα τρόφιμα.

«Ζούμε σε έναν χημικό κόσμο και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε», τόνισε ο κ. Θωμαϊδης. Όσον αφορά στο ανακυκλωμένο χαρτί, είπε ότι περιέχει πάρα πολλές ουσίες και όχι μόνο αυτές που βρέθηκαν στα χάρτινα καλαμάκια.

Οι επιπτώσεις από τη χρήση

Σε ερώτηση για τους κινδύνους από τα χάρτινα καλαμάκια, ο καθηγητής ξεκαθάρισε ότι χρειάζονται αρκετά χρόνια μελετών, προκειμένου να υπάρξει ένα στιβαρό επιστημονικό αποτέλεσμα. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι ιδιότητες αυτών των ουσιών είναι τέτοιες που μπορούν να προκαλέσουν ορμονικές διαταραχές, στο αναπαραγωγικό σύστημα, στο μεταβολισμό αλλά και δυνητικά να είναι και καρκινογόνες. «Εξαρτάται από τη δόση και τον χρόνο έκθεσης», δήλωσε.

Υπάρχει λύση;

Απαντώντας ο κ. Θωμαϊδης για το αν υπάρχει μέση οδός, είπε ότι είναι σε εξέλιξη μία προσπάθεια των επιστημόνων να αναπτυχθεί η λεγόμενη «πράσινη χημεία», η οποία βεβαίως, όπως διευκρίνισε, είναι ακριβότερη από τις κλασσικές, τις συνθετικές διεργασίες που εφαρμόζονται. «Η επιστήμη δεν έχει ακόμα την τελική απάντηση», είπε για να καταλήξει με την προτροπή… «ας πίνουμε τον καφέ μας χωρίς καλαμάκι».

Διαβάστε ακόμη

Ξενοδοχεία Αθήνας: Αύξηση πληρότητας στο 7μηνο – Διαμορφώθηκε στο 75,4%

Ανεργία: Υποχώρησε στο 10,8% τον Ιούλιο (γραφήματα)

J.P. Morgan: Νέα αυξημένη σύσταση και τιμή στόχο για ΟΠΑΠ – Πώς τα μάκρο ενισχύουν τις ελληνικές μετοχές (γραφήματα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ