Το «πράσινο φως» από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ έλαβε η «Δέλτα Τεχνική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» για έργο αποθήκευσης στην περιοχή της Φθιώτιδας.
Πρόκειται, ειδικότερα, για μεμονωμένο Σταθμό Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΣΑΗΕ) με χρήση συσσωρευτών (Μπαταρίες), μέγιστης ισχύος 47,6 MW και εγγυημένης ωφέλιμης αποθηκευτικής ικανότητας 95,2 MWh στη θέση «Γεφύρι Κάμπου», του Δήμου Αμφίκλειας-Ελάτειας, της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Στην απόφαση έγκρισης επέμβασης, που εκδόθηκε χθες από το ΥΠΕΝ προβλέπεται η επέμβαση σε δημόσια έκταση δασικού χαρακτήρα εμβαδού 12.177,44 τ.μ., κατόπιν καταβολής ανταλλάγματος χρήσης. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η εταιρεία δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να προβεί σε καμία περαιτέρω ενέργεια, σχετική με την εκτέλεση των εργασιών αναδάσωσης ή δάσωσης ή με άλλο δασοκομικό ή δασοτεχνικό έργο, συμφωνώντας να καταβάλει το αντίτιμο της δαπάνης, χωρίς να απαιτείται η σύνταξη μελέτης.
Έτσι, όπως προβλέπει η απόφαση, πριν την εγκατάσταση στην έκταση, θα πρέπει να καταβληθεί το αντάλλαγμα χρήσης το οποίο ανέρχεται στα 3.394,75 ευρώ, εφάπαξ στο Πράσινο Ταμείο – Ειδικό φορέα Δασών.
Το αίτημα της εταιρείας για την έγκριση επέμβασης υποβλήθηκε την 1η Οκτωβρίου.

Από το 1980
Η Δέλτα Τεχνική Ανανεώσιμες αποτελεί τον θυγατρικό βραχίονα των ΑΠΕ του Ομίλου Δέλτα Τεχνική, ο οποίος έχει διαρκή παρουσία στην αγορά από το 1980 και κατατάσσεται μεταξύ των πλέον έμπειρων στον τομέα των τεχνικών και κυρίως των ενεργειακών έργων. Στο πλαίσιο αυτό, αναλαμβάνει ως EPC την κατασκευή σταθμών ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας, υποσταθμών, υποδομών αποθήκευσης ενέργειας, έργα εξοικονόμησης ενέργειας κ.α.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες καταστάσεις, η εταιρεία συνέχισε κατά το Α’ εξάμηνο του 2025, την ανάπτυξη και κατασκευή έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα, καθώς και την εκπόνηση μελετών και προσφορών αντλιών θερμότητας, κυρίως στον τουριστικό και κατασκευαστικό τομέα (τεχνικές εταιρείες κτιριακών/οικιστικών έργων και ενεργειακών αναβαθμίσεων).
Τα νέα έργα ΑΠΕ
O Όμιλος, έχει ήδη θέσει σε λειτουργία και διατηρεί στο χαρτοφυλάκιο του στην Ελλάδα, σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής ΑΠΕ συνολικής ισχύος 18,36 MW. Παράλληλα, εκτελεί ως κεντρικός εργολάβος τα έργα πολιτικού μηχανικού και ηλεκτρομηχανολογικών, για νέα έργα ΑΠΕ, συνολικής ισχύος 95 MW.
Αναλυτικότερα, έχει αναλάβει:
-Αιολικό πάρκο ισχύος 44MW στην περιοχή της Κορινθίας, του οποίου οι βασικές εργασίες ολοκληρώθηκαν εντός του Α’ εξαμήνου 2025.
-Υποσταθμό 150/33 kV στην περιοχή της Στερεάς Ελλάδας, με ολοκλήρωση του εντός του 2025.
-Αιολικό πάρκο ισχύος 19MW στην περιοχή της Λάρυμνας, με ολοκλήρωσή του εντός του 2025.
-Φ/Β πάρκο ισχύος 5,77MW στην περιοχή της Ανδραβίδας, με ολοκλήρωσή του εντός του 2025.
-Φ/Β πάρκο ισχύος 6,62MW στην περιοχή της Ανδραβίδας, με ολοκλήρωσή του εντός του 2025.
-Ηλεκτρικό δίκτυο διασύνδεσης για Φ/Β σταθμούς 20MW στην περιοχή της Λάρισας, με ολοκλήρωση εντός του 2025.
-Φ/Β πάρκο ισχύος 400kW στην περιοχή της Αργολίδας, με ολοκλήρωσή του εντός του 2025.
-Φ/Β σταθμό επί κτιρίου, ισχύος 70kW στην Αττική, με ολοκλήρωση του εντός του 2025.
Σημειώνεται ότι κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο οι ενοποιημένες πωλήσεις του Ομίλου ανήλθαν σε 10.162.439 ευρώ έναντι 7.916.717 ευρώ, το αντίστοιχο περσινό διάστημα, αυξημένες κατά 28%. Τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε κέρδος 484.796 ευρώ έναντι κέρδους 600.305 ευρώ και τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους ήταν κέρδη 334.070 ευρώ.

Οι προοπτικές
Όσον αφορά τις προοπτικές του Ομίλου της Δέλτα Τεχνική για το β’ εξάμηνο του 2025 κρίνονται θετικές, καθώς «υπάρχει σημαντικό ανεκτέλεστο έργων και η χώρα διακατέχεται από μία αναπτυξιακή τάση», όπως αναφέρεται. Παράλληλα, ο Όμιλος συνεχίζει να αναζητά ευκαιρίες για συνεργασίες αλλά και για τη συμμετοχή του σε έργα του αντικειμένου του (ΑΠΕ ή εξοικονόμησης ενέργειας) κυρίως του ιδιωτικού τομέα, τα οποία θα υλοποιηθούν στα επόμενα 3-5 έτη και τα οποία έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.
Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο η Δέλτα Τεχνική ανακοίνωσε την πώληση του 100% της θυγατρικής «Δέλτα Αιολικά Πάρκα Δυτικής Πελοποννήσου Μονοπρόσωπη Α.Ε.», συναλλαγή που ενισχύει τη ρευστότητα του ομίλου, μειώνει τον δανεισμό και δημιουργεί προϋποθέσεις για μελλοντικές επενδύσεις.
Παράλληλα, συνδεδεμένα μέρη προχώρησαν στην πώληση του συνόλου των μετοχών της «Λάρυμνα Οικολογική Αιολική Α.Ε.», η οποία υλοποιεί έργο 18,8 MW στη Στερεά Ελλάδα. Όπως τονιζόταν, όλες οι τραπεζικές υποχρεώσεις και εγγυήσεις των δύο εταιρειών μεταβιβάστηκαν στους νέους μετόχους, χωρίς επιβάρυνση για τον όμιλο.
Η Δέλτα Τεχνική υπογράμμιζε ότι οι κινήσεις αυτές εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη αποπληρωμή του κοινού ομολογιακού δανείου της, που λήγει τον Δεκέμβριο του 2025.
Διαβάστε ακόμη
ΔΕΗ: Γυρίζει διακόπτη η Πτολεμαΐδα 5 – Νέα μεγάλη επένδυση 300 εκατ. στη Δυτική Μακεδονία
Dream home: Ένα loft με θέα 360 μοιρών στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας (pics)
Παράταση ενός μήνα για την υποχρεωτική ένταξη του IRIS στις επιχειρήσεις (upd)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.