Ενέργεια

Δίνουν τα χέρια ΔΕΗ και RWE για τη μεγάλη συμφωνία των 2 GW σε ΑΠΕ

  • Μαριάννα Τζάννε


Σάρκα και οστά παίρνει το deal που σφραγίστηκε την περασμένη Άνοιξη στο Βερολίνο

Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να δώσουν και τυπικά τα χέρια, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες και η Γερμανική RWE για την από κοινού ανάπτυξη στην πράσινη ενέργεια με joint venture που έχει συμφωνηθεί στο Βερολίνο από την περασμένη Άνοιξη μεταξύ των δύο εταιρειών.

Την οριστικοποίηση του deal επιβεβαίωσε χθες και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης σε εκδήλωση του ελληνογερμανικού επιμελητηρίου, λέγοντας ότι πολύ σύντομα η σύμπραξη των δύο μεγάλων ομίλων θα εγκριθεί από την ΔΕΗ.

Τόνισε μάλιστα ότι πρόκειται για την δεύτερη μεγάλη συνεργασία μεταξύ γερμανικών και ελληνικών επιχειρήσεων μετά την συμφωνία που ανακοινώθηκε το Φθινόπωρο και αφορά την επένδυση της Volkswagen στο τομέα της ηλεκτροκίνησης στην Αστυπάλαια.

Όπως σχολίαζαν πρόσφατα στελέχη των δύο ομίλων, απομένουν μόνο οι τεχνικές λεπτομέρειες για να επισφραγιστεί η συμφωνία, η οποία προβλέπει την εισφορά στο κοινό σχήμα από 1GW έργων για τον κάθε εταίρο.

Οι δύο πλευρές δουλεύουν εντατικά τη συνεργασία τους τελευταίους μήνες ενώ στελέχη της γερμανικής εταιρείας έχουν επισκεφτεί και τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στην Δυτική Μακεδονία, πραγματοποιώντας αυτοψία στην περιοχή που αναμένεται να αποτελέσει το επίκεντρο της πρώτης σημαντικής συμφωνίας της ΔΕΗΑΝ με ισχυρό διεθνή ευρωπαϊκό όμιλο.

Οι Γερμανοί κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχαν πραγματοποιήσει σειρά επαφών με θεσμικούς και χρηματοπιστωτικούς φορείς της χώρας προκειμένου να εξετάσουν το πλαίσιο ανάπτυξης της επένδυσης στην Ελλάδα, τα κίνητρα χρηματοδότησης στις πρώην λιγνιτικές περιοχές αλλά και το αδειοδοτικό πλαίσιο που γνωρίζουν ότι αποτελεί την Αχίλλειο πτέρνα των επενδύσεων στην χώρα μας.

Διαβάστε ακόμη: 

Πρόγραμμα «Γέφυρα 2»: Επιδότηση τόκων και όχι δόσεων θέλουν οι θεσμοί

Aγωνία για την Αττική – Εν αναμονή των αποφάσεων για το λιανεμπόριο

Η «πράσινη» Αστυπάλαια μετά τη Volkswagen θέλει ψηφιακούς νομάδες και τουρίστες υψηλών εισοδημάτων

Απόρρητο Απόρρητο